U Petrinji proslavljen Dan vojne kapelanije

0
1266

 

Sveti Ilija Prorok zaštitnik je vojne kapelanije u Petrinji. Već tradicionalno 20. srpnja, trinaestu godinu za redom vjernici ove kapelanije obilježavaju svoj dan. U vojarni „Pukovnik Predrag Matanović“, ispred vojne kapelice sv. Ilije Proroka, mnoštvo vojnika Logističke pukovnije, 1. i 2. mehanizirane bojne „Tigrovi“ i „Gromovi“ Gardijske motorizirane brigade, Satnije veze Pukovnije veze i postrojbe za potporu ZZP-a zajedno sa svojim zapovjednicima sudjelovali su na svečanom misnom slavlju koje je predvodio vojni ordinarij mons. Juraj Jezerinac. Uz petrinjskog vojnog kapelana don Milenka Majića suslavitelji vojnom ordinariju su bili i vojni kapelani Karlovačkog dekanata Vojnog ordinarijata zajedno s dekanom preč. Andrijom Markačem, vojno-policijski kapelan iz Bjelovara vlč. Damir Vrabec, te svećenici petrinjskog i sisačkog dekanata Sisačke biskupije. Na proslavi su bili i članovi obitelji poginulih branitelja, pripadnika 2. gardijske brigade „Gromovi“, predstavnici braniteljskih udruga, predstavnici sisačke i petrinjske policije na čelu s zamjenikom načelnika PU Sisačko-moslavačke Ivicom Solomunom, gradonačelnik Petrinje Željko Nenadić, načelnik općine Hrvatska Dubica Matija Mikulić i ratni veterani 2. gardijske brigade „Gromovi“.
Na početku misnog slavlja don Milenko Majić je pozdravio sve nazočne, posebno istaknuvši uz obitelji poginulih branitelja ratne veterane 2. gardijske brigade Gromove koji su još u vrijeme Domovinskog rata za svoga zaštitnika izabrali sv. Iliju Gromovnika i njemu na čast 2000. godine izgradili kapelicu u koju su postavili ploče s 208 imena svojih poginulih i nestalih prijatelja.

Govoreći o proroku Iliji otac biskup Juraj Jezerinac je rekao kako je i u Ilijino vrijeme, (IX. stoljeće pr. Krista) vladala i korupcija i gubitak vjere. „Postoji uvijek opasnost da čovjek napusti svoje običaje, tradiciju, vrijednosti, a posebno vjeru kad mu se umjesto toga ponude neki drugi sadržaji. Mi bismo danas rekli malo bolji položaj, karijera… Ljudi su tada kadri žrtvovati sve, i poštenje.”

Potom je naglasio kako su proroci potrebni svakom vremenu, kako je Ilijin duh potreban i u ovom našem vremenu, trebaju oni koji upozoravaju u svakom vremenu što je zlo, što se ne smije dopustiti. Danas je primjer Zakon o umjetnoj oplodnji. Crkva nastupa proročki i upozorava na pokušaje da se donesu zakonu koji su protivni Božjem zakonu. „Proroci moraju biti svjesni da će naići na otpor. Zašto je to tako? Ja vam ne mogu odgovoriti. Znam samo jedno: Stara je sotonska zamka da Sotona prikazuje čovjeku zlo kao dobro a dobro kao zlo. Netko će možda reći: To nije stvar Crkve. nema ona što govoriti. Crkva to mora govoriti i upozoravati što je dobro a što nije. Inače ne bi bila Kristova Crkva. Isus je poslao svoje učenike da naviještaju Božju Riječ svakom stvorenju sve do kraja zemlje i vremena.“ Nadalje biskup iz drugog čitanja tumači sv. Pavla koji piše svom učeniku Timoteju: Stavlja mu na srce da se drži njegova učenja što ga je naučavao, da su njegove riječi doista zdrave, jer su proizašle iz njegove ljubavi prema Isusu Kristu. „Pavao ga savjetuje da bude ustrajan u propovijedanju, unatoč otpora koji će doći od strane onih koji ne vjeruju. Progon će doživjeti i njegovi vjernici. Stoga mu poručuje: “S njima se zlopati kao dobar vojnik Krista Isusa” (2 Tim 2,3). Pavao se rado služi metaforom vojnika. Nije lako biti kršćaninom. Naići će na otpor, zlostavljanja, kojima je često izložen i vojnik.“

Blagdan Svetog Ilije ima svoju poruku. Ilija je bio osjetljiv na Božju pravednost i dostojanstvo svakog čovjeka, suprotstavio se kralju Ahazu da ne smije otimati dobra svojih podložnika i da on kao vladar nije gospodar njihovih života nego Bog. „Rečeno današnjim jezikom to znači da poslodavac ne smije uskraćivati plaću radniku i oteti mu ono što je njegovo, što je svojim rukama zaradio. Stoga nije svejedno jednom vjerniku da li se njegov politički izbornik i predstavnik ravna prema načelima evanđelja ili ne.”

Ilija je bio čovjek molitve. Obraća se Bogu svojih otaca. Moli za narod sjevernog kraljevstva – Izrael. „Narod sjevernog kraljevstva izgubio je pod utjecajem kraljice, koja je bila poganka, osjećaj za pravu vjeru, svoje vlastite korijene… Gdje nestaje pravog Boga čovjek upada u idolopoklonstvo kao što su to pokazali totalitarni režimi kao sto su fašizam, nacizam i komunizam.

Dalje je otac biskup istaknuo problem kršenja zakona o glavnim etičkim pitanjima koja nam dolazi iz Europe, poput pobačaja, eutanazije, manipulacije s embrijima, ozakonjenja istospolnih zajednica, nastojanja skrivanja kršćanskih simbola i drugih. „Što nam je činiti? Potreban je Ilijin duh. Da bismo imali Ilijin duh potrebno je obnoviti vjeru u Boga Isusa Krista.“

Potom je biskup ohrabrujućim riječima utješio roditelje i sve koji su izgubili voljene u Domovinskom ratu naglasivši veličinu njihove žrtve i potrebe iskazivanja prave zahvalnosti.

Elizej, učenik proroka Ilije, molio je da mu Bog udijeli duha Ilijinog, i mi danas molimo da nam dobri Bog udijeli Ilijinog Duha, kako bismo nastavili put, živeći u nadi i vjeri, svjesni da Bog gradi povijest, da smo pozvani biti suradnici Božji i tako budućim pokoljenjima osigurati sretniju budućnost, zaključio je biskup.

 

Svečano misno slavlje svojim pjevanjem i sviranjem uzveličao je Zbor Marijine legije iz petrinjske župe sv. Lovre.

 

(Tekst: Robert Ćaran; foto: Željko Anđelić)

http://www.vojni-ordinarijat.hr

 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here