Stožerni general Janko Bobetko 10.1.1919. – 29.4.2003

0
2916

Povodom 15. godišnjice smrti generala Bobetka u nedjelju 29. travnja 2018. godine na gradskom groblju Viktorovac u Sisku na grobu generala u 17,00 položiti će se vijenci i zapaliti svijeće. Sveta Misa zadušnica za pokojnog generala Janka Bobetka biti u kapelici Sv. Mihovila u Crncu u 18,00 sati.

Stožerni general Hrvatske vojske Janko Bobetko rođen je 10. siječnja 1919. godine u Crncu pored Siska. U Sisku je završio gimnaziju a potom je upisao Veterinarski fakultet u Zagrebu. General je bio sudionik je NOB-a u II. svjetskom ratu kada je i tri puta ranjen. Nakon II. svjetskog rata završio je Visoku vojnu akademiju JNA i tečaj operatike Ratne škole nakon čega je dobio čin general majora.

Nakon sloma Hrvatskog proljeća, Janka Bobetka  zbog zauzimanja za hrvatske nacionalne interese Josip Broz  Tito smjenjuje sa svih dužnosti u vojsci  i prisilno ga umirovljuje 1972. godine. Zbog generalovih jasnih stavova i zauzimanja za interese hrvatskog naroda zabranjeno mu je javno istupanje i djelovanje do osamostaljenja Republike Hrvatske.

Početkom veliko srpske agresije potpomognute jugo-komunističkom armijom general Janko Bobetko stavio se na raspolaganje napadnutoj domovini i hrvatskom narodu. Aktivno se uključio u obranu domovine na Banovini, 10. travnja 1992. godine predsjednik Republike Hrvatske dr. Franjo Tuđman dodijelio mu je čin generala zbora, te mu povjerio zapovjedništvo Južnog bojišta. Uspješno je izveo deblokadu Dubrovnika i  dubrovačkog zaleđa te akcije na hercegovačkom bojištu (oslobađanje doline Neretve i Mostara).

Načelnikom Glavnog stožera Hrvatske vojske postao je 20. studenog 1992. godine. Na dužnosti načelnika  planirao je i uspješno sproveo vojno redarstvene operacije „Maslenica“, „Medački džep“ i Bljesak. U čin stožernog generala promaknut je odlukom predsjednika RH dr. Franje Tuđmana 24. svibnja 1995.godine.  S dužnosti NGS OS RH razriješen je 15. srpnja 1995. godine.

Nakon razrješenja dužnosti u HV-e od 1995. do 1999. godine bio je zastupnik HDZ-a u Hrvatskom saboru.  Objavio je i knjigu „Sve moje bitke“ 1996. godine, u kojoj je opisao svoj ratni put i operacije HV-e koje je on vodio.

General je bio supotpisnik Otvorenog pisma od 28. rujna 2000. godine s dvanaestoricom ratnih zapovjednika OS RH a koji su tražili prestanak kriminalizacije Domovinskog rata. Nakon toga pisma  tadašnji predsjednik RH Stjepan Mesić prisilno je umirovio sedmoricu hrvatskih generala.

Stožerni general Janko Bobetko umro je 29. travnja 2003. godine u Zagrebu. Pokopan je na Gradskom groblju u Sisku. Sa suprugom Magdalenom imao je sina Ivana. Dobitnik je najviših državnih odličja: Red bana Jelačića, Reda kneza Domagoja s ogrlicom, Velereda kralja Petra Krešimira IV. s lentom i Danicom, Red hrvatskog trolista, Red Ante Starčevića, Spomenica domovinske zahvalnosti i Medalja Oluja.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here