UMJESTO SAVSKE 66: ZAGREB DOBIVA TRG NEVENKE TOPALUŠIĆ

Javni prostor ispred Ministarstva branitelja u Savskoj 66, po svemu sudeći imenovati će se imenom pokojne heroine domovinskog rata Nevenke Topalušić, u Trg Nevenke Topalušić. U ponedjeljak 30. studenog 2015., sastati će se Odbor za imenovanje naselja, ulica i trgova Gradske skupštine Grada Zagreba. Kako su se nadležne gradske službe pozitivno očitovale o činjenici da se predmetni javni prostor može odrediti trgom, za očekivati je da će većina članova Odbora prihvatiti prijedlog imenovanja.

Inače, prijedlog za imenovanjem trga bio je na sjednici odbora u lipnju ove godine. Tada je gradski zastupnik Željko Kvesić (SDP) istaknuo da se principjelo protivi imenovanju Trga imenom Nevenke Topalušić, jer smatra da od nečije smrti treba proteći nekoliko godina da bi se po toj osobi mogla imenovati neka javna površina. – Pa i crkvi za proglašenje nekoga blaženim i svetim, treba nekoliko godina, rekao je Kvesić.

Kvesiću je oštro replicirao Alen Ostojić, gradski zastupnik HSLS-a, rekavši da niti u jednom aktu ne piše koliko vremena treba proteći od smrti osobe da bi se neka javna površina imenovala imenom te iste osoba. Ostojić je istaknuo da Odbor nije crkva i da nikoga ne proglašava svetim i blaženim, pa netreba čekati da prođu godine. Život piše romane, a u slučaju heroine domovinskog rata Nevenke Topalušić uplela se i sudbina, kada je preminula u u Savskoj 66. Topalušić, zbog svog doprinosa u domovinskom obrambenom ratu zaslužuje da se Trg nazove po njenom imenu. Ostojić, nije ostao dužan niti predstavniku grada, odgovorivši mu da Savska 66 nikad neće nestati iz sjećanja branitelja, njihovih obitelji i svih onih koji Domovinu nose u srcu.

Vanjski članovi Odbora smatrali su da javni prostor nije primjeren za imenovanjem trgom pa je Zoran Piličić, predsjednik Odbora zatražio mišljenje nadležnih gradskih ureda i službi.

Prijedlog za imenovanjem prostora ispred Ministarstva branitelja u Trg Nevenke Topalušić, dala je udruga ratnih veterana 2. gardijske brigade Gromovi.

Pokojna Nevenka bila je pripadnica 2. gardijske brigade Gromovi koja je teško ranjena spašavajući život svog suborca u Domovinskom ratu. Kao 100 postotni hrvatski ratni vojni invalid prve skupine, na početku prosvjeda došla je poduprijeti svoje suborce. Tada je i izgovorila rečenicu: “Odavde me mogu jedino mrtvu odnijeti”. Drugog dana prosvjeda Nevenki je pozlilo ispred Ministarstva branitelja. Nedugo nakon toga je umrla. Nevenka je bila heroinamajka četvero djece.

Dimenzije trga bi bile cca 20×23 metra, a planirana površina trga iznosila bi cca 450m2.

izvor: http://www.svijetsigurnosti.com/