Zajedničko priopćenje ZUV HGP i Udruga specijalne policije iz Domovinskog rata

0
975

NASLOVNA_23_8

Potaknuti retorikom kojom je u posljednje vrijeme okupiran javni prostor, a koja nas podsjeća  na huškačku ratnu retoriku smatramo se dužnima upozoriti na činjenice koje su neosporive.

Hrvatski branitelji i hrvatski narod branili su svoju Domovinu na svojemu  teritoriju, a Domovinski rat je  obrambeni rat dok su s druge strane JNA i paravojne postrojbe vršile agresorski, napadački i pljačkaški rat izlazeći van granica svoje države. Ove esencijalne činjenice ponavljamo kako bismo obrazovali   političare koji konstantno  vrše reviziju  povijesti i Domovinski rat stavljaju u kontekst zločinačkog poduhvata.

Domovinski rat nije izrastao na zločinu, kako ga pojedini političari konstanto žele prikazati, a pojedinačni zločini počinjeni u njemu su procesuirani od strane hrvatskog pravosuđa.

Uz političare, koji u svrhu svojih stranačkih kampanja potiču huškačku ratnu retoriku tu su i ine udruge koje pod krinkom promicanja ljudskih prava i suzbijanja fašizma svojim djelovanjem potiču razvoj ekstremizma jer im to omogućava opstanak i povlačenje enormnih sredstava. Takve udruge svojim djelovanjem najviše su utjecale na polarizaciju društva, razvoj ekstremnih skupina i ovu ratnu retoriku koju slušamo ovih dana,  a nisu pokazale nikakve rezultate u pronalasku nestalih s jedne i druge strane, poticanju zdravog dijaloga i smirivanju tenzija.  Političari i ove udruge doveli su hrvatsko društvo u vrlo opasnu situaciju. a međususjedski odnosi su na rubu ratnog incidenta.

Hrvatski branitelji položili su svoje živote i žrtvovali svoje zdravlje za mir i slobodu svoje Domovine te smo danas iznimno razočarani stanjem u društvu i ponovnim poticanjem ratnih sukoba. U slučaju potrebe ponovno smo spremni žrtvovati se i braniti teritorij hrvatske države, za razliku od političara koji se  tu nisu iskazali. No mi također najbolje znamo kakve posljedice na pojedinca i društvo ostavljaju ratne traume i nikako mi nismo ti koji podržavamo bilo kakve ekstremne istupe koji vode tim putem.

Mi hrvatski branitelji se zalažemo za politiku dijaloga, a ne za politiku prijetnji, ne podržavamo politiku zatvaranja granice kojoj smo imali priliku svjedočiti, a koja uništava ekonomiju i s jedne i s druge strane, ne podržavamo objave raznih registara niti bilo koji oblik političkog djelovanja koji vodi uništenju demokratskog društva  i narušavanju odnosa među susjednim državama,  a koju potenciraju političari i pojedine udruge  s jedne i druge strane u svrhu svojih sitnih interesa.

Predlažemo  predsjednici Republike Hrvatske da organizira radni sastanak s gospodinom Vučićem, predstavnicima branitelja  i ostalim zainteresiranim stranama kako bi se napokon počelo kvalitetno raditi na pronalasku nestalih i rješavanju novo nastale situacije.

Ostale političare  i predstavnike   udruga  pozivamo  da slijede naš primjer, da se uče razvijati zdravi dijalog i da  se odmaknu od poticanja mržnje i ekstremizma.

 

Predsjednik Zbora udruga

veterana hrvatskih gardijskih postrojbi

Dražimir Jukić

 

Predsjednik Udruge specijalne

policije iz Domovinskog rata

Josip Klemm

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here