Počast domoljubu i ratniku Damiru Tomljanoviću – Gavranu

0
1212

                      


Udruga ratnih veterana 1. gardijske brigade ”Tigrovi”

 Udruga pripadnika Središta gardijskog

za specijalističku obuku dočasnika

”Damir Tomljanović – Gavran” Zadar

 

Postoje ratnici kao što je bio naš Gavran, naš Tigar,

koji su svome narodu i svojoj Domovini podarili svoju mladost,

svoja nadanja, beskrajnu hrabrost i odlučnost.

P O Z I V N I C A

Poštovani, pozivamo Vas na obilježavanje 19. obljetnice junačke pogibije

stožernog brigadira Damira Tomljanovića – Gavrana

Komemorativni skup će se održati

u nedjelju 17. veljače 2013. godine u Krivom Putu

11:00 sati – Polaganje vijenaca na grobu (groblje u Krivom Putu)

11:30 sati – Sv. misa u Župnoj crkvi Gospe Snježne u Krivom Putu

12:30 sati – Zajednički ručak

 

POČAST DOMOLJUBU I RATNIKUDAMIRU TOMLJANOVIĆU – GAVRANU

 

Dana 17. veljače 1994. godine od srbočetničkog agresorskog metka poginuo je legendarni zapovjednik “Tigrova”, Damir Tomljanović – Gavran.

Damir Tomljanović – Gavran bio je istinski domoljub, koji je svojom hrabrošću, odlučnošću, vjerom i dobrotom ulijevao sigurnost i snagu svojim suborcima. Njegova žrtva nije uzaludna, ostvaren je tisućljetni san o državnosti hrvatskog naroda. Mir u kojemu živimo nije slučajan.

On je stvoren zaslugom našeg Gavrana i svih onih samozatajnih malih ljudi – hrvatskih branitelja.

Povodom obilježavanja 19. godišnjice pogibije zapovjednika i heroja Domovinskog rata Gavrana, u Krivom Putu kod Senja, njegovom rodnom mjestu i mjestu njegova ukopa, u nedjelju 17. veljače 2013. godine biti će održan komemorativni skup te polaganje vijenaca od strane institucija vlasti RH, mnogih braniteljskih i civilnih udruga, branitelja i domoljuba koji istinski vrednuju doprinos ovog našeg heroja Domovinskog rata, a nakon komemoracije održat će se svečana misa zadušnica u župnoj crkvi Gospe Snježne.

Kao što je prethodno napomenuto, prije 19 godina Damir Tomljanović-Gavran pogiba na vrletima planine Velebit u obrani strateški važnog područja za obranu a kasnije i za oslobađanje naše Domovine. Upravo zbog činjenice kako se planina Velebit nalazi na području Zadarske županije i da je obrana ovoga položaja imala ključnu ulogu u funkcioniranju grada Zadra i Zadarske županije, 2011. godine predstavnici vlasti Grada Zadra odlučili su imenovati trg na Bilom Brigu imenom Damira Tomljanovića – Gavrana.

Osim Velebitske bojišnice, Gavran se istakao i na mnogi drugim bojištima diljem Domovine.

Aktivni je sudionik borbenih napadnih i obrambenih aktivnosti 4. pješačkog bataljuna 1. gardijske brigade ZNG-e po Banovini i Kordunu, i to u mjestima: Dragutinci, Kraljevčani, Hrastovica, Pecki, Petrinja i Hrvatska Kostajnica. U istočnoj je Slavoniji bojevao sa suborcima iz postrojbe u mjestima: Ilok, Tenja, Bogdanovci, Šarengrad, Borovo Naselje i Vukovar. Aktivno je sudjelovao u borbenim operacijama na području Nove Gradiške i okolice kao pripadnik 4. bataljuna. S matičnom postrojbom i sa združenim snagama inih postrojbi iz brigade naročito se isticao u borbenim okršajima u mjestima: Visovac, Okučani, Krička brda, Gornje i Donje Kričke, Jasenovac, Drenov Bok, Roždanik, Košutarice, Voćarice, Bair, Trokut-Novska, Popovac, Bročice i Stari Grabovac.

Odlaskom postrojbe na nove zadaće u južnu Hrvatsku i Damir Tomljanović – Gavran zdušno sudjeluje u svim borbenim aktivnostima od samog početka. Sudionik je zahtjevnih borbenih operacija naših snaga protiv neprijatelja na kotama i mjestima: Velji Vrh (kod Neuma),

Nevada, Kutina, Klek, Osojnik, Kejino Osoje, Grebci, Bezimeni Vis, Gornji i Donji Dren, Orehov Dol, Glavska, Bistrina, Slano i Čepikuće. Aktivno sudjeluje u deblokadi Dubrovnika, Konavoski brda, te šireg područja Ćilipa i Cavtata do same najjužnije zemljopisne točke Hrvatske oko Prevlake.

Povratkom postrojbe s južnog bojišta i reorganizacijom preustroja u 1. gardijskoj brigadi od 17. prosinca 1992., Damir biva postavljen za zapovjednika 2. pješačke bojne. Nedugo zatim, odlazi s novim razmještajem postrojbe na karlovačku bojišnicu, a potom na obronke Velebita, na zadarsku bojišnicu. Aktivno sudjeluje i zapovijeda postrojbom u borbenim aktivnostima na kotama i mjestima značaja nadzora i obrane terena: Maslenica (operacija ”Poskok”), Jasenice, Rovanjska, Tulove grede, Ruja, Sedlo, Mala i Velika Bobija, Nekići, Marune i Seline.

Odajući počast ovom našem heroju, Udruga pripadnika Središta gardijskog za specijalističku obuku dočasnika ”Damir Tomljanović – Gavran” u suradnji sa gradonačelnikom Grada Zadra, dr. Zvonimirom Vrančićem organizirala je prijevoz autobusom od Zadra do Krivog Puta. Osim članova Udruge, Gavranovih suboraca i predstavnika više braniteljskih udruga u autobusu za Krivi Put naći će se i djeca – članovi Udruge izviđača ”Damir Tomljanović – Gavran”. Isto tako, učenici Osnovne škole ”Zadarski otoci”, u nedjelju 17. veljače zapaliti će svijeće na trgu ispred murala Damira Tomljanovića – Gavrana te na taj način odati počast heroju Gavranu i svim poginulim braniteljima u Domovinskom ratu.

 

Udruga pripadnika Središta gardijskog

za specijalističku obuku dočasnika ”Damir Tomljanović – Gavran” Zadar

www.udruga-gavran.hr

 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here