Umro je Antun Jozing Deda

0
2626

Antun Jozing 1939-2019.

U tuzi obavješćujemo ratne veterane 2. gardijske brigade „Gromovi“, hrvatske branitelje, prijatelje i znance da je nakon teške bolesti, u subotu 31. kolovoza 2019. godine u 81. godini života preminuo hrvatski branitelj dragovoljac, ratni veteran Gromova i hrvatski književnik Antun Jozing  Deda. Ispraćaj dragog nam pokojnika bit će u srijedu 4. rujna 2019. u  14,30 sati iz velike dvorane krematorija Zagreb na Mirogoju.

Antun Jozing rođen je 18. siječnja 1939. u Voćinu. U ljeto 1943. svi mještani Voćina, pa i njegova mati s troje djece protjerani su od partizana. Otac mu je bio domobran koji se tek krajem 1946. iscrpljen i bolestan vratio iz zarobljeništva. Antun je osnovnu školu pohađao u Novoj Bukovici, Čačincima i Orahovici. Nakon završetka zanata, kraće vrijeme je živio i radio u Dubrovniku. Bio je oženjen sa suprugom Ankicom, s kojom je imao dva sina Ivicu i Luku. S obitelji je živio i radio u Zagrebu, osim zadnjih petnaest godina od kada je na Kupi u Auguštanovcu pokraj Pokupskog. S 52 godine života, u kolovozu 1991. godine dragovoljno se javio u obranu Domovine u profesionalni sastav ZNG-a, 2. „A“ brigadu „Gromovi“. Poslije je bio i pripadnik 153. brigade HV. S postrojbama sudjeluje u borbenim djelovanjima na bojištima Banovine i Pokuplja.

Antun Jozing je bio književnik – pisac romana, više kratkih priča, pjesama i skladatelj.

Proživljena iskustva u ratnom vihoru tijekom obrane Domovine, posebno na Banovinskoj bojišnici u sastavu 2. „A“ brigade ZNG RH „Gromovi“, pretočio je u ratni roman „Mrtvi se ne vraćaju“ koji je izdao 2011. godine u Zagrebu. Zbog brojnih čitatelja i pozitivnih kritika, 2015. god. izdaje i drugo izdanje romana. Kada je započeo pisati i drugi roman o Domovinskom ratu, pogodila ga je velika tragedija, preminuo mu je sin Ivica u 50-toj godini života, također hrvatski branitelj. Iako shrvan neprolaznom tugom za sinom, smogao je snage i početkom ove godine završio je i izdao novi roman, „Ubojstvo ljepote“.

Antun je svojim životom i radom uvijek pozitivno afirmirao hrvatske branitelje, istinu i vrjednote Domovinskog rata. Njegova nastojanja doprinosila su kolektivnoj nacionalnoj memoriji o istinskim anonimnim junacima Domovinskog rata, kao što je sam govorio, koje na ulici više ne prepoznajemo i ne vidimo, a koji su bili dio velikih, prijelomnih i sudbonosnih događaja u povijesti jednog naroda.

Za doprinos u obrani Domovine odlikovan je Spomenicom Domovinskog rata 90-92.

Ožalošćenoj obitelji, rodbini, suborcima i prijateljima pokojnog Antuna  u ime Udruge ratnih veterana 2. gardijske brigade Gromovi izražavamo iskrenu sućut.

Počivao u miru Božjem, i laka mu bila hrvatska zemlja za čiju se slobodu borio i koju je toliko volio.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here