U vojarni “Pukovnik Predrag Matanović” u Petrinji održana je svečanost u povodu obilježavanja 30. obljetnice ustrojavanja 2. gardijske brigade Gromovi i 2. mehanizirane bojne Gromovi.

0
939

U vojarni “Pukovnik Predrag Matanović” u Petrinji održana je svečanost u povodu obilježavanja 30. obljetnice ustrojavanja 2. gardijske brigade Gromovi i 2. mehanizirane bojne Gromovi.

Svečanosti su, uz obitelji poginulih hrvatskih branitelja nazočili ministar obrane Republike Hrvatske Mario Banožić, predsjednik Republike Hrvatske i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH Zoran Milanović, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH admiral Robert Hranj, glavni inspektor Ministarstva obrane i ratni zapovjednik 2. gardijske brigade Gromovi general-pukovnik Drago Matanović, zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general-pukovnik Boris Šerić, zapovjednik 2. mehanizirane bojne Gromovi pukovnik Ivan Radić, ratni zapovjednici “Gromova”, brigadni-general Zvonko Peternel i brigadir Vinko Ukota, te izaslanstvo Urv 2. gbr Gromovi.

Svečanost obilježavanja započela je ispred Spomenika poginulim pripadnicima 2. gardijske brigade Gromovi u Petrinji gdje su položeni vijenci i zapaljene svijeće od strane obitelji poginulih hrvatskih branitelja i državnih izaslanstava.

Središnja svečanost održana je u petrinjskoj vojarni gdje su dodijeljene 133 beretke pripadnicima 2. mehanizirane bojne Gromovi.

Tom prigodom, ministar Banožić je podsjetio kako su se pripadnici udarne brigade Gromovi pokazali na svim ratištima, osobito Banovini i Kordunu te kako su pokazali vjernost prema domovini i hrabrost u onom trenutku kada je bilo najpotrebnije. “Stvarala se država, ispred nas je bio neprijatelj, brojniji, bolje opremljeniji, ali ništa nije moglo zaustaviti njihovu hrabrost i njihovo srce. I to je ono što danas odlikuje svakog hrvatskog vojnika, to je ono što se prepoznaje u svim mirovnim misijama i operacijama, u svim potporama civilnim institucijama”, rekao je ministar obrane.

Na središnjoj svečanosti predsjednik RH Zoran Milanović čestitao je “Gromovima” tridesetu obljetnicu te kazao kako je Hrvatska vojska moderna vojska demokratske države koja sudjeluje u međunarodnim misijama istaknuvši kako je zaštita hrvatskih interesa najbitnija.

Admiral Hranj je čestitao 30. obljetnicu ustrojavanja 2. gardijske brigade Gromova svim njenim pripadnicima i svima koji su brigadu podržavali i pratili kroz njenu povijest, kao i svim pripadnicima 2. mehanizirane bojne Gromovi. “Ne zaboravite da ste vi nasljednici 2. gardijske brigade čiji su pripadnici tijekom Domovinskog rata hrabro stajali na braniku domovine ustrajni u borbi za opstojnost svoga naroda. S ponosom nosite zelene beretke, simbol pripadanja 2. gardijskoj brigadi, koje su vam danas uručene, kao što su ih nosili i vaši prethodnici”, poručio je admiral Hranj.

Poručnik Ante Validžić je istaknuo kako su vojnici nakon tromjesečne zahtjevne obuke dobili svoje dugo očekivane zelene beretke sa znakom Groma. “Danas su prisegli časno i pošteno služiti svom narodu. Osobno sam ponosan na njih jer su sve odradili kako treba i napokon su dobili beretku koju su očekivali”, rekao je poručnik Validžić.

.U sklopu obilježavanja svečane obljetnice, uzvanici su također obišli i Spomen sobu 2. gardijske brigade Gromovi.

Izvor:MORH

 

 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here