U Scheierici predstavljena Monografija 2. gardijske brigade Gromovi

0
1235

U organizaciji Udruga ratnih veterana 2. gbr Gromovi i potporu međimurske županije danas je u Čakovcu u  Scheierici predstavljena  Monografija 2. gardijske brigade Gromovi.

Predstavljanje knjige ima smo jedan cilj, a to je promicanje istine o Domovinskom ratu i poštovanje te pijetet prema hrvatskim braniteljima, osobito onima koji su dali svoj život i ono najvrijednije što su imali. Nijedna obrazovna reforma na ovom svijetu ne može postojati i biti uspješna ako ona ne prepozna što se događalo 1991. godine i kako je stvarana hrvatska država- tim je riječima međimurskog župana Matije Posavca započelo predstavljanje Monografije 2. gardijske brigade Gromovi.

Nakon toga prisutnima se obratio Ivan Krupec, predsjednik Udruge ratnih veterana 2. gardijske brigade Gromovi te umirovljeni brigadir Mile Krišto koji je predstavio publici ratni put Gromova.

Udruga ratnih veterana 2. gardijske brigade Gromovi već drugu godinu za redom provodi ovaj projekt u kojem prezentiramo navedenu monografiju po županijama. Drago nam je što smo u Čakovcu i da možemo predstaviti ratni put Gromova kroz koje je prošlo preko 9 i pol tisuća ljudi, a 205 ih je poginulo, 3 nestalo, 1007 ih je ranjeno. Oni su zaslužili ovo djelo, kao i svi Međimurci. Želimo da istina o Domovinskom ratu, onako kako smo ga mi prošli, izađe na vidjelo, istaknuo je na predstavljanju knjige Krupec. Promocija monografije je dio projekta  pod nazivom Promicanje vrijednosti Domovinskog rata. Naime, Udruga ratnih veterana 2. gardijske brigade GROMOVI tiskala je novih tisuću primjeraka monografije s ciljem da je daruje svim osnovnim, i područnim školama u Republici Hrvatskoj. Ovom je prigodom navedena monografija darovana i ravnateljima međimurskih škola, ali i predstavnicima svih udruga proizašlih iz Domovinskog rata.

Ovaj projekt zaživio je 2015. godine, a nastavak je priče pisanja monografije. Željeli smo da ona zaživi jer, ako smo je pisali samo za sebe, nema vrijednosti. Uz pomoć Ministarstva branitelja projekt je zamišljen da kroz dotisak monografije i podjele osnovnim školama i njihovim knjižnicama proširimo i promičemo vrijednosti te istinu o Domovinskom ratu, kazao je Krešimir Maretić-Zagi, voditelj projekta.

Izvor: http://www.mnovine.hr/

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here