U Virovitici predstavljen ratni roman „Mrtvi se ne vraćaju“

0
1004

U Gradskoj knjižnici i čitaonici Virovitica, u petak 28. ožujka 2014. premijerno je predstavljeno drugo dopunjeno izdanje ratnog romana dragovoljca Domovinskog rata i ratnog veterana 2. gardijske brigade „Gromovi“ Antuna Jozinga „Mrtvi se ne vraćaju“. Roman su uz autora Jozinga predstavili prof. Višnja Romaj, ravnateljica gradske knjižnice, ratni načelnik stožera 2. gbr Mile Krišto, i predsjednik URV 2. gbr „Gromovi“ Željko Ćubela.

Brigadir Krišto i pukovnik Ćubela dočarali su tadašnje ratne okolnosti na dijelu Banovinske bojišnice gdje se radnja romana događa, te su naglasili doprinos Gromova virovitičkog kraja u Domovinskom ratu, posebno onih prvotnih dragovoljaca u 2. gbr koji su i sami sudionici ratnih zbivanja koje Jozing opisuje u svojoj knjizi.

Prof Romaj istakla je pozitivne knjižene kritike Jozingova romana, što je čitateljska publika prepoznala, pa je ovaj roman u zadnje dvije godine jedan od najčitanijih. Ta pozitivna iskustva rezultirala su i nedavno drugo dopunjeno izdanje romana „Mrtvi se ne vraćaju“. Priče ispripovijedane u poglavljima knjige ostaju kao jedna trajna vrijednost u našoj kolektivnoj memoriji, a rekla bih i u našim srcima. Zato što je ova knjiga za razliku od mnogih o našem Domovinskom ratu ispričana neobično iskreno i neobično otvoreno, i svi događaji ispričani su iz srca bez zadrške i to je jako važna karakteristika ovog romana, istakla je prof Romaj.  Dalje je naglasila da ovu knjigu možemo čitati u jednom dahu s osobitim zanimanjem. Uspješno je postignuta jedna fina literarna napetost. Roman ima svu autentičnost ratne zbilje, krvave zbilje Domovinskog rata. Sposobnost autora je, što je na jedan vješt literaran način onda tu i takvu zbilju prenio do nas, do čitatelja. Ono što još karakterizira ovaj roman jesu likovi, koji sačinjavaju pravu okosnicu romana, pa je i po tome ovaj roman vrijedan. Vrijedan je zato što je autor uspio svoje likove psihološki profilirati, posjeduju potrebnu literarnu karakterizaciju. Svaki lik nam ostaje upečatljiv, i sve što likovi izriču vrlo je plastično, sugestivno i ostavlja traga. Njegovi likovi ostavljaju čitav niz dojmova i izazivaju divljenje. Za čestitati je svakako autoru da poslije ove knjige za nas to nisu više neki anonimni junaci Domovinskog rata koje pomalo više i ne prepoznajemo na ulicama, nego to su doista veliki ljudi, zaključila je prof. Višnja Romaj.

Fotogalerija:

 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here