Vatreni završetak vježbe Velebit 18 – združena snaga

0
1277

Na vojnom poligonu “Eugen Kvaternik” na Slunju danas, 15. listopada 2018. održan je završni dio sveobuhvatne, združene, intergranske vježbe svih postrojbi Hrvatske vojske Velebit 18 – združena snaga.

Glavni obučni događaj Hrvatske vojske u 2018., u kojem je sudjelovalo ukupno oko 5500 pripadnika Hrvatske vojske i dio pričuvnog sastava, a korištena je borbena i neborbena tehnika te naoružanje i oprema iz svih postrojbi, trajao je neprekidno 72 sata i provodio se na 11 lokacija u Republici Hrvatskoj.

Završni dio vježbe na promatračnici “Debela glava” pratili su potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar obrane Damir Krstičević i načelnik Glavnog stožera OS RH general zbora Mirko Šundov sa suradnicima, veleposlanik Sjedinjenih Američkih Država Robert Kohorst, zamjenik zapovjednika Nacionalne garde Minnesote general Neil Loidolt, vojni izaslanik SAD-a u Republici Hrvatskoj brigadir Robert Mathers. Među uzvanicima bili su i savjetnik potpredsjednika Vlade i ministra obrane umirovljeni general Ante Gotovina te umirovljeni general Mladen Markač.
Predsjednica Republike Hrvatske i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga Kolinda Grabar-Kitarović iz Zapovjednog operativnog središta Glavnog stožera OSRH dala je dopuštenje za izvođenje završnih aktivnosti u VV Velebit 18.

Uoči početka vježbe predsjednica Republike Hrvatske obratila se uzvanicima i sudionicima video linkom iz Zagreba riječima:”Još jednom ste dokazali uspješnost, spremnost i profesionalnost Hrvatske vojske”.

U svome obraćanju uzvanicima ministar obrane naglasio je kako je primarni cilj vježbe bila provjera usklađenog i koordiniranog djelovanja različitih vojnih sposobnosti svih organizacijskih cjelina Hrvatske vojske.

“Uspješnom provedbom vojne vježbe Velebit, Hrvatska vojska dokazala je kako je u potpunosti spremna za provedbu svojih temeljnih misija; obrane Republike Hrvatske i pomoći civilnim institucijama”, rekao je ministar Krstičević te dodao kako je današnja vježba kruna dvogodišnjeg mukotrpnog rada. Zahvalivši se svim vojnicima, dočasnicima i časnicima na uloženim naporima u fazi planiranja, pripreme i provedbe, ministar Krstičević istaknuo je kako je hrvatski vojnik danas, baš kao i tijekom Domovinskog rata devedesetih godina, pokazao da su ljudi najvrjedniji dio sustava. Podsjetio je i na veliku ulogu Hrvatske vojske  u pomoći civilnim institucijama: “Naš narod mora uvijek biti prioritet Hrvatske vojske zato ćemo i u budućnosti uvijek biti na usluzi i pomoći civilnim institucijama i lokalnom stanovništvu.”

Hrvatska vojska je opremljenošću i sposobnošću, naglasio je ministar obrane u svom obraćanju uzvanicima, izrasla u respektabilnu i modernu vojnu silu, a istodobno je prožeta simbolima i vrijednostima Domovinskog rata.
Ministar Krstičević tom je prilikom najavio i kako će se sljedeća ovakva vojna vježba održati 2021., na 30. obljetnicu postojanja Hrvatske vojske: “Očekujem kako će tada moć Hrvatske vojske pokazati višenamjenski borbeni avioni F-16 “Oluja” i “Bljesak” te helikopteri “Crni Jastrebovi”.


Ministar Krstičević zahvalio je i svim sudionicima vježbe na ostvarenim rezultatima riječima: “Prikazali ste visoku razinu obučenosti i sposobnosti čime ste još jednom potvrdili da ste dostojni nasljednici hrvatskih branitelja”. U proteklih 72 sata Hrvatska vojska pokazala je od Udbine, Gašinaca, Gakova, Slunja, Dugog otoka, Žirja i ostalih vježbališta kako izgleda usklađeno međurodovsko združeno djelovanje kroz integraciju više sposobnosti Hrvatske kopnene vojske, Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, Hrvatske ratne mornarice, Zapovjedništva specijalnih snaga, Zapovjedništva za potporu i pristožernih postrojbi.

Načelnik Glavnog stožera general Mirko Šundov pohvalio je sve sastavnice Hrvatske vojske i sudionike vježbe te rekao:”Pohvaljujem usklađenost, koordinaciju i sinkroniziranost svih aktivnosti u ovoj vježbi. Vježba je pokazala da je Hrvatska vojska sa svim pokazanim prava sljednica pobjedničke Hrvatske vojske iz Domovinskog rata”.

Danas su demonstrirane napadne operacije koje je provelo više desetaka tenkova i oklopnih vozila, minobacača, helikoptera i aviona, a gađalo se iz tenkova, borbenih vozila pješaštva, oklopnih vozila Patria, Panzer haubica 2000, samohodnih višecijevnih lansera raketa, haubica, helikoptera OH 58 D Kiowa, minobacača, protuoklopnog i osobnog naoružanja. U vježbovnoj aktivnosti na Slunju sudjelovalo je 1100 pripadnika i 80 komada ključnih oružnih sustava. Nositelj vježbe je 2. mehanizirana bojna GROMOVI, Gardijske mehanizirane brigade ojačana mehaniziranom i tenkovskom satnijom iz sastava Gardijske mehanizirane brigade, snagama topništva iz Topničko raketne pukovnije, Bojne NBKO i Zapovjedništva za potporu.

Nakon završene vježbe umirovljeni general Ante Gotovina pohvalio je provedbu ovako složene vježbe istaknuvši: “Ono što ne smijemo zaboraviti jest da su Oružane snage jedan od najvažnijih stupaca nacionalne sigurnosti. One nam garantiraju sigurnost i čuvaju našu slobodu. To je njihova trajna zadaća”.

 

Umirovljeni general Mladen Markač rekao je kako je Hrvatska vojska danas pokazala da ostvaruje sve ciljeve domovinske sigurnosti te da je postigla NATO standarde. “Hrvatski čovjek može biti siguran da može živjeti u miru jer ga brani naša Hrvatska vojska. Možemo biti ponosni na to što smo u kratkom vremenu postigli takve rezultate“, izjavio je umirovljeni general Markač.

“Izuzetno sam zadovoljan vježbom, ovo je bio dugoročan ciklus obuke. Uvertira za vježbu Velebit 18 – združena snaga bila je vježba Kuna 18 i mogu reći da smo opet pokazali sve svoje sposobnosti”, komentirao je jedan od sudionika vježbe satnik Vlatko Barilović iz Tenkovske bojne Kune.

Izvor tekst/foto: www.morh.hr

Na vježbi su na temelju poziva potpredsjednika Vlade RH i ministra obrane Damira Krstičevića  uz visoke vojne i državne uzvanike bili nazočni i veterani hrvatske pobjedničke vojske, pripadnici gardijskih brigada pa tako i veterani 2. gardijske brigade Gromovi.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here