U Petrinji proslavljen Dan Vojne kapelanije „Sv. Ilija Prorok“

0
1182

 

U petak, 20. srpnja, u vojarni „Pukovnik Predrag Matanović“ svetim misnim slavljem koje je predvodio biskup msgr. Jure Bogdan svečano je proslavljen dan vojne kapelanije. U koncelebraciji su bili petrinjski vojni kapelan don Antonio Mikulić, svećenici Sisačke biskupije i Vojne biskupije. Misno slavlje svojim pjevanjem animirala je klapa sv.Matej iz PU Bjelovarsko-bilogorske.Svečanosti su nazočili roditelji poginulih, umrlih i nestalih hrvatskih branitelja, zapovjednik GMBR brigadni general Tihomir Kundid, kao i zapovjednici bojni Tigrovi i Gromovi, udruge ratnih veterana 2. gardijske brigade “Gromovi” i udruge “Crne Mambe”, predstavnici županijskih i gradskih vlasti, MUP-a PP grada Petrinje i DVD Kašina.

Vojni biskup u svojoj nadahnutoj homiliji istaknuo je:
„Kroz minula stoljeća Petrinja je prolazila kroz svoje uspone, zastoje i svoje padove, kroz iskušenja, ali se uvijek dizala, tako i u posljednjem ratu, kao Feniks iz pepela, bila je puna života, životna, nije se dala, išla je naprijed. Prosperitet, ali i politička nestabilnost država u okruženju i onih u čijem sastavu je bila Petrinja, ostavljali su pozitivne tragove, ali duboke negativne posljedice na život ovoga grada i okolice. I tako je i bilo sve do naših dana“, rekao je Bogdan.

Dodaje kako su i danas u Petrinji vidljivi razni ožiljci nakon Domovinskog rata. „Dobro mi je poznato koliko su vaš grad i kraj pretrpjeli u vrijeme Domovinskog rata. Okupacija, rušenje gospodarskih postrojenja, infrastrukture, protjerivanja, prisilna raseljavanja stanovništva, zarobljavanje i pogubljenja civilnog stanovništva, ali i hrvatskih redarstvenika, branitelja, bili su golemi. Skupo ste platili svoju slobodu, ljudskim životima, krvlju vlastitih muževa, žena, očeva, majki, sinova, djevojaka, mladića, djece. Mnoge rane su još uvijek duboke i nisu zacijeljene. Uspomena na vojne i civilne žrtve ne blijedi. Uspomena na njih s poštovanjem se čuva“, dodao je Bogdan i dodaje kako uspomenu na sve žrtve treba gajiti i čuvati te prenositi na mlade, posebice istinu o našem Domovinskom ratu.

„Kao građani slobodne Domovine, samostalne hrvatske države, želimo s ljubavi i istinom kod mladih naraštaja i svih stanovnika Hrvatske, razvijati osjećaj odanosti i poštovanja prema vlastitoj Domovini, kako bi nam u njoj život uvijek bio siguran, što je preduvjet svakog napretka i čvrstog iskoraka u bolju budućnost. Ovo je hrvatska domovina, to je naša kuća, kako si organiziramo u njoj život, tako će nam biti i tu smo jednako bez iznimke, svatko u svome zvanju i svatko u svome poslanju odgovorni, odnosno suodgovorni“, rekao je između ostaloga Bogdan.

Govoreći o Svetom Iliji Proroku je kazao kako ga štujemo godinama. „Prorok Ilija u sebi je imao takvu snagu karaktera, imao je takav duh, da je tako nastupao i tako djelovao. Po Božjem nalogu, nadahnuću, on najavljuje trogodišnju sušu i patnju za sve, on se jednostavno samo Boga boji i nikoga više. Oslanja se na Boga, Gospodin ga izbavlja od straha svakoga. Spreman je na sve i pod cijenu vlastitog života, svjestan je da je on instrument u Božjim rukama, on je božja truba, božji mikrofon, božji glasnik, Bog po njemu progovara čovjeku“, dodaje biskup Bogdan.

Na kraju misnoga slavlja kapelan domaćin don Antonio zahvalio se ocu biskupu i svima prisutnima, posebno DVD Kašina na potpori u smještaju pripadnika tradicionalne hodnje na Mariju Bistricu koja ide svake godine iz vojarne Petrinja. Predstavnici udruge 2. Gardijske brigade “Gromovi” nakon misnoga slavlja obišli su nove prostorije zapovjedništva u vojarni.

Tekst i foto: don Antonio Mikulić

 

 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here