U Šišincu obilježena 22. obljetnica akcije Vihor (Foto)

0
1008

Ratni veterani 102. brigade HV Novi Zagreb i 2. gardijske brigade „Gromovi“, danas su u Šišincu zajedno s članovima obitelji poginulih branitelja i domaćinima iz Općine Lekenik obilježili 22. obljetnicu vojne akcije „Vihor“ i tim povodom odali počast poginulim braniteljima u ovoj vojno-redarstvenoj akciji  u Domovinskom ratu. Svetu misu zadušnicu za poginule branitelje služio je petrinjski vojni kapelan don Milenko Majić. Na spomeniku poginulim braniteljima „Spomen gaj 102. brigade HV“, Klub ratnih veterana domovinskog rata 102. brigade HV i Udruga ratnih veterana 2. gardijske brigade „Gromovi“  upriličili su prigodnu komemoraciju za 19. poginulih hrvatskih branitelja u ovoj akciji. Nakon odavanja počasti minutom tišine, pročitana su imena poginulih branitelja. Jedan od branitelja pročitao je pjesmu ratnog veterana Gromova Hrvoja Horvata posvećenu poginulim braniteljima u akciji Vihor. Potom su obitelji poginulih i predstavnici udruga na spomenik položili vijence i zapalili svijeće. Ispred URV 2. gbr Gromovi vijenac je položila delegacija koju je predvodio ratni veteran 2. OMB-a i OKB-a 2. gbr Gromovi, pukovnik Dražen Sebastijan, donedavni zapovjednik 2. mehanizirane bojne Gromovi Gardijske motorizirane brigade HKoV-a. Ispred Općine Lekenik vijenac je položio i zapalio svijeću načelnik općine Ivica Perović sa suradnicima.

Okupljene su pozdravili predsjednik URV 2. gbr Gromovi, umirovljeni brigadir Mile Krišto i jedan od ratnih zapovjednika 102. brigade HV, umirovljeni pukovnik Alojz Hren, koji je ukratko opisao tijek same akcije i teške okolnosti u kojima su se dogodile pogibije sudionika akcije.

Nakon komemoracije, Udruge 102. br. HV i 2. gbr Gromovi, Općina Lekenik i Mjesni odbor Šišinec, pripremili su okrjepu u obližnjem Hrvatskom domu, gdje su se ratni veterani i obitelji poginulih zadržali u zajedničkom druženju.

Napadna vojno-redarstvena akcija u Domovinskom ratu nazvana „Vihor“ odvijala se od 12. do 15 prosinca 1991. godine s ciljem oslobađanja dijela Pokuplja i Banovine od velikosrpskog agresora. Na zapadnom dijelu tadašnje Petrinjske bojišnice oslobođeni su dijelovi sela Slane i Glinske Poljane, dok  na sjevernom dijelu glinskog Pokuplja akcija zbog objektivnih razloga nije rezultirala uspjehom. U ovoj akciji poginulo je 19 hrvatskih branitelja. Trinaest iz sastava 102. brigade HV Novi Zagreb i šest iz 2. gardijske brigade „Gromovi“.

 

U SPOMEN POGINULIM BRANITELJIMA U AKCIJI VIHOR

Prosinački hladni i ledeni dani
u našoj povijesti ostaju zapisani,
na mlade ratnike
koji su stali pred četnike

Malobrojni i slabo naoružani
pokazali su, kako se Domovina brani,
sa domoljubljem i krunicom oko vrata
branili su svetu zemlju nas Hrvata

Herojski se borili na bojišnici,

tešku muku podnosili
svoju dragocjenu krv su lili
za dom sveti i mili

Svoje mlade živote dali
svojom krvlju povijest ispisali,
Hrvatski tenkisti iz oklopne bojne
i gardisti 102. brigade

S ponosom se sjećamo
za naše vojnike molimo,
šest branitelja iz Gromova
trinajst iz 102. brigade, sokolova!

Hrvoje Horvat,

ratni veteran Gromova

 

Fotogalerija:

 

 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here