Udruge gardijskih brigada: Matić u Saboru iznosi neistine

0
907

Branitelji upozoravaju da su vladajuće strukture nepoštivanjem njihova mišljenja pokazale krajnju neosjetljivost prema populaciji hrvatskih državljana koja je najzaslužnija za stvaranje hrvatske države tijekom Domovinskog rata

 

Hrvatski branitelji razočarani su jer saborski zastupnici u prvu raspravu o prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o pravima hrvatskih branitelja nisu u obzir uzeli zaključke, primjedbe i sugestije više od 100.000 branitelja. Njih je u pismenom obliku Ministarstvu branitelja 18. listopada dostavila Udruga borbenih postrojbi iz Domovinskog rata Zbornog područja Split.

U pismenom obraćanju saborskim zastupnicima, koje potpisuju predsjednik Udruge veterana 4. Gardijske brigade Božo Zadro i Ratne postrojbe zbornog područja Split, branitelji upozoravaju da su tim ”propustom” vladajuće strukture pokazale krajnju neosjetljivost prema populaciji hrvatskih državljana koja je najzaslužnija za stvaranje hrvatske države tijekom Domovinskog rata, pogotovo jer branitelji drže da je postojeći prijedlog zakona nepravedan te u koliziji s njihovim moralnim vrijednostima i načelima.

Branitelji podsjećaju da je prilikom predstavljanja nacrta spomenutog prijedloga izmjena zakona u Splitu ministar branitelja obećao da će uvažiti i primjedbe branitelja pa oni stoga apeliraju i na Vladu i na Sabor, ali i nadležna ministarstva da još jednom razmotre njihova mišljenja kako se ne bi ”donijeli zakoni i propisi protivni interesima hrvatskih branitelja i hrvatskog naroda uopće”.

Matić u Saboru iznosi neistine

Zbor udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi i udruga specijalne policije u priopćenju je izrazio svoje nezadovoljstvo “neistinama ministra branitelja iznesenim u Saboru prilikom obrazlaganja zakona o izmjenama i dopunama Zakona o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata da su iste usuglašene s udrugama proisteklim iz Domovinskog rata kao i s braniteljskom populacijom”.

Tvrde da su na taj način Predrag Matić i Vlada pokazali “krajnju neosjetljivost” prema populaciji “koja je najzaslužnija za stvaranje, obranu i oslobađanje Hrvatske tijekom domovinskog rata”.

“Posebno nas žalosti činjenica što se ministar branitelja svojim nastupnim govorom od 17. 9. ove godine kada je predstavljao nacrt prijedloga izmjena ovog zakona obvezao i obećao da će samo ministarstvo, on osobno i njegovi savjetnici uvažiti primjedbe hrvatskih branitelja koje ničim ne opterećuju proračun Republike Hrvatske”, pišu iz Zbora udruga te dodaju da su na tom sastanku dogovorili i da se oformi radno tijelo u kojem bi bili predstavnici braniteljskih udruga, a koje je trebalo sudjelovati u izradi konačnog teksta nacrta izmjena i dopuna zakona, a taj zaključak je prihvatio i ministar.

Matić je iznevjerio očekivanja branitelja

Zbor udruga piše da je ponašanjem suprotnim onome što je dogovoreno Matić iznevjerio očekivanja branitelja te da je isto učinila i Vlada koja je odbacila stajališta branitelja. Iz Zbora su uvjereni da će saborski zastupnici prihvatiti njihove primjedbe i prijedloge te ih predložiti kao amandmane.

Traže i da Vladu obvežu da do drugog čitanja prije glasovanja još jednom razmotre te njihove prijedloge.

www.vecernji.hr

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here