Vlada donijela Odluku o nabavi višenamjenskog borbenog aviona

0
1186

Vlada Republike Hrvatske je na sjednici održanoj u četvrtak, 29. ožujka 2018. godine donijela Odluku o nabavi višenamjenskoga borbenog aviona te je ovom Odlukom prihvatila završni prijedlog Stručnog tima Ministarstva obrane i preporuku Vijeća za obranu i odredila da je najpovoljnija ponuda, ponuda Države Izrael.

U skladu s Odlukom, Ministarstvo obrane Republike Hrvatske provest će sve potrebne radnje u vezi sa sklapanjem ugovora između Republike Hrvatske i Države Izrael o nabavi višenamjenskoga borbenog aviona.Također, Odlukom se osniva i radna skupina radi pripreme ugovora o poslovno-gospodarskoj suradnji između Republike Hrvatske i Države Izrael u vezi s nabavom višenamjenskoga borbenog aviona te povjerenstvo za praćenje poslovno-gospodarske suradnje i njezine realizacije.

Ovom prigodom, predsjednik Vlade Andrej Plenković istaknuo je: “Odluka o nabavi višenamjenskoga borbenog aviona je strateška Odluka kojom ćemo osnažiti sposobnosti Hrvatske vojske kako bi bili još respektabilnija članica NATO i Europske unije. Predstavlja snažnu političku volju i ovim ćemo osnažiti dodatno strateško partnerstvo s Državom Izraelom i Sjedinjenim Američkim Državama”.

U svom obraćanju, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević rekao je kako je ova Odluka jedna je od najvećih i najsloženijih Odluka u obrambenom resoru nakon završetka Domovinskog rata, istaknuvši pritom: “Ovo je povijesni dan za Hrvatsko ratno zrakoplovstvo. Zadržali smo sposobnost nadzora zračnog prostora i tradiciju borbenog zrakoplovstva. Ova odluka je priuštiva i u ovom trenutku najbolja za nas. Hrvatsko ratno zrakoplovstvo od danas ima svijetlu budućnost, a Hrvatska vojska radi veliki tehnološki iskorak, u korak sa zapadom”.
Ministar Krstičević zahvalio je predsjedniku Vlade i članovima Vlade na potpori u realizaciji ovog važnog projekta i naglasio pritom: “Naš san je 2020. godine, kada prvi put predsjedamo Europskom unijom i slavimo 25. godina Vojno-redarstvene operacije Oluja na hrvatskom nebu vidjeti moderne zrakoplove  četvrte generacije u rukama hrvatskih pilota”.

Ministar financija Zdravko Marić izrazio je zadovoljstvo kako je vođen cjelokupni proces nabave višenamjenskog borbenog aviona istaknuvši: “Ovaj proces vođen je na transparentan način i Ministarstvo financija je od početka uključeno. Drago mi je da se vodilo računa o cjelokupnoj financijskoj slici Republike Hrvatske”. Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved također je dao punu potporu projektu višenamjenskog borbenog aviona.
Podsjetimo, Ministarstvo obrane 20. srpnja 2017. uputilo je zahtjev za ponudom za nabavu višenamjenskoga borbenog aviona u pet država: Helensku Republiku, Državu Izrael, Južnu Koreju, Kraljevinu Švedsku i Sjedinjene Američke Države. Ključni parametri u zahtjevu za ponudu, osim karakteristika i sposobnosti aviona, bili su: međudržavni ugovor Government to Government koji će jamčiti strateško partnerstvo, cijena i paket poslovno-gospodarske suradnje.

Rok za odgovor na zahtjev bio je 75 dana te su 3. listopada 2017. u Ministarstvu obrane pred povjerenstvom predstavljene pristigle konačne ponude od četiri ponuditelja: Helenske Republike, Države Izrael, Kraljevine Švedske i Sjedinjenih Američkih Država. Južna Koreja nije dostavila ponudu jer nije mogla ispuniti sve postavljene taktičko-tehničke zahtjeve višenamjenskoga borbenog aviona.

Pregled i ocjena pristiglih ponuda obavljena je u roku od 45 dana od dana pristiglih ponuda za višenamjenski borbeni avion odnosno do 30. studenoga 2017. kada je Stručni tim Ministarstva obrane za provedbu pripremnih radnji oko nabave višenamjenskoga borbenog aviona završio fazu validacije i evaluacije četiri pristigle ponude. Na prezentaciji ponuda, uz članove Stručnog tima prisustvovali su predstavnici Ministarstva obrane i Oružanih snaga Republike Hrvatske, Ureda predsjednice Republike Hrvatske, Ureda predsjednika Vlade Republike Hrvatske i Državnog odvjetništva Republike Hrvatske, a od samog početka u ovaj proces bili su uključeni i predstavnici drugih državnih tijela.

Tijekom trajanja procesa svi ponuditelji imali su iste uvjete. Ministarstvo obrane bilo je dostupno za odgovore na sva pitanja iz zahtjeva za ponudom, za sastanke s ponuditeljima i za sva potrebna pojašnjenja.

Nakon procesa validacije i evaluacije pristiglih ponuda Stručni tim Ministarstva obrane za provedbu pripremnih radnji oko nabave višenamjenskoga borbenog aviona izradio je Studiju izvodljivosti koja je temelj za proces donošenja odluke.

Prvi korak bio je da je Stručni tim Ministarstva obrane za provedbu pripremnih radnji oko nabave višenamjenskoga borbenog aviona na sjednici 14. prosinca 2017. prezentirao Odboru za obranu Hrvatskoga sabora Studiju izvodljivosti, te je Odbor za obranu Hrvatskoga sabora dao jednoglasno pozitivno mišljenje na projekt opremanja Oružanih snaga Republike Hrvatske višenamjenskim borbenim avionom.

O nabavi višenamjenskog borbenog aviona raspravljalo je i Vijeće za obranu 27. ožujka 2018. godine. Vijeće za obranu, u skladu s izlaganjem Stručnog tima Ministarstva obrane za provedbu pripremnih radnji oko nabave višenamjenskoga borbenog aviona, jednoglasno je prihvatilo mišljenje i preporuke kako je najpovoljnija ponuda za višenamjenski borbeni avion ponuda Države Izrael te je dalo preporuku Vladi Republike Hrvatske za donošenje Odluke o nabavi višenamjenskoga borbenog aviona.

Konačnu Odluku o nabavi višenamjenskog borbenog aviona donijela je Vlada Republike Hrvatske, prihvativši završni prijedlog Stručnog tima Ministarstva obrane i preporuku Vijeća za obranu i odredivši da je najpovoljnija ponuda, ponuda Države Izrael.

Izvor: www.morh.hr/hr/vijesti

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here