VERA SVOBODA 15. kolovoza 1936. – 1. travnja 2024.

0
124

S tugom, ali ponosom i zahvalnošću prisjećamo se Vere Svobode koja je 01. travnja 2024. preminula u 88. godini života. Proslavila se narodnim i starogradskim pjesmama, a tom je žanru ostala vjerna cijeli život.  Pjevala je Hrvatima od Australije i Novog Zelanda preko Iraka, Kuvajta, Švedske pa do SAD-a i Kanade. Zapjevala je i sudionicima “Hrvatskog proljeća” zatvorenima u Staroj Gradiški. Snimala je domoljubne pjesme još prije uspostave Republike Hrvatske, a njezin glas odjekivao je tijekom Domovinskog rata s prvih crta bojišnice, od Osijeka do Petrinje.

Status umjetnika imala je od 1975. godine. Nagradu Porin za životno djelo dobila je 2022. godine. Započela je svoju glazbenu karijeru u rodnom gradu, izvodeći pjesme na Radio Osijeku već sa šesnaest godina 1952. godine te kasnije nastupajući i u kazališnim predstavama. Postepeno je stekla popularnost nastupajući na mnogim festivalima zabavne i tamburaške glazbe.

Dobitnica je državnog odlikovanja Red Danice hrvatske s likom Marka Marulića za doprinos u kulturi te je od 1990. održala gotovo 400 humanitarnih koncerata.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here