XII. HODOČASNIČKI SPOMEN POHOD U GVOZDANSKO, 09. siječnja 2022. godine

Već tradicionalno veterani Gromova i ove godine hodočastili su u Gvozdansko u spomen na 444 obljetnicu herojske obrane kaštela Gvozdansko. Ovogodišnje 12. hodočašće hrvatskih branitelja i domoljuba u mjesto vele junaštva hrvatskog naroda u Gvozdanskom održano je 09. siječnja  2022. godine.

Danas smo i mi bili na 444. obljetnici otpora Turcima i na komemoraciji za hrvatske žrtve iz 1578., 1941. , 1991.  i 1995. godine.

Obilježili smo 444. obljetnicu jedne od najznačajnijih bitaka u hrvatskoj vojnoj povijesti. Iako s tragičnim svršetkom, branitelji Gvozdanskog su te 1578. godine pokazali što je to nesalomljiv duh kada se brani domovina. Prodor 10.000 Osmanlija kroz pitomi ruralni kraj hrvatskog Pounja označio je početak duge i krvave borbe za opstanak kršćanstva i života kakvog Europa tada poznaje. Sijući smrt i razaranja, ostavljajući iza sebe mrtve i osakaćene žitelje i spaljene kuće, osvajači dolaze do podnožja utvrde koju brani 300 kršćanskih branitelja, koji nisu svi vojnici.

Borba za utvrdu Gvozdansko traje puna tri mjeseca do kobne noći s 12. na 13.01.1578. godine kada je otpor branitelja nažalost prestao i kada su u mukloj zimskoj tišini Osmanlije provalili vrata i ušli u utvrdu. Tamo su našli samo nepomična tijela hrvatskih junaka, muškaraca, žena i djece koji su odolijevali daleko jačem neprijatelju bez hrane, vode i drva za ogrjev. Imali priliku za uzmak jer im je bio ponuđen izlazak iz utvrde i prelazak na prijateljski teritorij bez žrtava, branitelji Gvozdanskog radije su izabrali junačku smrt braneći svoj dom i svoju granicu od Osmanlija i svijeta kojem nisu pripadali.

U Gvozdanskom su smrznuti branitelji dočekali ulazak osvajača u grad, prizor koji je 1578. potresao i same Osmanlije, koji im stoga odaju pijetet u vidu sahrane po kršćanskom obredu.

Hodočašće je otpočelo u 11 sati Svetim Misnim u župnoj crkvi Svetog Filipa i Jakova u Gvozdanskom slavljem u spomen na 444. obljetnicu herojske obrane hrvatskih ognjišta i kaštela Gvozdansko, te slavne pogibelji branitelja ove utvrde 1578. godine. Misu je predvodio biskup Varaždinski Bože Radoš u zajedništvu s domaćim biskupom Vladom Košićem, generalnim vikarom biskupije mons. Markom Cvitkušićem i domaćim župnikom Stjepanom Filipcem, a služio je đakon Marin Mlađenović i uz nazočnost predstavnike brojnih braniteljskih i povijesnih udruga i hodočasnika iz cijele Hrvatske.

Poslije Svete Mise održan je mimohod “U ČAST HRVATSKIM JUNACIMA GVOZDANSKOG” te komemoracija kod središnjeg križa i spomen obilježja za poginule hrvatske branitelje i civile iz 1578., 1941. , 1991.  i 1995. godine. Na samoj utvrdi zapaljen je Plamen slobode.

Uz mnogobrojne hodočasnike, hrvatske branitelje i domoljube počast su odali; izaslanik ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda Marijan Mareković, Župan Sisačko-moslavačke županije Ivan Celjak, Koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata Sisačko-moslavačke županije, kao i druge udruge i pojedinci.

I ove godine u hodočašću sudjelovali su veterani Gromova u zajedništvu s mnogobrojnim hodočasnicima iz cijele Hrvatske odali su počast hrvatskim braniteljima i civilima koji su podnijeli velike žrtve 1578., 1941. , 1991. i 1995.  godine za hrvatski narod.

Važno je istaknuti  da je  2. gardijska brigada Gromovi u Domovinskom ratu u vojno redarstvenoj operaciji “OLUJA” zatvorila višestoljetnu ratnu i vojnu povijest Gvozdanskog.

Tekst: Nenad Bužanić

Foto: Sisačko-moslavačka županija, Sisačka Biskupija, Franjo Mlinarić, Damir Badanjak