Zatečeni i razočarani odnosom hrvatske vlasti na čelu sa premijerom Z. Milanovićem

0
896

Sintagma „građanski rat“ koju je izrekao Zoran Milanović, predsjednik Vlade Republike Hrvatske u kontekstu Domovinskog rata, na sastanku svoje stranke za svaku je osudu. Bez obzira na kasnije obrazlaganje izjave, a ne ispričavanje, uvrjedljiva je za sve žrtve Domovinskog rata.

Uvrjedljiva je za hrvatske branitelje, za sve poštene građane Republike Hrvatske, a posebno za sve Hrvate diljem svijeta koji su sanjali svoju slobodu i samostalnost.

Teško se sintagma „građanski rat“ može smatrati slučajnošću ukoliko se analiziraju i ostali govori predsjednika Vlade i partijskog čelnika Milanovića. Na tiskovnoj konferenciji održanoj u ponedjeljak 18. ožujka otišao je korak dalje osuđujući medije koji su to pustili u javnost. Štoviše, u nastojanju kontrole medija kazao je da zna „kad treba reći osobama da loše rade svoj posao i da su neodgovorne“.

Posebno uvrjedljivim nazvao je one koji su se osudili kritizirati njegovu izjavu, a to su pretežno hrvatski branitelji i domoljubi koje Zoran Milanović naziva „anonimnim ljudima u crnim košuljama da se očituju umjesto stranke“.

Hrvatski branitelji borili su se za demokraciju i ravnopravnost koju mogu uživati svi građani prema hrvatskim zakonima pa je još jedna uvrjedljiva poruka stanovnicima koji nisu iz mjesta po volji Milanovića, gdje kaže: „Umjesto da se bavite jednim skandaloznim ispadom, bavimo se finskim ratom, a raznorazni stručnjaci iz Špičkovine ili Vukovine nam govore o tom ratu kao da su bili u njemu i brojali mrtve“.

To je vrijeđanje na lokalnoj osnovi? Kakav je to govor? To je govor mržnje prema stanovnicima Vukovine? Na istoj konferenciji Milanović je kazao: „.. Da se moje kolege iz Sabora nazivaju četnicima a oni su hrvatski građani i tu su bili u vrijeme rata, u Vukovaru. 250.000 hrvatskih građana su se pobunili protiv Hrvatske, najmanje. I mi smo ih vratili u pravni poredak Republike Hrvatske i sad poštuju naš Ustav. Njihovi dokumenti su konvalidirani i za nas njihovo hrvatsko državljanstvo nikad nije prestalo…“

Predsjednik Vlade bi trebao znati i jasno reći da su oni bili na agresorskoj strani, a ona se zvala projektom „stvaranje Velike Srbije“. Njezini vojnici su bili četnici a pomagala im tadašnja jugoslavenska vojska. U sustav ih nije vratio predsjednik Vlade, nego su ih vratile legitimne vojno-redarstvene operacije Hrvatske vojske i to pod vodstvom dr. Franje Tuđmana. No, isto tako oni koji su počinili zločin moraju odgovarati za zločine, pa makar se radilo i o saborskim zastupnicima.

Pojedinci u Hrvatskom saboru puno znaju o vukovarskim žrtvama! Milanović se osvrnuo i na napad na pravoslavne bogoslove, što je svakako osuđujuće. Kad je za pravdu i jednakost, zašto se nitko iz Vlade nije oglasio na napad na splitsko sjemenište? Retorika Zorana Milanvoića i nakon oslobađajuće presude generalima Gotovini i Markaču nije bila primjerena, a u izjavi kaže: „Ovaj slučaj je bio težak, odluka je bila podijeljena, bilo je 3:2 što govori koliko je tanka granica između uspjeha i neuspjeha, istine i neistine, pravde i za nas nepravde.“

Izjava predsjednika Vlade: „Izgleda da smo prepušteni slučaju, a država koja je prepuštena slučaju je slučajna država“, još je jedna izjava u nizu koja je uvrjedljiva svim građanima Republike Hrvatske posebno braniteljima i žrtvama Domovinskog rata.

Zoran Milanović ako nije bio sudionik Domovinskog rata, a imao je priliku to biti, onda je trebao u najmanju ruku pročitati nešto o Domovinskom ratu. Isto tako mogao se raspitati kod svojih kolega Kotromanovića ili drugih koji su bili sudionici, a ne svojom bahatošću gaziti žrtve i vrijeđati hrvatske branitelje te sve građane koji su se borili protiv srpskog agresora u Domovinskom ratu.

Nitko, pa ni predsjednik Vlade nama pravo na neistine i krivotvorine o Domovinskom ratu i pogrešnu terminologiju, jer to unosi nemir među branitelje te istodobno testira njihovo strpljenje. ZUV HGP poziva sve hrvatske branitelje na odgovorno i zrelo ponašanje na to nas naše žrtve obavezuju da ne dopustimo nikom da obezvrijedi našu žrtvu i žrtvu Hrvatskog naroda u pravednom i čistom Domovinskom ratu.

Predsjednik Zbora udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi
Ilija Vučemilović

www.braniteljski-portal.hr

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here