XIV. HODOČASNIČKI SPOMEN POHOD U GVOZDANSKO, 14. siječnja 2024. godine

0
381

Već tradicionalno veterani Gromova i ove godine hodočastili su u Gvozdansko u spomen na 446. obljetnicu herojske obrane kaštela Gvozdansko. Ovogodišnje 14. hodočašće hrvatskih branitelja i domoljuba u mjesto vele junaštva hrvatskog naroda u Gvozdanskom održano je 14. siječnja  2024. godine.

Danas smo i mi bili na 446. obljetnici otpora Turcima i na komemoraciji za hrvatske žrtve iz 1578., 1941. , 1991.  i 1995. godine.

Obilježili smo 446. obljetnicu jedne od najznačajnijih bitaka u hrvatskoj vojnoj povijesti. Iako s tragičnim svršetkom, branitelji Gvozdanskog su te 1578. godine pokazali što je to nesalomljiv duh kada se brani domovina. Prodor 10.000 Osmanlija kroz pitomi ruralni kraj hrvatskog Pounja označio je početak duge i krvave borbe za opstanak kršćanstva i života kakvog Europa tada poznaje. Sijući smrt i razaranja, ostavljajući iza sebe mrtve i osakaćene žitelje i spaljene kuće, osvajači dolaze do podnožja utvrde koju brani 300 kršćanskih branitelja, koji nisu svi vojnici.

Borba za utvrdu Gvozdansko traje puna tri mjeseca do kobne noći s 12. na 13.01.1578. godine kada je otpor branitelja nažalost prestao i kada su u mukloj zimskoj tišini Osmanlije provalili vrata i ušli u utvrdu. Tamo su našli samo nepomična tijela hrvatskih junaka, muškaraca, žena i djece koji su odolijevali daleko jačem neprijatelju bez hrane, vode i drva za ogrjev. Imali priliku za uzmak jer im je bio ponuđen izlazak iz utvrde i prelazak na prijateljski teritorij bez žrtava, branitelji Gvozdanskog radije su izabrali junačku smrt braneći svoj dom i svoju granicu od Osmanlija i svijeta kojem nisu pripadali.

U Gvozdanskom su smrznuti branitelji dočekali ulazak osvajača u grad, prizor koji je 1578. potresao i same Osmanlije, koji im stoga odaju pijetet u vidu sahrane po kršćanskom obredu.

Hodočašće je otpočelo u 11 sati Svetim Misnim u župnoj crkvi Svetog Filipa i Jakova u Gvozdanskom slavljem u spomen na 446. obljetnicu herojske obrane hrvatskih ognjišta i kaštela Gvozdansko, te slavne pogibelji branitelja ove utvrde 1578. godine. Misu je predvodio dubrovački biskup monsinjor Roko  Glasnović u koncelebraciji sa biskupom sisačke biskupije, mons. dr. sc. Vladom Košićem, uz mnoštvo svećenika, redovnika i redovnica te vjernika i hodočasnika iz cijele Republike Hrvatske.

Poslije Svete Mise održan je mimohod “U ČAST HRVATSKIM JUNACIMA GVOZDANSKOG” – “MIMOHOD HRVATSKOG PONOSA – GVOZDANSKO – 2024”,te komemoracija kod središnjeg križa i spomen obilježja za poginule hrvatske branitelje i civile iz 1578., 1941. , 1991.  i 1995. godine, gdje se odala počast polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća svim hrvatskim braniteljima koji su položili svoje živote za Hrvatsku kroz vijekove. Na samoj utvrdi zapaljen je Plamen slobode.

I ove godine u hodočašću sudjelovali su veterani Gromova u zajedništvu s mnogobrojnim hodočasnicima iz cijele Hrvatske odali su počast hrvatskim braniteljima i civilima koji su podnijeli velike žrtve 1578., 1941. , 1991. i 1995.  godine za hrvatski narod.

Ovom prilikom ispred UDRUGE RATNIH VETERANA 2. GARDIJSKE BRIGADE GROMOVI SISAČKO-MOSLAVAČKE ŽUPANIJE, predana je ZAHVALNICA domaćinu i njegovoj OBITELJI u Gvozdanskom Josipu Grabareviću i njegovoj OBITELJI iz Gvozdanskog 31, 44440, Dvor na višegodišnjoj pomoći kod obilježavanja godišnjice herojske obrane UTVRDE GVOZDANSKO – 1578. godine

Važno je istaknuti  da je  2. gardijska brigada Gromovi u Domovinskom ratu u vojno redarstvenoj operaciji “OLUJA” zatvorila višestoljetnu ratnu i vojnu povijest Gvozdanskog.

Tekst: Nenad Bužanić

Foto: Milan Sarač

Pokrovitelji: Ministarstvo Hrvatskih branitelja, Sisačko-moslavačka županija

 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here