AGENCIJA ZA ISTRAŽIVANJE I DOKUMENTACIJU RATNIH SUKOBA

0
1691

P R I O P Ć E N J E
PREDMET: RATNI ZLOČIN U GORNJIM JAMAMA KOD GLINE 3.11. I 11.12. 1991.

Otkrivanje spomen kapelice i spomen ploče za 14-oro ubijenih hrvatskih civila

U subotu, 29. rujna 2012. godine u mjestu Gornje Jame kod Gline, s početkom u 13 sati, otkrit će se spomen kapelica Ranjenog Isusa i spomen ploča za 14-ero ubijenih hrvatskih civila koje su pripadnici tzv. Vojske Republike Srpske Krajine, poznatiji kao srpska teroristička skupina „Šiltovi“ iz Gline, kojima je zapovijedao ratni zločinac Siniša Martić, ubili 3.11. 1991. godine i 11. 12. 1991. godine. U toj prigodi održat će se i misa zadušnica za poginule hrvatske civile iz tog mjesta, te održati druženje raseljenih stanovnika i njihovih gostiju.

U povodu tog događaja, Agencija napominje da je spomen obilježje poginulim hrvatskim civilima i katolicima u Gornjim Jamama podignuo hrvatski branitelj Ivica Kuštreba iz Prekope kod Gline, rodom iz Gornjih Jama, sin jedne od žrtava, 62-godišnje starice Mare Kuštrebe, uz pomoć prijatelja, Županijske udruge roditelja poginulih hrvatskih branitelja Domovinskog rata Sisačko-moslavačke županije i naše Agencije.

U ovoj prigodi ističemo odgovornost lokalnih vlasti u Gradu Glini i hrvatske države što do sada u Gornjim Jamama nije podignuto dostojno spomen obilježje poginulim žrtvama tog mjesta, posebno zbog toga što je među njima i troje nevine djece: sestre Nikolina Fabac (9) i Željka Fabac (14), te 10. godišnji dječak Darko Dvorneković, po čemu je u Gornjim Jamama stradalo najviše djece od svih drugih stradalih naselja u Sisačko-moslavačkoj županiji u Domovinskom ratu. Time su Gornje Jame postale simbol stradanja Hrvata u Domovinskom ratu, ne samo u Sisačko-moslavačkoj županiji, nego i u Hrvatskoj.

I zbog toga je hvale vrijedna samoinicijativnost hrvatskog branitelja Ivice Kuštrebe kojem smo pomogli da se taj događaj dostojno organizira. Pogotovo zbog toga što se u to simbol naselje do sada nije vratio niti jedan raseljeni stanovnik jer u njemu ne postoje uvjeti za normalan život.

Smatramo da je u ovoj prilici potrebno ukazati na odgovornost bivših lokalnih vlasti u Glini koje su od vojno-redarstvene akcije „Oluja“ do sada dopustile da šumski put od Hađera do Gornjih Jama u duljini od oko dva kilometra postane gotovo neprohodan, te da to mjesto na taj način bude prometno izolirano od svijeta, iako se nalazi samo 9 kilometara od centra Gline.

Urgirali smo da se taj put od Hađera do Gornjih Jama raskrči i sanira, da postane prohodan, tako da se u subotu, 29. rujna može doći do njega.

Ni ovom prilikom ne možemo propustiti pozvati županijskog državnog odvjetnika u Sisku Stipu Vrdoljaka i glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića da napokon započnu kazneni progon krvnika koji su počinili ratni zločin ubojstva 14 nevinih hrvatskih civila u Gornjim Jamama u studenom i prosincu 1991. godine jer je nedopustivo da ratni zločinci koji su pobili troje malodobne djece, žene i starce žive i šeću slobodno, pravdi u inat, da se smiju žrtvama.

Učinite svoj posao, gospodo, jer vam žrtve Gornjih Jama i hrvatski narod, ako ništa ne učinite i ako počinitelje ne privedete pravdi, nikada neće oprostiti.

U Sisku, 25. rujna 2012. godine

Predsjednik

IVICA PANDŽA ORKAN v.r.

http://www.braniteljski-portal.hr

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here