Zapovjednik EUBG-e u Petrinji

0
1302


Njemački kontraadmiral Markus Krause-Traudes, zapovjednik Borbene skupine Europske Unije (EUBG) II/2012, u kojoj djeluju i sastavnice OSRH, danas je, 22. studenoga 2012., u sklopu službenog posjeta Republici Hrvatskoj i OSRH, posjetio vojarnu “Predrag Matanović” u Petrinji.

Posjet je organiziran u sklopu multilateralne suradnje vezane uz EUBG. Po dolasku u vojarnu primilo ga je izaslanstvo OSRH na čelu sa zapovjednikom Hrvatske kopnene vojske generalom bojnikom Dragutinom Repincem i zapovjednikom Zapovjedništva za potporu generalom bojnikom Matom Ostovićem.

Tijekom službenog programa, kontraadmiralu je prikazana prezentacija o sastavnicama OSRH koje djeluju u aktualnoj EUBG. Potom je zapovjednik EUBG-e sa generalima Repincem i Ostovićem, te hrvatskim časnicima koji su predstavljali pojedine sastavnice, razmijenio iskustva u pitanjima obuke, logistike i planiranja stečena tijekom priprema za formiranje i djelovanje EUBG-e. Hrvatske sastavnice u EUBG II/2012 su mehanizirana satnija, inženjerijski vod za horizontalne konstrukcije, tim vojne policije, CIMIC tim, PSYOPS tim, logistički elementi i postrojbe, nacionalni element potpore, medicinski tim, stožerno osoblje i nacionalni elementi za vezu.

Tijekom završnog dijela posjeta, kontraadmiralu Krause-Traudesu je prezentiran taktičko-tehnički zbor jednog od vodova mehanizirane satnije iz sastava bojne Tigrovi Gardijske motorizirane brigade. Prezentacija je uključivala borbeno-oklopna vozila Patria i pušku VHS.

Po završetku posjeta, zapovjednik EUBG je izrazio zadovoljstvo hrvatskim vojnicima, rekavši da su vrlo sposobni, znaju svoj posao i posvećeni su mu. “Ovo je bio sjajan dan”, zaključio je kontraadmiral.

General bojnik Repinc je istaknuo da je prezentacija pokazala da su hrvatske postrojbe su potpuno spremne, obučene i opremljene za eventualnu zadaću u EUBG-i.

www.morh.hr

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here