“Zajedno u ratu – zajedno u miru, Prevlaka – Vukovar 2013”

PETRINJA – Već šestu godinu za redom sudionici karavane motorista „Zajedno u ratu – zajedno u miru, Prevlaka – Vukovar 2013.” još jednom su spojili krajnji jug i istok Hrvatske.

Na petodnevnom putu (13.-18. studenoga) prema Gradu heroju zastali su i u Petrinji gdje su, na Senjaku, paljenjem svijeća kod spomenika Pukovniku Predragu Matanoviću i osloboditeljima Petrinje odali počast svim stradalnicima Domovinskog rata, a u istoimenoj petrinjskoj vojarni, gdje ih je pozdravio zapovjednik vojarne bojnik Zdenko Fiala, u kapelici sv.Ilije Proroka, također su zapalili svijeće i prisustvovali prezentaciji BOV-a „PATRIA AMV 8×8″.

Na oba mjesta molitvu je predvodio vojni kapelan don Milenko Majić, a o kapelici je kazao kako je sagrađena 2000. godine u čast 203 poginula i 5 nestalih pripadnika 2.GB Gromovi.

Đani Radovanović iz MK Korkyra Riders s Korčule, idejni začetnik ove karavane, kazao je zašto je organizirana: „Zbog svih onih koji su najzaslužniji da se slobodno vozimo Lijepom našom, te ne dopustiti da padnu u zaborav i da naša djeca sutra znaju kako i na koji način se stvarala ova Hrvatska. Trenutačno nas je na putu oko 150 iz gotovo cijele Hrvatske, priključili su nam se i prijatelji iz Slovenije i Bosne i Hercegovine, a u Vukovaru se očekuje oko 600 motora. Putem se zaustavljamo kod spomen obilježja branitelja iz Domovinskog rata, zapalimo svijeće i na taj način se prisjetimo njih i ne dopuštamo da padne u zaborav.”

U Petrinji im je, uz domaćine iz MK Veterani, čijih se šest članova priključilo karavani, uz svoju zamjenicu Svjetlanu Lazić, dobrodošlicu zaželio i petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović koji je naglasio kako je ovo: „Poruka ljubavi i mira i svega onoga što u budućnosti trebamo živjeti. Kao što se vidi na ovom spomeniku jako puno imena žrtava, a Petrinja i Hrvatska platile su veliku cijenu, rekao bih ogromnu. Mnogi nisu među nama, ali ostao je trag, ostao je pijetet i sve ono za što ste Vi danas ovdje i velika Vam hvala.”

www.portal53.hr

Fotogalerija: