U povodu Dana pobjede promaknuti djelatnici MORH-a i pripadnici OSRH

U povodu Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja te 18. obljetnice operacije Oluja, u četvrtak 1. kolovoza 2013., održana je svečana akademija u Velikoj dvorani Časničkog doma HVU “Petar Zrinski”. Tom su prigodom predsjednik RH i vrhovni zapovjednik OS RH Ivo Josipović, ministar obrane Ante Kotromanović i načelnik Glavnog stožera, general pukovnik Drago Lovrić uručili promaknuća, nagrade i pohvale djelatnicima MORH-a i Glavnog stožera OSRH, uz nazočnost brojnih uvaženih gostiju.

Predsjednik Ivo Josipović tom prigodom istaknuo je da je operacija Oluja obilježila noviju hrvatsku povijest kao događaj koji je najviše pridonio pobjedi u Domovinskom ratu i neovisnosti Hrvatske. “Pred vojskom su buduće zadaće – modernizacija i prilagođavanje te uključivanje Hrvatske u međunarodni sustav obrane”, naglasio je Josipović i čestitao svima na njihovu doprinosu boljitku Hrvatske.

Ministar obrane Ante Kotromanović Operaciju Oluja, odnosno obilježavanje Dana pobjede nazvao je jednim od najvažnijih dana u hrvatskoj povijesti. “Posebno sam ponosan ove godine jer smo skinuli stigmu s Oluje, oslobodili naše generale Gotovinu, Čermaka i Markača, činjenica da smo čisti kao suza nam daje jednu dodatnu vrijednost”, istaknuo je ministar te dodao  sada treba gledati u budućnost, odnosno kako s optimalnim troškovima napraviti modernu vojsku koja će biti primjer malim zemljama u okruženju.

“Operacija Oluja predstavlja oluju svih oluja, bitku svih bitaka, pobjedu svih pobjeda u povijesti hrvatskog naroda”, kazao je u obraćanju načelnik Glavnog stožera general pukovnik Drago Lovrić, dodavši kako je ovo sjajna prilika  za prisjećanje na vojno stratešku važnost operacije čiji je cilj bio oslobađanje okupiranih područja.

Odlukom predsjednika RH  promaknuto je 131 časnica i časnika, te 97 dočasnica i dočasnika MORH-a i OSRH. U čin generala pukovnika promaknut je general bojnik Mirko Šundov, a u čin brigadnog generala brigadir Boris Šerić. U ime promaknutih i nagrađenih djelatnika, prisutnima se obratio general pukovnik Mirko Šundov, koji je u svom govoru zahvalio na priznanjima i istaknuo kako je u profesionalnoj karijeri svakog vojnika jedan od najvažnijih trenutaka upravo čin promaknuća. Svaki dodijeljeni čin, uz priznanje za stručnost i predanost u poslu ujedno je i obveza djelatnih vojnih osoba da ga postignutim rezultatima opravdaju, naglasio je general Šundov.

www.morh.hr