U Šišincu obilježena 26. obljetnica operacije „Vihor“

0
1508

I ove godine u organizaciji Udruge ratnih veterana 2. gardijske brigade Gromovi i Kluba veterana Domovinskog rata 102. brigade HV-e Novi Zagreb,  obilježena je 26. obljetnica operacije „Vihor“. Obilježba je sprovedena uz potporu Sisačko-moslavačke županije.

Obilježba je otpočela Svetom Misom za poginule hrvatske branitelje u pastoralnom centru župe Svete Marte u Šišincu.  Svetu Misu i molitvu kod spomen obilježja poginulih hrvatskih branitelja  predvodio je vojni kapelan,  kapelanije Svetog Ilije Proroka iz petrinjske vojarne don Antonio Mikulić.

Uz ratne  veterane 102. brigade HV-e, 2. gardijske brigade „Gromovi“, veterane OMB-a i OKB-a 2. gbr,  veterane SJP „Osa“ Sisak i 78. samostalne bojne   u obilježavanju su sudjelovale i obitelji poginulih hrvatskih branitelja, udruge proistekle iz Domovinskog rata Smž-e, župan Sisačko-moslavačke županije Ivo Žinić, izaslanik gradonačelnika Zagreba Miodrag Demo, zamjenik gradonačelnika Gline Dario Žinić, načelnik općine  Lekenik Ivica Perović sa suradnicima, zapovjednik 2. mb Gromovi GMTBR-e bojnik Ivan Radić.

Kod spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima u operaciji „Vihor“  u „Spomen gaju 102. brigade HV-e“ izaslanstva su položila vijenci i zapaljene svijeće. Izaslanstvo Udruge ratnih veterana 2. gbr Gromovi predvodio je predsjednik udruge Ivan Krupec.

U prigodnom obraćanju Željko Vranić, predsjednik Udruge ratnih veterana 102. brigade HV-a Novi Zagreb rekao je kako im je želja sačuvati uspomenu na heroje i časne branitelje koji su ovdje položili svoje živote”.

„Ako nam danas trebaju uzori, neka imena s ovih ploča, hrabrih hrvatskih sinova budu uzor svima nama i budućim pokoljenjima. Zato budimo ponosni na ono što smo postigli u Domovinskom ratu, a danas na ovaj dan smognimo snage da osiguramo dostojanstven i siguran život braniteljima i svim hrvatskim građanima“, rekao je Vranić.

Prigodnim riječima obratio se i predsjednik Udruge ratnih veterana 2. gardijske brigade Gromovi Ivan Krupec, zahvalio se svima koji su i ove godine došli na obilježavanje ove značajne obljetnice.

„Kosti naših mučenika su zalog ove slobode koju danas dišemo. Zato vam hvala što ste došli i što ćete ponovno doći, jer ako mi nećemo doći ovdje i sjetiti se njih, tko će? Ako mi nećemo pričati istinu o onome što se sve dogodilo, tko će? Zato moramo to nastaviti činiti i dalje“, poručio  je Krupec.

Izaslanik gradonačelnika Zagreba Miodrag Demo, aktivni sudionik operacije „Vihor“ kao pripadnik 2. gbr Gromovi u svom obraćanju iznio je da operacija „Vihor“ nije bila uzaludna. Situacija na terenu se promijenila, dio postrojbi koje su sudjelovale u operaciji su u potpunosti izvršile svoje zadaće. Da nije bilo određenih poteškoća na pojedinim pravcima u operaciji, siguran sam da bi već tada postrojbe HV-e oslobodile veliki dio banovine, iznio je Demo.

Župan Sisačko-moslavačke županije Ivo Žinić u svom prigodnom obraćanju iznio je:  „Jedna najkompleksnija operacija tada u Domovinskom ratu pretvorila se u najkontroverzniju operaciju. Zašto? Jer međuljudski odnosi na višoj razini u nekim dijelovima nisu funkcionirali. Ali to nas nije spriječilo da se kasnije Hrvatska vojska i hrvatska policija organizira i da u veličanstvenoj vojno-redarstvenoj operaciji Oluja oslobodimo ovo područje. Vama obitelji poginulih branitelja 102. brigade velika zahvalnost. Veliko razočarenje, koje je tada vladalo među vama, ali i među vojnicima kompletne 102. brigade je nešto što ne možemo opisati, ali morate biti ponosni jer vaši sinovi su dali svoje živote za slobodnu hrvatsku državu“, rekao je Žinić  i dodao kako je “dužnost svih govoriti o ovakvim događanjima iz Domovinskog rata kako bi mladi znali istinu, da je domovina nažalost stvarana u krvi hrvatskih branitelja”.

Nakon komemoracije u Društvenom domu u Šišincu,  sudionici obilježavanja nastavili su druženje u ugodnoj domaćinskoj atmosferi.

U operaciji  „Vihor“, poginula su  22 hrvatska branitelja. Trinaest pripadnika 102. brigade HV Novi Zagreb, 6 pripadnika 2. gardijske brigade „Gromovi“, dva pripadnika 78. samostalne bojne Glina i jedan pripadnik Specijalne jedinice policije „Osa“ Sisak. Sedamnaest branitelja poginulo je na pravcu napada Šišinec – Gračanica – Stankovac, a dvojica na pravcu Slana – Glinska Poljana.

Žrtva poginulih hrvatskih branitelja  ne smije pasti u zaborav, stoga se prisjetimo njihovih časnih imena:

 1. Robert Bartolić – 102. brigada HV-e
 2. Nenad Bićanić– 102. brigada HV-e
 3. Boris Car– 102. brigada HV-e
 4. Nenad Cetin– 102. brigada HV-e
 5. Darko Koleno– 102. brigada HV-e
 6. Ivica Miketek– 102. brigada HV-e
 7. Mladen Rubić– 102. brigada HV-e
 8. Tomislav Sukobljević– 102. brigada HV-e
 9. Božo Širanović– 102. brigada HV-e
 10. Darko Šolić– 102. brigada HV-e
 11. Mario Tankov– 102. brigada HV-e
 12. Ivan Vučetić– 102. brigada HV-e
 13. Ante Zrile– 102. brigada HV-e
 14. Siniša Janjić – 2. gbr Gromovi
 15. Mladen Kušar – 2. gbr Gromovi
 16. Damir Pokić – 2. gbr Gromovi
 17. Damir Sajko – 2. gbr Gromovi
 18. Milan Turkalj – 2. gbr Gromovi
 19. Pave Žgela – 2. gbr Gromovi
 20. Ivan Cestarić – 78. samostalna bojna Glina
 21. Nikola Dujmić – 78. samostalna bojna Glina
 22. Žarko Raf – SJP „Osa“ Sisak

 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here