Vukovar: Gromovi odali počast žrtvama Vukovara (Foto)

0
961

 

Vukovarska Kolona sjećanja u kojoj je sudjelovalo sto tisuća Hrvata, građana Vukovara i domoljuba iz svih krajeva Hrvatske, dijaspore i Bosne i Hercegovine, prošla je 18. studenoga 2013. godine ulicama grada Vukovara.  U toj veličanstvenoj i dostojanstvenoj koloni, kakvu i zaslužuju svi oni koji su živote položili za slobodu Vukovara i Republike Hrvatske, sudjelovali su kao i svake godine mnogobrojni ratni veterani Gromovi i članovi Udruge ratnih veterana 2. gardijske brigade „Gromovi“, kao i nekoliko  članova obitelji poginulih Gromova. Mnogi Gromovi su u Vukovar pristigli vlastitim automobilima i organizirano autobusima iz Karlovca, Siska i Zagreba.

Kolona sjećanja 18. studenoga središnji je događaj obilježavanja stradanja Vukovara u Domovinskom ratu i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine, koji je proglašen 1999. godine odlukom Hrvatskog državnog sabora, kako bi se na dostojanstven i primjeren način odala počast svim sudionicima obrane Vukovara – grada simbola hrvatske slobode.

Sudionici obilježavanja u Koloni sjećanja u prošli su gradskim ulicama put dugačak 5,5 kilometara, od vukovarske bolnice do Memorijalnog groblja žrtava iz Domovinskog rata. Po dolasku na groblje izaslanstva su položila vijence i zapalila svijeće, nakon čega je za poginule i nestale u agresiji i okupaciji Vukovara 1991. godine služena misa zadušnica.

Đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić predvodio je svečano misno slavlje u koncelebraciji umirovljenoga nadbiskupa Marina Srakića, biskupa požeškog Antuna Škvorčevića, srijemskog Đure Gašparovića, križevačkog Nine Kekića, bjelovarsko-križevačkog Vjekoslava Huzjaka, vojnog ordinarija u Bosni i Hercegovini Tome Vukšića, generalnog tajnika HBK mons. Enca Rodinisa, pomoćnik tajnika HBK mons. Fabijana Svaline, provincijalnog ministra Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda fra Željka Železnjaka te većeg broja svećenika.

Dan sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine obilježava se u spomen na 18. studenoga 1991. godine kada je nakon tromjesečnog otpora slomljena obrana Vukovara, a u Vukovar počeli ulaziti pripadnici zločinačke JNA i srpskih paravojnih postrojbi. U bitki za Vukovar, koja je počela 25. kolovoza, a završila slomom obrane grada, po podatcima vukovarske bolnice ubijene su 1624, a ranjeno 1219 osoba, dok je nakon okupacije, u srbijanske logore odvedeno oko 8.000 vukovarskih branitelja i civila, a iz potpuno razrušenog grada prognano oko 22.000 Hrvata i ostalih nesrba.

Fotogalerija:

U fotogaleriji možete pogledati jedan dio snimljenih fotografija iz Vukovara. U najvećem broju fotografije su snimili članovi Udruge iz Karlovačke podružnice. Fotogaleriju ćemo nadopunjavati sukladno pristizanju fotografija članova Udruge iz Sisačko-moslavačke podružnice i Zagrebačke središnjice. 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here