VEČERNJAKOVA DOMOVNICA UGOSTILA GROMOVE: Vesele nas osmjesi na licima stanovnika Bad Homburga

0
533

 

 

 

 

stipe gromovi
Stipe Puđa sa pripadnicima 2.gardijske brigade prilikom dodjele zahvalnice Foto / Fenix-magazin (D.Holenda)

Ratni veterani pripadnici 2.gardijske brigade Gromovi rado su viđeni gosti na Večernjakovoj domovnici u Bad Homburgu. Kao i ranijih pretpandemijskih godina, Gromovi su i godine svojim dolaskom uveličali svehrvatsko iseljeničko okupljanje, popularnu Večernjakovu domovnicu.

Ovom smo prigodom imali priliku porazgovarati s predsjednikom Udruge veterana 2. gardijske brigade pukovnikom u miru Ivanom Krupecom koji je otkrio kako se ratni veterani osjećaju u Bad Homburgu među hrvatskim iseljenicima.

– Moram prije svega reći da sam izuzetno ponosan i da mi je drago što smo nekoliko godina za redom ovdje u Bad Homburgu, u pokrajini Hessen, u starom gradu koji se spominje još u 12 stoljeću. Imali smo evo priliku prošetati tim starim gradom i diviti se ljepotama i uistinu u svemu tome uživati, ta nisu zabadava Rimljani ovdje voljeli svraćati i imati toplice, rekao je Krupec.

Bulic gromovi
Genralni konzul RH u Düsseldorfu dr.sc Ivan Sablic sa pripadnicima 2. gardijske brigade prilikom dodjele monografije / Foto:Fenix-magazin(D.Holenda)

Pukovnik u mirku Ivan Krupec je kazao kako ga se dojmilo to što su susretali dosta ljudi s osmijehom na licu, koji nisu znali tko su oni, a bili su svi izuzeto ljubazni.

-Ono što me posebno dojmilo je to što Bad Homburg ima jedanaest partnerskih gradova. Jedan od njih je i grad naše gore list, grad povijesti, kulture i ljubavi, grad Dubrovnik. A kako smo mi kao 2. gardijska brigada sudjelovali u deblokadi Dubrovnika time smo i mi na jedan simboličan način povezani i s Bad Homburgom. Nemojmo zaboraviti kako je pri deblokadi Dubrovnika poginulo 19 Gromova. I posebno nas veseli što dio tih Dubrovčana srećemo ovdje u Bad Homburgu. Na kraju evo nikako ne bi želio zaboraviti jednog našeg Groma, da nije bilo našeg Darija Holende, mi ne bi bili u Bad Homburgu. On je ona spona između Bad Homburga i nas Gromova i zbog toga sam izuzetno zahvalan tom gospodinu, rekao je Krupec.

sablic gromovi
Generalni konzul RH u Stuttgartu Ivan Sablić sa pripadnicima 2. gardijske brigade prilikom dodjele monografije / Foto:Fenix-magazin(D.Holenda)

Osim ugodnog druženja s hrvatskim iseljenicima članovi udruge zahvalili su se istaknutim pojedincima i predstavili svoj rad i projekte hrvatskim diplomatima u SR Njemačkoj. Kao pokrenutog projekta širenja istine o Domovinskom ratu Udruga ratnih veterana 2. gardijske brigade Gromovi dodijelila je generalnim konzulima Republike Hrvatske u Düsseldorfu i Stuttgartu dr.sc Ivanu Buliću i Ivanu Sabliću monografiju Druge gardijske brigade Gromovi.

Udruga veterana 2. gardijske brigade Gromovi nagradila je zahvalnicom zbog podrške radu udruge i promicanju istine o Domovinskom ratu te povezivanju iseljene i domovinske Hrvatske organizatora Večernjakove domovnice Stipu Puđu.

stipe gromovi
Stipe Puđa sa pripadnicima 2.gardijske brigade prilikom dodjele zahvalnice Foto / Fenix-magazin (D.Holenda)

Zahvalnicu Udruge dobio je i bivši pripadnik 2. gardijske brigade Dario Holenda zbog organiziranja pomoći potresom zahvaćenog područja u Petrinji.

dario holenda
Dario Holenda s pripadnicima 2.gardijske brigade prilikom dodjele zahvalnice / Foto:Fenix-magazin (D.Holenda)

Prilikom dodjele zahvalnice Dario Holenda se zahvalio svim župljanima Hrvatske katoličke zajednice Darmstadt i njezinom voditelju fra. Ivanu Čikari te Patriciji Tufeković bez kojih realizacija pomoći bi bila nezamisliva.

Fenix-magazin/MD

IZVOR: https://fenix-magazin.de/vecernjakova-domovnica-ugostila-gromove-vesele-nas-osmjesi-na-licima-stanovnika-bad-homburga-1

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here