Zahvala veterana Gromova

0
1537

 
 
Vojni biskup, mons. Juraj Jezerinac primio je 2. lipnja 2011. god. u posjet predstavnike Udruge ratnih veterana 2. gardijske brigade “Gromovi”. Veterani Gromova željeli su još jedanputa na poseban način zahvaliti ocu biskupu i Vojnom ordinarijatu na dugogodišnoj svesrdnoj potpori 2. gardijskoj brigadi Gromovima HV-a, a sada i njenoj Udruzi ratnih veterana.

 Predsjednik Udruge Gromova, umirovljeni brigadir Mile Krišto i nekadašnji rani načelnik stožera 2. gbr zahvalio se ocu biskupu što je uvijek, još od Domovinskog rata na Banovinskoj bojišnici pa sve do današnjih dana odvajao svoje vrijeme za Gromove. Posebno mu se zahvalio na potpori u izdanju “Knjige sijećanja na poginule i nestale Gromove” koju su veterani Gromova pisali zadnjih dvije godine, a otac biskup je dao svoj doprinos i u napisanom predgovoru u Knjizi.

“Knjiga sjećanja na poginule i nestale Gromove” ugledala je svjetlo dana 15. svibnja 2011. godine, kada je na 20. obljetnicu ustrojavanja 2. gardijske brigade uručena obiteljima poginulih i nestalih branitelja Gromova. Brigadir Krišto se zahvalio ocu biskupu i na sudjelovanju u obilježbi 20. obljetnice ustrojavanja Gromova.

Također zahvalio se biskupu što je u osobi don Milenka Majića, vojnog kapelana, omogućio nazočnost svećenika u svim aktivnostima, komemoracijama, i misnim slavljima koje organizira i provodi ova Udruga branitelja i legendarnih ratnika. Zatim je brigadir Krišto ocu biskupu predstavio i tek izašlu knjigu, Ratnu monografiju 2. gardijske brigade “Gromovi” koja je 26. svibnja bila uz ostale knjige gardijskih brigada svečano predstavljena u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu.

U knjizi je u posebnom poglavlju istaknuta Vojna kapelanija Svetoga Ilije Proroka iz Petrinje, kapelanija nekadašnje 2. gardijske brigade, a danas uz ostale postrojbe petrinjskih vojarni i kapelanija 2. mehanizirane bojne Gromova gmtbr. Vojna kapelanija je istaknuta kao “čuvar” tradicije i vrijednosti ove postrojbe i njenih pripadnika u Domovinskom ratu.

Na kraju zahvale uz posvetu na knjigama, brigadir Krišto poklonio je ocu biskupu u ime veterana Gromova obje knjige. Mons. Jezerinac zahvalio se na uručenim knjigama, naglasivši vrijednost pisanja ovakvoga štiva o Domovinskom ratu, jer kako će prolaziti vrijeme ovi podatci i spoznaje živih svjedoka, očevidaca i sudionika ratnih zbivanja, vremenom će sve više dobivati na vrijednosti, jer govore o neiskrivljenoj istini o Domovinskom ratu.

Na tome tragu i isticanju važnosti stvaranja ovakvih djela, Gromovima se zahvalio i generalni Vikar, dr. Jakov Mamić.
 
www.vojni-ordinarijat.hr

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here