Udruga specijalne policije iz Domovinskog rata RH i Zbor udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi organizirala konferenciju za novinare “Zajedno u ratu, zajedno u miru”

0
1131

Da li nama treba da nakon ove pandemije, u 2020. godini, govorimo o ustašama i partizanima? Sigurno ne. Niti smo mi tu temu načeli niti smo ju htjeli. Da kažem iskreno, onako patetično pomislim sam u sebi, da mi je nekad dosta više i branitelja. Dajte nas ostavite više da živimo svoj život. Pitanje je kakvo će nam biti gospodarstvo nakon ove krize i rasprave o ustašama i partizanima treba ostaviti po strani  poručio je u ponedjeljak Zoran Maras, predsjednik Udruge specijalne policije u Domovinskom ratu RH.

Osvrnuo se na događanja u Jasenovcu i Okučanima i poručio kako oni u Okučanima nisu provocirali nego su samo odgovorili predsjedniku Zoranu Milanoviću zbog izjave u Jasenovcu da HOS-ovu ploču s pozdravom ‘Za dom spremni’ treba baciti.

Ne netko, nego predsjednik države, iskompromitira 28 godina pomirdbe, ne ustaša i partizana, nego djece ustaša i partizana. Njegovu izjavu ja ni u mislima ne mogu spomenuti. On govori da nešto treba baciti, govori o ploči, to je spomen ploča poginulih branitelja, pripadnika HOS-a, legalne, legitimne postrojbe Oružanih snaga. Mi dajemo onda reakciju i upućujemo prema Saboru da pkrene odgovornost da je to nedopustivo. Nakon toga, što se dogodilo? Provokacija. Ne – to je odgovor. Odgovor jer je naša dužnost braniti poginule branitelje – rekao je dodavši kako je predsjednik Zoran Milanović 11 poginulih, čija imena su na ploči koja je bila u Jasenovcu, pokopao treći put.

Pokopani su prvi put kad su poginuli. Drugi put kad se spomen ploča maknula i treći put sa njegovom izjavom da to treba baciti – rekao je.

Što se tiče majici sa znakovljem HOS-a koje su nosili u Okučanima, a zbog čega je Milanović s obilježavanja operacije Bljesak otišao, istaknuo je kako to nisu majice HOS-a.

Na toj majici je bio znak Zbora udruga veterana, Udruge specijalne policije i bila je hrvatska zastava. legitimno i legalno znakovlje koje je odobrilo Ministarstvo uprave i nigdje u zakonu ne piše da su zabranjeni. Da smo mi izuzeli pozdrav Za dom spremni, bez insignije znaka HOS-a, onda bi nas trebalo privesti, prekršajno goniti i zatvoriti – poručio je.

Naglasio je kako bi on osobno, da vidi na bilo kojem obilježavanju da se prelazi granica znakovlja, diže ruku i viče ‘Za dom spremni’ to osudio i to očekuje od svih braniteljskih udruga.

Ja s tim problema nemam, ali mi anblem HOS-a u ovome obliku ne damo. Ako netko misli da to treba zabraniti, neka mijenja zakone – poručio je.

Komentirao je i medijske napise, na koje se referirao i Milanović, o procesu koji se vodio protiv njega za ratni zločin.

Ja se s time ne ponosim, ali se i ne sramim. Ja to ne krijem, proveo sam šest i pol mjeseci u pritvoru, imao sam 5 glavnih rasparava, od toga su četiri bile oslobađajuće, jedna osuđujuća i na kraju pravomoćno oslobađajuća presuda – rekao je Maras dodavši kako on ima nultu stopu prema zločinima bez obzira s koje strane dolazili.

Neke udruge su najavile da neće dolaziti na obljetnice na kojima će biiti predsjednik Milanović, no Maras poručuje da to nije dobra poruka.

Ljude koji su za njega glasali, treba poštovati. Upravo su se branitelji borili za demokraciju, da svatko može birati i biti biran – rekao je.

Unatoč ovim nesuglasicama ipak je pohvalio Milanovićevu inicijativu za četničke spomenike. 

Za tu inicijativu ima punu podršku – poručio je Maras dodavši kako nesuglasice i neslaganja treba rješavati razgovorom.

Predsjednik Saveza udruga dragovoljaca HOS-a Boro Barišić zahvalio je Marasu i Krešimiru Maretiću, predsjedniku Zbora udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi što su stali u obranu branitelja HOS-a i svih branitelja.

Danas je na redu HOS, sutra HVO, preksutra policija… Na provokaciju u Jasenovcu i teške, neodmjerene, sramotne riječi predsjednika Milanovića da bi ploču HOS-a trebalo negdje baciti, vjerojatno po njemu u smeće, vaša rekacija u Okučanima je bila opravdana ivrijedna divljenja  – rekao je Barišić dodavši kako se on nije došao nikome pravdati.

HOS je nastao kao sušta potreba hrvatskog naroda da bi sačuvala Hrvatsku koja je bila ugrožena od srbočetničke armade, antifašista i narodne armije koji su vršili zločine po Hrvatskoj. Ne mogu se pravdati nikome jer su me prinudili da uzmem pušku i odem u rat. Nikad nisam mislio da ću biti vojnik, lijepo sam živio. Da nije bilo nas, ne bi ni vi ovdje bili – poručio je naglasivši kako mu nitko ne može zabraniti odavanje časti grbu HOS-a.

Neću se pravdati, nismo se pravdali ni ’91. – rekao je.

Maretić je istaknuo kako u Okučanima nije bio nikakav incident nego potpora i zajedništvo.

Incident je bio u Jasenovcu. Neprimjeren istup, blago rečeno. Onakav odnos prema braniteljima ne smije dolaziti ni od koga. U Okučanima smo nosili legalne znakove hrvatskih postrojbi koje su branile i oslobodile Hrvatsku – poručio je Maretić dodavši kako neće dozvoliti da se simboli iz Drugog svjetskog rata povezuju sa simbolima Domovinskog rata te da ta dva rata nemaju ništa zajedničko.

Naglasio je kako nije istina da je iza svega u Okučanima ministar branitelja Tomo Medved.

Hrvatski branitelji bili su samosvjesni 90-ih, samosvjesni su i 2020. Sve odluke i radnje donešene su na upravnim tijelima ove dvije udruge – rekao je ddoavši kako zahtijevaju da se branitelje poštuje, kao i vrijednosti Domovinskog rata.

izvor:https://www.24sata.hr/news/nitko-mi-ne-moze-zabraniti-da-odem-odati-cast-grbu-h-692434

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here