Započelo dvodnevno obilježavanje 31.godišnjice ustrojavanja Gromova

0
642

Udruga ratnih veterana 2.gardijske brigade Gromovi obilježava 31.godišnjicu ustrojavanja ove brigade. Ove godine, proslava se održava u Petrinji i to dvodnevnim programom. Sve je započelo jutros prijemom kod gradonačelnice Grada Petrinje i saborske zastupnice Magdalene Komes. Umirovljeni pukovnik i predsjednik Udruge ratnih veterana 2.gardijske brigade Gromovi Ivan Krupec je kazao kako im je Banovina u srcu.

„Htjeli smo ove godine doći u Petrinji, prošle godine je obljetnica bila u Glini, ove godine je u Petrinji. Upravo smo htjeli tom jednom simboličnom gestom reći bili smo 1991.godine ovdje, branili smo Glinu i Petrinju i čitav ovaj kraj. Bili smo tu na pomoći, što želimo i ostati. Kada je bio potres, odmah smo organizirali pomoć i sami smo došli, pomažemo i da znate da su Gromovi s vama, uvijek i tu budu ostali. Petrinja i Banovina su nama u srcu i želimo to reći jasno i glasno“, kazao je Krupec.

Podsjeća kako je tijekom Domovinskog rata poginulo 208 Gromova, a 1400 njih je bilo ranjeno, stoga poručuje kako su to brojke koje moramo poštivati. „Mi kao udruga postojimo već dugi niz godina i potrudili smo se da obilježimo mjesta svih naših 208 poginulih. Obilježili smo ta mjesta, napravili smo ploče i spomenike, imamo knjigu sjećanja na svih 208 poginulih, napravili smo i monografiju koja je podijeljena svim školama. Provodimo dosta projekata i s ponosom možemo reći da smo se prijavili na jedan europski projekt koji završava u trajanju od dvije godine, imali smo 12 zaposlenih. Na području Sisačko-moslavačke županije dvije žene su bile zaposlene u Dvoru“, rekao je između ostaloga Krupec.

Na dolasku se zahvalila gradonačelnica Komes. „Hvala vama što ste došli i što se nam došli pokazati da ste cijelo vrijeme s nama, ne samo u ratnim zbivanjima gdje su mnogi vaši pripadnici dali svoje živote da bismo mi, naročito, ja ću reći u ime mladih, generacije koja nije sudjelovala u ratu, koji ste nam omogućili da danas uživamo slobodnu i demokratsku Republiku Hrvatsku i usudila bi se reći da je vaša brigada bila elitna koja je probijala i razbijala neprijateljske snage i na tome vam hvala. Nećemo vam to nikada zaboraviti. Hvala vam što vi kao udruga čuvate sjećanje na Domovinski rat i na sve vaše prijatelje, braću po oružju. Hvala vam što ste bili u vrijeme rata ovdje za nas i hvala vam što ste i sami rekli što ste i u poslijeratno doba, u vrijeme potresa, što smo mogli računati na vas“, rekla je između ostaloga Komes.

Nakon prijama, svi okupljeni posjetili su nastavni objekt Vojarne „Pukovnik Predrag Matanović“ gdje su posjetili Spomen sobu Gromova te su se upisali u knjigu dojmova. Upoznali su se s zapovjednicima Gromova i njihovim aktivnostima, obišli su kapelicu Svetog Ilije gdje su upalili svijeće za sve poginule Gromove, a molitvu je predvodio don Branko Čagelj.

Nakon toga, upoznali su se s novim dostignućima vojne tehnike te su obišli simulator za BOV Patria I SATTS.

Obilježavanje 31.godišnjice ustrojavanja Gromova u Petrinji će biti nastavljeno i sutra kada će u 10 sati u Župnoj crkvi Svetog Lovre biti služena sveta misa, nakon koje će krenuti Mimohod hrvatskih branitelja do Spomenika pukovniku Predragu Matanoviću i suborcima na Senjaku gdje će biti položeni vijenci i upaljene svijeće. Nakon toga se proslava seli u Vojarnu, a od 13 sati na Trgu hrvatskih branitelja za sve građane Petrinje bit će organiziran zajednički ručak te podjela vojničkog graha.

Tekst:https://portal53.hr/

Foto:Željko Makek-Rakun

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here