Sve više branitelja umire od raka i moždanog udara!

0
1116

.

ALARMANTNI PODACI O SMRTNOSTI BRANITELJA

 

Autor: Marina Vlakić – VOX TJEDNIK     voxportal.hr

 

U javnost su ovih dana izišli nevjerojatni podaci o smrtnosti branitelja prema kojima se on povećala za čak 150 puta! Tako je prema tim podacima 2005. godine umrlo 848 branitelja, 2006. Već znatno više. 1.304 branitelja, a 2007. godine taj je broj narastao na čak 1.549 umrlih. Prema istim podacima objavljenim na Braniteljskom portalu, prije dvije godine broj umrlih popeo se čak na 2.200, a navode kako je većima umrlih branitelja bila mlađa od 60 godina.

Srčani i moždani udar

Kao najčešći razlog smrti navode se moždani udar, te zastoj srca i karcinomi. Prosječna dob u kojoj branitelji umiru je ona između 50 i 60 godina, a prema njihovim podacima ona je u stalnom porastu i prijeti da zahvati sve veći dio braniteljske populacije. Stoga smo predstavnike branitelji naše županije i one koji se bave njihovim problemima pitali vjeruju li da su ove brojke dosita ovakve i kakva je po pitanju smrtnosti branitelja situacija u Zadarskoj županiji? Ante Martinac, predsjednik županijske Koordinacije branitelja, o tome nam kaže:

– Ne znam kolike su točno brojke, ali znam da nisu male. Mislim da je najviše branitelja umrlo ili počinilo samoubojstvo upravo zbog PTSP-a i da su upravo članovi Udruge branitelja liječenih od PTSP-a najviše izloženi bolestima. A kolike su stvarne brojke, to je doista teško reći – kaže Martinac.

Nemaju novca

Dario Vučenović, voditelj Obiteljskog centra u Zadru, također kaže da je teško govoriti o stvarnim brojkama smrtnosti u branitelja, no i on se slaže da se ona povećava i samom činjenicom da su branitelji sve stariji, time i sve izloženiji zdravstvenim tegobama:

– Po onome što znam u radu s braniteljima, ali i što sam čuo o tom problemu, u porastu su kancerogene bolesti. To je zabrinjavajući podatak i trebalo bi pratiti tu pojavu i vidjeti jesu li bolesti povezane sa stresom. Činjenica je da branitelji jesu sve bolesniji, ali tu treba i uzeti u obzir činjenicu da je riječ o populaciji koja je sve starija i time sve izloženija bolestima – kaže Vučenović. Najalarmantnija je situacija u zadarskoj Udruzi branitelja liječenih od PTSP-a čiji nam predsjednik Jere Zurak, kaže da u posljednje vrijeme imaju jako puno bolesnih članova:

– Evo, upravo sam jednog našeg branitelja odveo u Zagreb na operaciju, ima rak grla! Tri tjedna će ležati na rebru i da nema liječnika koji su nam izišli u susret i odmah ga primili, ne znam kako bismo. A nije mogao ići u Zagreb jer nije imao novaca, a novaca nema jer nije riješio status. Zato se zahvaljujem dr. Iviću s rebra koji nam je puno pomogao i odmah ga primio –  kaže Zurak. Dodaje kako malo koji dan prođe a da mu u udrugu ne dođe netko bolestan moliti za pomoć, ili financijsku ili ne zna gdje se i kako uputiti, pa tu Udruga uvijek uskače.

– Jučer mi je došao jedan naš član, kaže mi da ništa ne čuje. Zovem odmah, tražim mu pomoć da se spasi što se spasiti da. Činjenica je da smo udruga s najviše bolesti, a da je, na žalost, najzastupljeniji rak. Udruga pomaže koliko može, zovemo liječnike, pokušavam osigurati što brži smještaj u bolnici, ali najveći su nam problem financijska sredstva. Teško je kad branitelj nema novca za liječenje, a ni Udruga mu ga ne može osigurati jer nismo ništa dobili – kaže Zurak.

voxportal.hr

www.udruga-gavran.hr

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here