Odlikovani istaknuti hrvatski branitelji

0
1445

“Svi mi koji smo dali doprinos u obrani Domovine nismo to činili iz interesa. To je bio čin našeg odgoja, ljubavi i ufanja u Boga i Domovinu. To je znak visokog civilizacijskog svjetonazora.”

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved i izaslanik Predsjednice Republike Hrvatske uručio je povodom Dana državnosti, u utorak 3. srpnja 2018. godine, odlikovanja Republike Hrvatske 58-rici istaknutih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata.

Svečanosti su nazočili predstavnici Ureda Predsjednice Republike Hrvatske, savjetnik predsjednice za  obranu i nacionalnu sigurnost Vladu Galić i posebni savjetnik za branitelje Ante Deur, izaslanik načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske general Ivan Zelić, predstavnici udruga iz Domovinskog rata, podnositelji prijedloga te članovi Povjerenstva za dodjelu odlikovanja i priznanja Republike Hrvatske Ministarstva hrvatskih branitelja.

Uručena su odlikovanja Reda kneza Branimira s ogrlicom, Reda kneza Domagoja s ogrlicom, Reda bana Jelačića, Reda Nikole Šubića Zrinskog, Reda Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana s pozlaćenim pleterom, Reda Danice hrvatske s likom Katarine Zrinske, Reda hrvatskog križa, Reda hrvatskog trolista, Reda hrvatskog pletera, Spomenica domovinskog rata, Spomenica domovinske zahvalnosti i Medalja „Ljeto `95“.

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved pozdravio je nazočne u ime Predsjednice Republike Hrvatske kazavši kako ova odlikovanja predstavljaju izraz zahvalnosti hrvatske Domovine svima koji su je svojim domoljubljem zadužili. „Bili ste glavni pokretači hrvatske državnosti, za koju ste bili spremni uložiti sebe i svoje živote, za dobrobit hrvatskog naroda i hrvatske zemlje. Svoje najbolje godine života posvetili ste borbi da san naših predaka postane stvarnost“, kazao je ministar i uputivši posebnu zahvalu obiteljima poginulih i umrlih hrvatskih branitelja: „Hvala Vam na neizmjernoj žrtvi i, unatoč velikoj boli s kojom se svakodnevno nosite zbog gubitka svojih najmilijih, budite i budimo ponosni na hrabre ljude koji su dali svoje živote za cilj slobode hrvatskog naroda.“
Ministar je istaknuo kako, usprkos svakodnevnim problemima, emocionalna povezanost, oslonac i nadasve zajedništvo kojim hrvatski branitelji hrabre jedni druge treba svima biti primjer kako se vjerom i trudom mogu savladati sve poteškoće. „Budite svakog trenutka svjesni da ste vi svojim osobitim zaslugama za Hrvatsku pridonijeli da danas gledamo prema budućnosti, ne zaboravljajući pri tome žrtve hrvatskog čovjeka, poginulog, nestalog i umrlog hrvatskog branitelja. Želim da vam ovo odlikovanje bude uporište i izvor snage u vašem daljnjem radu, da u životu učinite još puno dobrih dijela, a da ljubav koju njegujete prema Domovini i nadalje bude moto vašeg života“, naglasio je ministar čestitavši svima odlikovanima.
U ime odlikovanih hrvatskih branitelja zahvalio se gospodin Antun Car: „Svi mi koji smo dali doprinos u obrani Domovine nismo to činili iz interesa. To je bio čin našeg odgoja, ljubavi i ufanja u Boga i Domovinu. Ali je lijepo da je to netko prepoznao. To je znak visokog kršćanskog civilizacijskog svjetonazora. Gospodine ministre, molim vas da prenesete našoj predsjednici da ćemo se mi i dalje boriti za ideale koji su nas odveli u obranu zemlje za bolju, socijalniju, ljepšu i pošteniju jednu jedinu nam državu Hrvatsku“.

Izvor: https://branitelji.gov.hr/vijesti/odlikovani-istaknuti-hrvatski-branitelji/2066

Odlikovani su i naši ratni veterani 2. gbr Gromovi: Petar Bajan Red kneza Branimira s ogrlicom, Mirko Cvrlja – Red hrvatskog križa, te  Ivica Koren, Stjepan Duš, Zlatko Tomac i  Dario Holenda  Redom hrvatskog trolista.

U ime predlagatelja odlikovanja Udruge ratnih veterana 2. gbr Gromovi,   za veterane Gromova na svečanosti uručenja nazoćili su dopredsjednik udruge Nenad Bužanić i tajnik Branko Kolarić.

Foto: MHB i Urv 2. gbr Gromovi

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here