Udruge RH: HVO sastavni dio hrvatske obrane

0
1085

Hrvatsko vijeće obrane (HVO) bilo je sastavni dio hrvatske obrane, a položaj njihovih pripadnika treba riješiti u okviru zakona, kroz institucije i međudržavne sporazume, kako bi se spriječile moguće zloporabe braniteljskih prava, istaknuto je danas na okruglom stolu “HVO dio hrvatske obrane ili ne?”, održanom u organizaciji braniteljskih udruga RH.

Zamjenik predsjednika HDZ-a RH i ratni invalid, brigadir Drago Prgomet istaknuo je da se hrvatska država ne može i ne smije odreći brige za pripadnike HVO-a kao dijela hrvatske obrane.

“Hrvatski narod je jedan narod, bez obzira gdje žive njegovi pripadnici”, naglasio je Prgomet dodavši da treba inzistirati na ostvarenju njihovog prava, kao konstitutivnog naroda u BiH.

Pripadnici HVO dali su višestruk i velik doprinos da Republike Hrvatska danas bude to što jest, jer je u vrijeme rata tijekom pet godina njih sedam tisuća poginulo i više od 16.000 ranjeno, istaknuo je predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović.

Približno oko 15.000 tražilo je i ostvarilo prava kao pripadnici obrambenih struktura Republike Hrvatske i to se ne smije zanemariti zbog naraštaja koji dolaze, dodao je Čović.

Tužbe pojedinih pripadnika HVO-a protiv Republike Hrvatske radi ostvarenja nekih prava smatra pojedinačnim slučajevima, a ne stavom hrvatskih braniteljskih udruga u BiH. Uvjeren sam da sve hrvatske braniteljske udruge koje djeluju u BiH imaju vrlo jasan stav o Republici Hrvatskoj i naš je zadatak spriječiti zloporabe koje se mogu javiti, kazao je Čović i ustvrdio da to pitanje treba regulirati međudržavnim sporazumom.

Predsjednik zagrebačke HVIDR-e Mirko Ljubičić Šveps ustvrdio je da su pripadnici HVO-a koji su tužili Hrvatsku, njih 145, “lešinari“. Bez HVO-a ne bi bilo ni hrvatske države, ni hrvatskog naroda u BiH, naglasio je.

U povodu skore objave pravomoćne presude hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču, 16. studenoga na haaškom tribunalu, pozvao je sve hrvatske branitelje da se okupe večer prije, 15. studenoga, na glavnom zagrebačkom trgu odakle će ići na misu u katedralu i nakon toga u bdijenju dočekati izricanje presude.

Sveučilišni profesor i bojnik HV-a Josip Jurčević ustvrdio je da će presuda hrvatskim generalima nedvojbeno biti osuđujuća i teška, imat će dalekosežne posljedice i moći će se pobijati jedino političkim sredstvima.

Naša će pravedna borba biti pretvorena u zločinački pothvat i moramo 16. studenoga (na dan objave presude) i 18. studenoga (na godišnjicu pada Vukovara) pokazati zajedništvo i natjerati institucije hrvatske države da rade u interesu svog naroda, jer samo tako možemo očuvati ono što smo postigli, poručio je Jurčević.

Skup su organizirali udruga specijalne policije, Zbor udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojba i Zajednica udruga HVIDR-a Grada Zagreba.

http://poskok.info

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here