Misa za vojnike vojarne „Pukovnik Predrag Matanović“

0
1727

Sisački biskup Vlado Košić predvodio je u petak, 19. prosinca u kapeli Sv. Ilije, u petrinjskoj vojarni HV „Pukovnik Predrag Matanović“ misu za vojnike, časnike i dočasnike te vojarne. U koncelebraciji bio je vojni kapelan vlč. Matija Žugaj, petrinjski dekan preč. Josip Samaržija i župnik iz Gore vlč. Paško Glasnović.

Na početku ispred okupljenih vojnika, časnika i dočasnika biskupu je dobrodošlicu zaželio zapovjednik vojarne i 1. bojne „Tigrovi“ bojnik Zdenko Fiala, a slavlju su nazočili i roditelji pokojnog pukovnika Predraga Matanovića po kojem ova vojarna nosi ime, Filip i Julka  Matanović.

U homiliji biskup se prisjetio pokojnog Predraga i njihovih susreta tijekom Domovinskog rata, te je poručio okupljenima kako oni danas nastavljaju, poput onih poginulih čija su imena upisana na zid ove kapelice, biti branitelji Domovine. „Branitelj je časna, plemenita i sveta dužnost. Vidite, mi Hrvati doista imamo u svojoj povijesti taj privilegij da nikad nismo napadali, da nikad nismo bili okupatori neke druge države, nego smo samo bili uvijek branitelji svoje domovine. Zanimljivo, da je to zapisano, mogli bismo reći kao zavjet kojeg su Hrvati 679. godine dali papi Agatonu, da neće nikada napadati druge narode, a da će im zauzvrat sv. Petar biti branitelj u njihovim potrebama i zaštiti države. I stvarno je tako“, rekao je biskup te dodao kako je doista lijepo biti branitelj, što jednom za sebe kaže i Isus, a i Duha Svetoga naziva „drugim braniteljem“.

Govoreći o nadolazećoj svetkovini Božića, biskup je istaknuo kako je Isus, da bi došao na ovaj svijet, trebao samo majku, a Bog je učinio jedinstveno čudo, Isusovo začeće i rođenje. „Sin Božji je došao tako na ovaj svijet da pokaže da je sav Božji dar i da je sav odozgo. Njegovu se rođenju i mi radujemo i obnavljamo taj spomen svake godine, te je zato Božić blagdan veselja i radosti, jer kada gledamo Isusa, vidimo vođu i spasitelja svoga naroda, branitelja i boraca za čovjeka. Mnogi su poginuli za spas i slobodu naše Domovine, vi ste branitelji koji također u svom vojničkom staležu i poslu zapravo želite pridonijeti njezinoj sigurnosti i obrani, a Isus Spasitelj brani nas i oslobađa svojom ljubavlju konačno i jednom zauvijek od svakoga zla u nama samima i oko nas“, zaključio je biskup Košić.

Na kraju biskupu su na dolasku zahvalili vlč. Žugaj, zapovjednik 2. bojne „Gromovi“ bojnik Roman Kelnerić i zapovjednik Logističke pukovnije pukovnik Dražen Sebastijan, poklonivši mu pritom beretku s amblemom bojne kao i zidni amblem stare 2. gardijske brigade „Gromovi“.

Nakon mise biskup je u pratnji domaćina obišao i spomen sobu Gromova gdje se upisao u knjigu dojmova.

 

 Izvor:http://www.biskupija-sisak.hr/

 

 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here