O nama

Na inicijativu mnogih pripadnika Brigade odlučeno je da se ide u  osnivanje Udruge ratnih veterana 2. gardijske brigade a koja će okupljati ratne veterane 2. gardijske brigade Gromovi.

Osnivački zbor Udruge ratnih veterana 2. gbr Gromovi održan je 28. lipnja 2007. godine u Časničkom domu HVU “Petar Zrinski” u Zagrebu.

Kao predsjednik osnivačkog odbora, zbor je otvorio umirovljeni brigadir Mile Krišto, časnik s vrlo velikim ratnim autoritetom u Gromovima. U svojem uvodnom govoru, istaknuo je sljedeće ciljeve osnivanja i rada Udruge: čuvanje i njegovanje tradicije i digniteta postrojbe 2. gbr Gromova, promicanje vrijednosti Domovinskog rata, pravna i socijalna zaštita hrvatskih dragovoljaca iz Domovinskog rata – pripadnika Udruge i briga o psihosocijalnim uvjetima članova i njihovih obitelji te iniciranje, poticanje i organiziranje prikupljanja arhivske građe i pisanje o Gromovima i Domovinskom ratu.

Posebno je istaknuo sjećanje na 208 poginulih i nestalih Gromova te je predložio da Udruga treba uzeti trajnu obvezu bliske suradnje s obiteljima poginulih pripadnika. Osnivačkom su Zboru kao gosti prisustvovali brigadni general Drago Matanović, ratni zapovjednik 2. gbr Gromova, Ivica Krizmanić, predsjednik Udruge ratnih veterana (URV) 1. gbr Tigrova, don Milenko Majić, vojni kapelan 2. gbr, Ivan Rašić, predstavnik Udruge Tigar 90./91. Rakitje.

Nakon izglasavanja temeljnog akta Statuta Udruge kao i pripadajućih Pravilnika, na prijedlog članova Inicijativnog odbora na dužnost predsjednika Udruge jednoglasno je izabran Mile Krišto. Udruga je od Grada Zagreba dobila na korištenje prostorije na adresi Petra Berislavića na broju 16. Prostor se koristi zajedno s URV-om 1. gbr Tigrova.

Jedan dio pripadnika Udruge aktivno se uključio u izradu Knjige poginulih i nestalih Gromova koja bi trebala biti tiskana povodom 20 godina ustrojavanja 2. “A” brigade ZNG-a RH 15 svibnja 2011. godine. Tim ljudi koji radi na izradi Monografije dobio je od URV-a 2. gbr Gromova svekoliku potporu kako bi uspješno prezentirali ratni put Brigade obogaćen izvornim fotografijama iz ratnih vremena.

Danas udruga ima svoje podružnice u Sisačko-moslavačkoj, Karlovačkoj županiji, Zagrebačkoj i Krapinsko-zagorskoj županiji. Broj članova sukcesivno se povećava i danas imamo 473 temeljna člana, 18. podupirućih i 108. počasnih članova. Udruga se sa svojim članovima aktivno sudjeluje  na mnogim aktualnim događanjima ratnih veteran u RH i izvan njezinih državnih granica.

Udruga svake godine obilježava sljedeća događanja: akciju Maslenica u Novigradu, 15. svibnja obilježavanje godišnjice ustroja 2. gbr Gromova i 1. pb Crne Mambe, 3. lipnja nogometni Memorijalni turnir “Pukovnik Predrag Matanović”, 3. lipnja obilježavanje dana 2. pb, 21. lipnja obilježavanje dana 3. pb, 22. kolovoza obilježavanje akcije Brđani, 18. rujna obilježavanje akcije Una, 8. listopada obilježavanje akcije obrane Koranskog mosta u Karlovcu, 17. listopada obilježavanje bitke kod Novog Farkašića, 18. studeni Spomendan na Vukovar i Škabrnju, obilježavanje akcije „Vihor“.

Osim planiranja i provedbe obilježavanja značajnih datuma iz ratnog puta Gromova, Udruga je kroz dosadašnji rad postavila neka od planiranih spomen obilježja na mjestima stradavanja pripadnika Brigade sa željom da se ne zaboravi.

Tako je zaslužna za podizanje spomen-ploča poginulim Gromovima u Sunji, Topuskom, Ogulinu i Dugoj Resi. Udruga je svojim djelovanjem doprinijela da se mostovi u Dugoj Resi i Sisku imenuju po 2. gardijskoj brigadi te je zaslužna za imenovanje više ulica po legendarnoj brigadi u više gradova. Isto tako na inicijativu udruge u više gradova mnoge ulice i objekti imenovani su po poginulim pripadnicima 2. gbr Gromovi. U kontinuitetu udruga djeluje na promicanju vrijednosti Domovinskog rata, u 2015.g. izvršen je i dotisak Monografije 2. gbr Gromovi.Udruga aktivno radi i uživa visoki ugled na državnoj razini te je sastavni dio  Zbora udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi. Na  razini podružnica udruga surađuje s lokalnom zajednicom i lokalnom upravom i samoupravom te  s braniteljskim udrugama,  članica je više koordinacija udruga iz Domovinskog rata.

Udruga je u stalnom kontaktu s većinom obitelji poginulih pripadnika Gromova te zajedno s njima obilježava zajedničke godišnjice i posjećuje mjesta značajnijih bitaka Gromova za domovinu Hrvatsku za koju su položili živote njihovi najmiliji, a naši najbolji prijatelji i suborci.

Udruga se financira od članarina te prijavom na Javne pozive za potporu programima udruga iz Domovinskog rata na razini lokalne samouprave i na raspisane natječaje Ministarstva branitelja.