Predstavljene monografije triju ratnih postrojbi OSRH

0
1205

U dvorani Doma OSRH “Zvonimir” u Zagrebu danas je, 12. listopada 2012., održana svečana promocija triju monografija postrojbi OSRH u Domovinskom ratu 1991.-1996. godine. Riječ je o monografijama 1. gardijske brigade “Tigrovi”, 3. gardijske brigade “Kune” i 1. hrvatskog gardijskog zdruga.
Uz urednike izdanja, te bivše pripadnike navedenih postrojbi, promociji su nazočili i brojni gosti, uključujući ministra obrane Antu Kotromanovića, načelnika GS OSRH generala pukovnika Dragu Lovrića, zamjenika ministra unutarnjih poslova Evelina Tonkovića, saborske zastupnike, predstavnike MORH-a, OSRH i Ministarstva branitelja, udruga proizašlih iz Domovinskog rata te druge goste.

Monografije su predstavili voditelj Projekta monografija vojno-redarstvenih postrojbi Domovinskog rata umirovljeni pukovnik Antun Moguš, glavni urednik umirovljeni general zbora Josip Lucić, te recenzent ravnatelj Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata Ante Nazor. Autori pojedinačnih monografija su najvećim dijelom umirovljeni zapovjednici i pripadnici gardijskih brigada koji su danas čelnici, odnosno predsjednici i pripadnici Udruga gardijskih brigada iz Domovinskog rata. U realizaciju su uključeni i mnogi aktivni djelatnici OSRH i MORH-a, a Glavni stožer je nakladnik monografija. Monografije prikazuju svojevrsnu kronologiju gardijskih brigada iz Domovinskog rata, od njihova ustrojavanja, ratnog puta, do završetka rata, te su podsjetnik na ljude i događaje koji su obilježili noviju hrvatsku povijest.

Moguš je podsjetio da je projekt izrade monografija započet 2008. u cilju dokumentiranja povijesnih činjenica o nastanku Hrvatske vojske i OSRH. Prije monografija koje su predstavljene večeras, tiskane su i predstavljene monografije 2. gardijske brigade “Gromovi”, 4. gardijske brigade “Pauci”, 7. gardijske brigade “Pume”, 9. gardijske brigade “Vukovi” te Jedinice za posebne zadatke MUP-a RH Rakitje. Sada je prva edicija monografija završena, ali sigurno je da će u budućnosti biti realizirane i monografije 5. gardijske brigade “Sokolovi”, kao i drugih značajnih postrojbi iz Domovinskog rata.

Ante Nazor je naglasio da monografije nisu znanstvene studije, ali to ne znači da nisu temeljene na dokumentima. Svakako su bitno polazište za daljnje znanstvene radove, a zahvaljujući monografijama hrvatska javnost dobiva jasan uvid u značaj gardijskih brigada i njihovog ratnog puta. Izdanja pokazuju da smo s razlogom ponosni na Domovinski rat, zaključio je Nazor.

Urednik, umirovljeni general Josip Lucić, rekao je da su monografije u prvom redu posvećene palima za Hrvatsku, veteranima Domovinskog rata i njihovim obiteljima. Knjige su otporne na snažniju kritiku, one predstavljaju značajan napor više od tri stotine ljudi uključenih u njihovu realizaciju. Ratove je u budućnosti moguće izbjeći jedino ako se o njima piše i izučava ih se, zato stvaramo ove knjige i želimo nastaviti, zaključio je bivši načelnik GS-a.

Prigodnim govorima nazočnima su se obratili ministar obrane Ante Kotromanović i načelnik GS OSRH general pukovnik Drago Lovrić. Ministar je naglasio da su gardijske brigade, 1. hrvatski gardijski zdrug i specijalna policija bili okosnica u svim operacijama Hrvatske vojske, obrambenim i oslobodilačkim. Izdavanje monografija jedan je od načina kojim se štiti dignitet Hrvatske vojske i Domovinskog rata, a svakako je potrebno podsticati i druge ratne postrojbe da se uključe u slične projekte.

General Lovrić je istaknuo da je riječ o “iznimnom uređivačkom i nakladničkom poduhvatu” koji pokazuje silan trud onih koji su ga realizirali  i daje sjećanje na povijesne trenutke, onakve kakve su zaista bili. “OSRH se ponose svojim ratnim putem, postignućima i bitkama”, rekao je general Lovrić.

U ime postrojbi predstavljenih u monografijama, svima koji su sudjelovali u njihovom stvaranju zahvalili su nekadašnji zapovjednici, general bojnik Milenko Filipović (1.HGZ), brigadni general Tomo Medved (1. GBR) i brigadir Marko Leko (3.GBR), kratko podsjetivši nazočne na ratnu povjesnicu svojih postrojbi.

Monografije nisu predviđene za slobodnu prodaju, već se planira podjela monografija obiteljima poginulih pripadnika gardijskih brigada te pripadnicima i članovima Udruga brigada koji su sudjelovali u projektu. Također, monografije će se koristiti i za potrebe vojnih škola, središta za izobrazbu, vojnih i civilnih knjižnica, te za potrebe GS OSRH.

http://www.morh.hr

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here