Zaključci sa izborno izvještajne sjednice sabora Zbora udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi

0
842

Dana 7 ožujka 2013. godine u Zagrebu, Avenija Dubrava 220, s početkom u 13,00 sati održan je Izvještajno izborni sabor ZUV HGP sukladno statutu Zbora, odnosno članku 27, stavcima 1. i 2.

Ur.broj: 04/2013
Zagreb, 07. 03. 2013. god.

ZBOR UDRUGA VETERANA
HRVATSKIH GARDIJSKIH POSTROJBI
Assembly of associations of Croatian war veterans guard units

Saboru je sudjelovao respektabilan broj sudionika te je provedena i vrlo konstruktivna rasprava glede situacije u društvu kako po pitanjima koja su vezana za braniteljsku populaciju tako i po pitanjima važnim za kvalitetu života cjelokupnog pučanstva RH.

U izvješću je naglašeno kako Zbor nije dobio gotovo nikakvu financijsku potporu od strane mjerodavnog ministarstva, ali je i unatoč toj činjenici aktivno sudjelovao u svim događanjima bitnim za Domovinski rat, braniteljsku populaciju, zaštitu vjerskih, građanskih i radničkih prava hrvatskih građana.

Analizirana je suradnja s ministrom branitelja koja je ocjenjena nezadovoljavajućom, jer su naši dosadašnji savjeti uglavnom ignorirani , iako smo pri donošenju Zakona o prvima hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji ponudili pomoć i suradnju, aktivno sudjelovali, imali konkretne i kvalitetne prijedloge koji bi bitno popravili položaj hrvatskih branitelja od strane ministarstva nije usvojeno ništa.

Objava registra branitelja nije polučila nikakav pozitivan efekt kako je ministarstvo njegovu objavu argumentiralo, naprotiv njime je po pisanju medija najzadovoljnija agresorska strana u Domovinskom ratu što je apsurdna situacija pa se postavlja pitanje u čiju korist je objavljivan, iako smo mi opetovano i argumentirano takve posljedice predviđali i na njih ukazivali.

Vrlo je pozitivno ocijenjena suradnja sa sindikatima koji su nam se zahvalili na angažmanu kod spašavanja tvornice RIZ od njezina uništenja, te ćemo takve napore i ubuduće činiti kako bismo pomogli našim radnicima i seljacima.

Katolička Crkva čvrsto je stajala uz hrvatske branitelje tijekom Domovinskog rata i danas. Vatikan je prvi priznao Republiku Hrvatsku, biblijska načela uvjet su stvaranja zadovoljnog, sigurnog i zdravog društva. Crkva se danas u Republici Hrvatskoj bespoštedno napada, vrijeđa i provocira, nekakve čudne “ugrožene” skupine uzimaju si za pravo čak i revidirati vjeronaučne udžbenike, što je u suprotnosti sa svim demokratskim načelima, ustavom zagarantiranim vjerskim pravima građana RH, za koje smo se borili.

U tom smislu nastavit će se udruživanja i suradnje sa svim društvenim i strukovnim organizacijama, udrugama i sl. koji imaju domoljubne i hrvatske interese,a posebno je pozdravljena ideja o nužnosti suradnje s hrvatskim studentima, sa onima koji su naša budućnost

Zbor gardijskih postrojbi snažno će se suprotstaviti pokušaju marginalizacije hrvatskih branitelja i oduzimanje legitimnog prava hrvatskih branitelja da kao i sve druge nevladine organizacije interesne skupine govore o aktualnim temama vezanim za sudbinu ove zemlje.

Na saboru doneseni su sljedeći zaključci :

1. Prihvaćeno je izvješće predsjednika ZUV HGP o radu i aktivnostima u proteklom periodu, po čemu je provedena i rasprava.

2. Predsjedniku Iliji Vučemiloviću Šimunoviću i tajniku Draženu Šantiću potvrđen je još jedan mandat s odlukom da se sljedeći izborni sabor održi u listopadu zbog administrativnih obveza koje je potrebno odrađivati prema državnim institucijama.

3. ZUV HGP daje potpunu potporu Stožeru za obranu Vukovara, te će njegove članice sudjelovati u aktivnostima Stožera.

4. ZUV HGP daje potporu Braniteljskom portalu, kao mediju koji redovito prati sve braniteljske aktivnosti, te ćemo ponuditi i suradnju sa našim teritorijalnim, stručnim i tehničkim resursima koje posjedujemo .

 

ZBOR UDRUGA VETERANA
HRVATSKIH GARDIJSKIH POSTROJBI
Assembly of associations of Croatian war veterans guard units
Fra Filipa Grabovca 1, 10000 Zagreb
MB 2757974
OIB 51400119853
Predsjednik ZUV HGP
Ilija Vučemilović Šimunović

Braniteljski portal

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here