Obilježen Dan hrvatskih branitelja Zagrebačke županije

0
1231

Svečanost obilježavanja Dana hrvatskih branitelja Zagrebačke županije održala se u Velikoj Gorici.

Obilježavanje je započelo svetom misom u župnoj crkvi Navještenja Blažene Djevice Marije, te je nastavljeno polaganjem vijenaca kod spomenika poginulim braniteljima u Domovinskom ratu “Golubica”.

Palim braniteljima počast su odali izaslanik predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović Ivan Krupac, izaslanik predsjednika Vlade Andreja Plenkovića i ministar branitelja Tomo Medved, gradonačelnik Velike Gorice Dražen Barišić, pomoćnik ministra branitelja Zoran Piličić, načelnik Policijske uprave zagrebačke Marko Rašić, župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić, predsjednik Županijske skupštine Damir Mikuljan, zamjenici župana Zagrebačke županije Nadica Žužak i Hrvoje Zvonko Kunić, predsjednik gradskog vijeća Velike Gorice Neven Karas, te zamjenik gradonačelnika Velike Gorice Ervin Kolarec.

Centralna svečanost održana je u Parku dr. Franje Tuđmana u Velikoj Gorici.

Nakon himne Lijepa naša domovino minutom šutnje prisjetili su se palih branitelja i njihovih obitelji. Uslijedili su pozdravi nazočnima, a prvi se okupljenima obratio predsjednik udruge pripadnika 153. brigade Hrvatske vojske Ivan Zagorac.

Zagorac se u govoru prisjetio ratnog puta kojim je prošao sa suborcima, te je naglasio da je zadaća svih nas na promicanju vrijednosti Domovinskog rata kao izraženje za čuvanje i širenje povijesne istine o Domovinskom ratu, posebno čuvanje uspomena na poginule i umrle hrvatske branitelje i stradalnike Domovinskog rata.

“Zajedništvo Hrvata i hrvatskog naroda kao i lojalnost najvećeg dijela hrvatskih građana prema svojoj domovini bilo je presudno za uspostavu i obranu samostalne i suverene Republike Hrvatske i pobijedu Hrvatske u Domovinskom ratu”, naglasio je Zagorac.

Učenica šestog razreda osnovne škole Vukovina Tea Bičanić izrecitirala je pjesmu Moja draga hrvatska reći. Pjesmu je napisala također učenica šestog razreda OŠ Vukovina Marta Trgovac.

Okupljenima se sljedeći povodom sedmog obilježavanja po redu Dana hrvatskih branitelja Zagrebačke županije obratio Zagrebački župan Stjepan Kožić.

“Prije 28 godina u jeku najveće agresije na Lijepu našu u obrani suvereniteta RH sudjelovalo je 99 tisuća 700 hrvatskih branitelja, samo s područja Zagrebačke županije 29 tisuća 400 branitelja”, poručio je Kožić.

Domoljublje, hrabrost i zajedništvo koje su branitelji pokazali u obrani suvereniteta naše zemlje, rekao je župan Kožić, danas nas treba podsjećati da nema nepremostivih zapreka kada postoji zacrtani cilj. Takva vjera i zajedništvo potrebna nam je i danas. Brine me što se danas domovinski zanos i ponos osjeća samo u vrijeme velikih športskih događanja.

Župan Kožić naglasio je da će se i iduće godine održati obilježavanje Dana hrvatskih branitelja Zagrebačke županije u nekom drugom mjestu.

Ministar branitelja Tomo Medved u obraćanju se zahvalio svim braniteljima koji su sudjelovali u obrani RH u Domovinskom ratu. U ime predsjednika Vlade i u svoje ime čestitao je Dan hrvatskih branitelja Zagrebačke županije. Poručio je da je Vlada RH podupire hrvatske branitelje i da će učiniti sve kako bi im pomogla.

Ministrov govor bio je nekoliko puta prekidan gromoglasnim pljeskom.

Medved je pozvao da se jedinstvom kakvo je vladalo u Domovinskom ratu izgradi zemlja dostojna budućim naraštajima.

Gradonačelnik Velike Gorice Dražen Barišić zahvalio se na dolasku u srce Turopolja, u Veliku Goricu kako bi se, rekao je, puno godina nakon Domovinskog rata prisjetili onih dana kada su na djelu bile osnovne vrijednosti identiteta hrvatskog naroda – to je čovjekoljublje, domoljublje i bogoljublje.

“Te vrijednosti stvorile su sve one junake koji su nas vodili do stvaranje ove države. te vrijednosti treba njegovati svakoga dana, a ovakve obljetnice čine prigodu da ih se prisjetimo”.

Izaslanik predsjednice Republike Hrvatske i predsjednik udruge ratnih veterana druge gardijske brigade Gromovi Ivan Krupec naglasio je da narod koji nema sjećanja nema niti budućnosti te pozvao sve okupljenje da nadolazećim generacijama prenose istinu koja se dogodila u Domovinskom ratu.

Na pozornicu je nakon govora izašla Marija Škočić, učenica velikogoričke umjetničke škole Frane Lučića.

Uslijedila je izvedba pjesme Domovini i ljubavi. Izvele su je Josipa Gvozdanić u pratnji na klaviru Ane Lucić.

Nakon svečanog obilježavanja okupljeni su se nastavili družiti uz podijelu graha.

Izvor teksta: https://www.radio-banovina.hr/obiljezen-dan-hrvatskih-branitelja-zagrebacke-zupanije-2/

Foto: Franjo Mlinarić

 

 

 

 

 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here