Udruga ratnih veterana 2. gardijske brigade “Gromovi” u Krapini svečano obilježila 28. godišnjicu osnutka 2. gardijske brigade “Gromovi” i 12. obljetnicu 2. mehanizirane bojne “Gromovi”

0
1637
DRŽAVNI I VOJNI VRH U KRAPINI: UDRUGA RATNIH VETERANA 2. GARDIJSKE BRIGADE “GROMOVI” OBILJEŽAVA 28. GODIŠNJICU OSNUTKA “GROMOVA”

Pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar – Kitarović, Udruga ratnih veterana 2. gardijske brigade “Gromovi” u Krapini svečano obilježava 28. godišnjicu osnutka 2. gardijske brigade “Gromovi” i 12. obljetnicu 2. mehanizirane bojne “Gromovi”. Program obilježavanja započeo je u Petrinji, a vojska je jučer stigla u Krapinu, pa tako građani u Šetalištu hrvatskog narodnog preporoda mogu razgledati Taktičko – tehnički zbor naoružanja, borbenu i neborbenu tehniku te opremu postrojbi Hrvatske vojske.
U krapinskoj gradskoj vijećnici održan je prijem krapinsko – zagorskog župana Željka Kolara i gradonačelnika Krapine Zorana Gregurovića za delegaciju Udruge ratnih veterana 2. gbr. “Gromovi”.

Središnjom proslavom u Krapini danas je, obilježena 28. obljetnica ustrojavanja 2. gardijske brigade Gromovi i 12. obljetnica ustrojavanja njezine sljednice, 2. mehanizirane bojne Gromovi Gardijske mehanizirane brigade Hrvatske kopnene vojske. Uz nekadašnje i sadašnje pripadnike Gromova te građane Krapine i Krapinsko-zagorske županije, obilježavanju su nazočili i izaslanik predsjednice RH Ante Deur, izaslanik predsjednika Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Žarko Tušek, izaslanik potpredsjednika Vlade i ministra obrane državni tajnik u MORH-u Zdravko Jakop, načelnik Glavnog stožera OSRH general zbora Mirko Šundov, predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata, MORH-a, OSRH, MUP-a, lokalne samouprave, ratni zapovjednici Hrvatske vojske i drugi.

U središtu grada građani su od jučer mogli razgledavati taktičko-tehnički zbor naoružanja i vojne opreme kojom raspolaže Hrvatska vojska, a današnji program započeo je sjećanjem na poginule, umrle i nestale Gromove i sve hrvatske branitelje kod središnjeg križa na Gradskom groblju, gdje su izaslanstva položila vijence i upalila svijeće.

Na svečanoj akademiji u Pučkom otvorenom učilištu Krapina nazočni su se kroz povjesnicu, dva kratka filma, odlikovanja istaknutim ratnim pripadnicima Gromova te predstavljanje poštanske marke 2. gbr Gromovi podsjetili na slavnu povijest postrojbe.

U prigodnom obraćanju, izaslanik predsjednice Ante Deur rekao je da su vrijednosti domoljublja i zajedništva koje su Gromovi i druge postrojbe pokazali u Domovinskom ratu ključne i za današnju Hrvatsku. “Mladi pripadnici bojne Gromovi koji su danas među nama pokazuju snagu Hrvatske vojske, istu kakvu su imali i njihovi prethodnici”, rekao je Deur.

“Ovo je velik dan koji slavimo s ponosom”, istaknuo je ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, podsjetivši na činjenicu da su Gromovi uvijek izvršavali sve svoje zadaće, kako u najtežim danima 1991. godine, tako u oslobodilačkim operacijama 1995. “Samo na temeljima Domovinskog rata i junačke žrtve branitelja moguće je graditi budućnost”, rekao je Medved, poručivši sadašnjim Gromovima da ratni put prethodnika treba biti uzor svima koji danas nose zelene beretke.

Državni tajnik Zdravko Jakop rekao je pripadnicima slavne 2. gardijske brigade da budu ponosni na svoj ratni put hrabrosti i požrtvovnosti, na svoje slavne pobjede i svoje hrabre suborce, zahvaljujući čijoj žrtvi danas imamo svoju državu i svoju vojsku. “Čovjek je taj koji je u Domovinskom ratu donio prevagu, čovjek je taj koji i danas čini razliku, čovjek je u našem fokusu kao najvažniji segment obrambenog sustava”, naglasio je Jakop.

Načelnik GS OSRH general zbora Mirko Šundov rekao je da su Gromovi i druge gardijske brigade i postrojbe vojske te policije bili nositelji obrane i temeljni kamen pobjede. Najveća snaga tih postrojbi bili su njihovi ljudi, puni hrabrosti, odvažnosti i prkosa.

Predsjednik Udruge ratnih veterana 2. gardijske brigade Gromovi Ivan Krupec zahvalio je na potpori svima koji su sudjelovali u organizaciji programa kojim brigada i bojna slave svoju obljetnicu, te u više navrata podsjetio na činjenicu da su nam vrijednosti Domovinskog rata potrebne i danas.

Nazočnima su se obratili i izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Žarko Tušek, župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar te gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović. Čestitavši Gromovima njihove obljetnice, zahvalili su na svemu što su za Hrvatsku učinili u Domovinskom ratu i što čine danas, te izrazili zadovoljstvo činjenicom što se svečanost održava u Hrvatskom zagorju, iz kojeg dolazi mnogo pripadnika Gromova i drugih ratnih te mirnodopskih postrojbi.

Ovom prigodom predsjednica Grabar Kitarović odlikovala je zaslužne pripadnike Gromova. Odlikovanje Red Nikole Šubića Zrinskog dobiva Davor Kantolić, Red bana Josipa Jelačića Mile Krišto, Red hrvatskog trolista Tonći Soža, Željko Ćubela, Milan Valentić i Siniša Periček, a Red hrvatskog pletera Branko Kolarić, Alen Dumbović i Mijo Celčić. Odlikovanja će biti uručena u uredu predsjednice RH.

Nakon Svečane akademije u crkvi Svetog Nikole održana je sveta misa za sve poginule, umrle i nestale branitelje.

Nakon svete mise svi nazočni, gosti i građani  pogledali su  taktičko tehnički zbor i vidjeli kako izgleda današnja Hrvatska vojska i s čime raspolaže i nastavili se družiti uz podjelu vojničkog graha i pića  a za zabavni dio programa je bio zadužen tamburaški sastav Šarmeri.

IZVOR: https://www.zagorje-international.hr/

            https://www.morh.hr/hr/

FOTO: URV 2.GBR GROMOVI

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here