Zahtjev za ispravak netočnih navoda

0
983

UDRUGA UDOVICA HRVATSKIH BRANITELJA IZ DOMOVINSKOG RATA –RH

GRAD ZAGREB I ZAGREBAČKA ŽUPANIJA

Ul. Kneza Ljudevita Posavskog 33, Zagreb; tel: 01/ 46 49 521; fax: 01/ 46 49 747;

MB 0706035; žr 2360000-1101453401

HTV

Informativni program

 Glavnom uredniku 

Uredniku i voditelju Dnevnika g. Branku Nađvinskom

Zagreb, 02.11.2012.

 

PREDMET: Dnevnik HTV-a 01. studenog 2012. godine

Gostovanje ministra branitelja g. Predraga Matića

– Zahtjev za ispravak netočnih navoda;

Poštovani,

Sukladno Zakonu o medijima tražimo ispravak netočnih navoda izrečenih od strane glavnog urednika i voditelja g. Branka Nađvinskog, te gosta Dnevnika ministra branitelja g. Predraga Matića,

u glavnom Dnevniku HTV-a u 19.30 sati u četvrtak 01. studenog 2012. godine.

 

Naime voditelj g. Branko Nađvinski je na manipulativan način i potpuno neprofesionalno izrekao potpunu neistinu:”Do sada se kriza prelamala samo preko leđa građana, a braniteljska prava do sada nikad nisu bila smanjivana…”.

 

Navedena tvrdnja je posebno zlonamjerna jer je izrečena u prisustvu i na žalost potvrdu samog ministra branitelja, što joj daje posebnu težinu.

 

Kao članovi obitelji smrtno stradalih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i osobe koje su na svojim leđima podnijele već sedam puta teret krize, smanjenja i ukidanja prava, (N. N.br.:174/04, 92/05, 18/96, 107/07, 65/09, 137,09, 146/10, 55/11) primorani smo pozvati se na Zakon o elektronskim medijima te tražiti ispravak netočnih i neistinitih navoda u istoj emisiji, istom terminu uz ispriku glavnog voditelja i urednika.

Ujedno, u ime hrvatskih građana i pretplatnika, tražimo povratak profesionalnosti i kvalitete novinarskog posla, bar novinara koji vode informativne emisije.

 

Navedena tvrdnja, g. Nađvinskog  je potpuno neistinita, jer su se upravo prava branitelja i članova njihovih obitelji do sada mijenjala i smanjivala najmanje sedam puta, to jest sa svakom izmjenom Zakona o pravima hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji, ali i drugim zakonskim propisima i pod zakonskim aktima koji su zadirali indirektno u prava hrvatskih branitelja.

Gospodin Nađvinski je to mogao i morao provjeriti, da mu je u interesu bila profesionalnost i istinitost informacije te činjenice prije nego li ih iznese pred hrvatsku javnost.

Stoga je ova izjava prvenstveno zlonamjerna jer podilazi i potiče niske strasti hrvatskih građana prema braniteljima.

Posebno je žalosna činjenica, da jedan hrvatski branitelj i ratni vojni invalid Domovinskoga rata, trenutni ministar to potvrdi.

 

Unatoč svemu, pozdravljamo nastojanja ministra da zaštiti, bar ovaj put, stečena prava hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji. Jer u svjetskom pravu i povijesti se nije dogodilo nikome osim hrvatskim braniteljima, koji su to stoički podnijeli za dobrobit države, da im se “Stečena prava” ukidaju ili smanjuju.

Pozdravljamo nastojanja ministra da zaštiti i djecu poginulih branitelja i njihova prava, no samo tražimo pojašnjenje ministra na koju kategoriju djece točno misli.

 

Trenutno djeca poginulih i smrtno stradalih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, ona ista djeca o kojima mi kao majke i supruge poginulih branitelja brinemo već dvadeset godina, djeca kojoj se prava također svih ovih godina ukidaju i smanjuju i koja nemaju nikakva prava koja bi ministar u svojem nastojanju htio zaštititi.

Naime, nemaju pravo na školovanje, pravo na prvenstvo zapošljavanja, pravo na zdravstveno osiguranje, osim prava na slobodno sklapanje braka, što je našem ministru posebno važno pravo za koje se najviše zalaže. Sva deklarativna prava koja bi navodno po Zakonu trebali imati i konzumirati.

 

Dnevnik Hrvatske televizije do sada je bio respektabilna i ozbiljna emisija u kojoj su se iznosile provjerene i istinite informacije na objektivan i nepristran način, a ovakav amaterizam, žutilo i manipulacija gledateljima, potpuno je prizemna i nije dorasla razini ozbiljne informativne emisije.

 

S nadom u Vaše razumijevanje i objavu točnih informacija, srdačno Vas pozdravljamo

 

Uz poštovanje,

 

Za Udrugu udovica hrvatskih branitelja

Iz Domovinskog rata

Grada Zagreba i Zagrebačke Županije

Rozalija Bartolić,predsjednica

 

Dostaviti:

–          Naslovu;

–          Ured Predsjednika republike Hrvatske, Predsjedniku prof.dr.sc. Ivi Josipoviću;

–          Vlada Republike Hrvatske, premijeru g. Zoranu Milanoviću;

–          Ministarstvu branitelja, ministru g. Predragu Matiću;

–          Udrugama proisteklim iz Domovinskog rata;

–          Sredstvima javnog priopćavanja;

–          Hrvatskoj javnosti;

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here