Upaljene svijeće za žrtve Vukovara i Škabrnje (Foto)

0
1136

Klub veterana 148. brigade HV – Zagreb, pod sloganom „I reći ću vam još jednu stvar – zapamtite Vukovar“  organizirao je 17. studenoga 2012. godine u 18 sati tradicionalno paljenje svijeća duž cijele Ulice grada Vukovara. Svijeće su upaljene u spomen na sve poginule branitelje i civile tijekom napada i okupacije Vukovara i Škabrnje prije 21 godinu. U paljenju tisuća svijeća duž 9 kilometara duge Ulice grada Vukovara sudjelovali su branitelji, djeca i građani Zagreba. Ove godine u paljenju svijeća sudjelovali su branitelji iz 30-tak zagrebačkih veteranskih udruga, među kojima su se priključile i udruge ratnih veterana 1. i 2. gardijske brigade, „Tigrovi“ i „Gromovi“ – članice Zbora veterana hrvatskih gardijskih postrojbi na čelu s predsjednicima udruga brigadnim generalom Tomom Medvedom, brigadirom Milom Krištom i bojnikom Ilijom Vučemilovićem – predsjednikom ZUVHGP. Na središnjoj komemoraciji u 18,30 na prostoru pored križanja Vukovarske i Ulice Hrvatske bratske zajednice zapaljeni su lampioni u obliku imena Vukovara i križa s velikom svijećom u sredini. Lampione su zapalila djeca Osnovne škole Brezovica, a veliku svijeću zagrebački branitelj Vukovara, pripadnik 204. brigade i stradalnik  Damir Jašarević.  Velika svijeća zapaljena je vukovarskim svjetlom mira koju su iz Vukovara, iz crkve sv. Filipa i Jakova donijeli branitelji motoristi. Branitelji motoristi su prije paljenja svijeće vukovarsko svjetlo mira pronijeli cijelom dužinom Ulice grada Vukovara. Uz više tisuća branitelja, djece i građana, svijeće su zapalili i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić i predsjednik Gradske skupštine Davor Bernardić.

Na komemorativnoj svečanosti predsjednik Kluba veterana 148. brigade HV, Boris Vukadinović rekao je: „Priča o gradu Vukovaru mora zauvijek ostati među Hrvatima. Ne samo zbog isplakanih suza za izgubljenim sinovima Domovine već i zbog svog kraja. Borba Vukovaraca i hrvatskog naroda za grad su jedan od temelja naše države. Temelj na kojem smo gradili naše zajedništvo i snagu. To nas je vratilo u Vukovar. Vratili smo se bez ispaljenog metka. Toliko smo bili složni i odlučni, toliko pametni i jaki da se agresor pokupio i otišao da se više nikada takav ne vrati. Nema veće pobjede nego kada je nacija toliko jedinstvena i složna da neprijatelj shvati da je sve bilo uzalud, preda se i ode bez borbe“. Temelj te snage je bio Vukovar – rekao je Boris Vukadinović. Na kraju je istaknuo da će se pamtiti ne samo Vukovar nego i Škabrnja, Saborsko i sva ostala mjesta u Lijepoj našoj, te je zahvalio svima koji su došli zapaliti svijeće i pokloniti se žrtvama skupa sa hrvatskim braniteljima, a okupljenoj mladeži je poručio da ljubav prema Domovini nema granica i da sloboda nema cijene.

U prigodnom programu sudjelovali su Orkestar oružanih snaga RH, predstavnici Počasno zaštitne bojne, postroj postrojbe Oružanih snaga RH, postroj Policije, predstavnici branitelja motorista i hrvatski glumci Anja Šovagović Despot, Ivana Buljan Legati te Joško Ševo, koji su čitali stihove pjesme Antuna Šoljana, “Vukovarski Arzuhal” i odlomke iz knjige „Priče iz Vukovara“ ratnog izvjestitelja Siniše Glavaševića.

U ime vojnog ordinarija molitvu je predvodio vojni kapelan Počasno zaštitne bojne i dekan zagrebačkog dekanata Vojnog ordinarijata p. Zdravko Barić. „S ponosom i s radošću u srcu zbog oslobađanja naših generala, a opet danas sa suzom u oku sjećamo se i molimo za duše poginulih i nestalih hrvatskih branitelja, i za sve civilne žrtve Domovinskog rata, a na poseban način Vukovara i Škabrnje. Molimo i za sve nas ovdje sabrane, a na poseban način za vas koji ste izgubili svoje najdraže. Za vas majke i očeve, supruge, braću, sestre, za vas djecu, molimo za sve prijatelje, rodbinu suborce, na poseban način za invalide Domovinskog rata. Molimo za sve njih koji su ugradili svoje mlade živote u temelje naše domovine Hrvatske, koji su se žrtvovali za naš hrvatski narod. Poginuli su za Krst časni i slobodu zlatnu! Navik on živi , k izgine pošteno! Mi smo vjernici i vjerujemo u Boga živoga, vjerujemo da fizička smrt nema vlast nad našim životima. (…) Duše naših pokojnih branitelja nastavljaju živjeti kod Boga, u Bogu. Gospodin Isus ostavio nam je primjer i trajno nadahnuće da živjeti znači ljubiti, a ljubiti znači izgubiti sebe, darovati sebe kako bi drugi živio“.

Program je završio zajedničkom pjesmom svih prisutnih „Zdravo djevo kraljice Hrvata„ koju je povela voditeljica programa Lejdi Oreb.

 

 

 

 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here