U Pougarju otkriveno spomen obilježje poginulim braniteljima

0
3059

Na svetkovinu Velike Gospe 15. kolovoza 2015. godine u pougarskom selu Melina svečano je otkriveno spomen obilježje poginulim hrvatskim braniteljima i civilima u Domovinskom ratu kao i poginulim vojnicima i civilima Drugog  svjetskog rata. Spomenik je otkriven i blagoslovljen u prigodi stote obljetnice slavljenja svete mise  i proslave Velike Gospe u Melini.

Uz mnoštvo Pougaraca i njihovih gostiju, na svetoj misi, svečanom otkrivanju spomenika te kulturno umjetničkom programu sudjelovala su mnogobrojna izaslanstva braniteljskih udruga Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske, predstavnici općina Dobretići i Jajce, Srednjobosanske županije i hrvatske komponente Oružanih snaga BIH.

Vijence i svijeće na spomen obilježju na kojem su uklesana imena poginulih  položilo je i izaslanstvo Udruge veterana 2. gardijske brigade „Gromovi“.

Pougarje je naziv za prostor u BIH na lijevoj obali rijeke Ugar na kojem živi hrvatsko stanovništvo (općina Dobretići). U Domovinskom ratu, Pougarje je bilo jedna od ključnih bojišnica u obrani Jajca. U obrani ovog kraja tijekom 1992. godine više desetaka je poginulih i ranjenih hrvatskih branitelja, isto tako Hrvati Pougarja sudjelovali su u obrani RH u brojnim postrojbama Hrvatske vojske. U sastavu 2. gardijske brigade Gromovi bilo je desetak Pougaraca, a jedan od njih, Srećko Dražetić položio je svoj život u obrani Dubrovnika 1992. godine. Na novom spomen obilježju uklesano je i njegovo ime.

Izaslanstvo Gromova u ovoj prigodi posjetilo je u obiteljskom domu i Jozu Dražetića, oca pok. Srećka Dražetića.

Kako se voli, poštuje i ne zaboravlja rodna gruda, a posebice žrtva poginulih branitelja koji su za nju život dali, svjedoči mladi čovjek Stipan Pršlja koji je inicijator i pokretač cijelog projekta izgradnje spomen obilježja. Kao dijete Stipan je proživio rat u Pougarju i svjedočio hrabrosti branitelja. U znak zahvale za žrtvu koju su podnijeli odlučio je da će im zajedno sa svojim Pougarcima Meline ostaviti trajni znamen.

 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here