U Petrinji predstavljena Orkanova knjiga „Vojska Krajine u Pounju i na Banovini – zapisi komšija”

0
1411

 

PETRINJA, 10. travnja 2013.

IVICA PANDŽA I DALJE NEUMOLJIV

 

PETRINJA – „Ova knjiga dokumentira istinu o srpskoj pobuni u ovom dijelu Hrvatske, a na pravosudnim tijelima je da ispitaju njen sadržaj, jer kazneno djelo ratnog zločina ne zastarijeva”, poručio je Ivica Pandža Orkan, umirovljeni pukovnik Hrvatske vojske i predsjednik Agencije za istraživanje i dokumentaciju ratnih sukoba, na prezentaciji svoje knjige „Vojska Krajine u Pounju i na Banovini – zapisi komšija” koja je sinoć u organizaciji petrinjske HVIDR-e održana u Petrinji.

Knjiga je podijeljena u tri dijela. I prvom dijelu su prepiske dokumenata nastalih u različitim vremenskim razdobljima i to je prepiska originalnih dokumenata koje su napisali oni koji su na bivšem okupiranom teritoriju Pounja i Banovine obnašali razne dužnosti u takozvanoj RSK. Tu je izvještaj i izjava jednog od zapovjednika Štaba srpske paravojske na Šamarici Čedomira Stefanovića koji svjedoči o ustanku Srba u Hrvatskoj. Također, tu je i ratni dnevnik Milana Petrinjca iz Meminske u kojem opisuje srpski napad na Hrvatsku Kostajnicu u rujnu 1991. godine.

U drugom dijelu knjige objavljen je popis pripadnika pripadnika 26. Brigade Kostajnice s 3270 imena i prezimena koji je natao analizom vlastoručno potpisanih platih lista i popis 1578 imena pripadnika te brigade i 2202 imena i prezimena 33. Brigade Dvor tipom i brojem naoružanja kojeg su dužili u ratu. „ U trećem dijelu objavljen je i popis ranjenih, povrijeđenih, ratnih vojnih invalida srpske vojske i milicije Krajine s područja Dvora, Kostajnice, Petrinje i Gline.

Dakle, pukovnik Ivica Pandža dokumentirao je istinu o srpskoj pobuni i objavio registar aboliranih pripadnika vojske ‘RSK’ . „Hrvatska ima pravo znati tko su bili hrvatski branitelji – to je popis časnih ljudi. Ali isto tako Hrvatska ima pravo znati tko su bili agresori na Hrvatsku, tko su bili pripadnici četničkih postrojbi , tko zapovjednici, tko ideolozi agresije, tko je nanio toliko zla mojem rodnom Pounju i Banovini.”

“Zato sam odlučio objaviti svojevrsni registar agresora na Hrvatsku. Pri tome ni jedno ime nisam izmislio, dodao niti oduzeo. Ja sam samo prepisao imena iz originalnih “spiskova” okupatorskih vlasti, vojnih postrojbi i iz dnevnika pripadnika okupatorskih snaga koje smo pronašli na tome području nakon „Oluje”.”, istaknuo je Orkan.

„Riječ je o knjizi sačinjenoj od službenih, originalnih i do sada neobjavljenih srpskih dokumenata iz ere tzv. Republike Srpske Krajine koji su nađeni nakon Oluje. pronađenih spiskova koje sam ukoričio u knjigu vidljivo je da je u agresiji na Hrvatsku i u okupaciji Banovine i Pounja sudjelovao velik broj tamošnjih Srba, i to dobrovoljno, od kojih je svatko mogao odlučiti hoće li sudjelovati u velikosrpskoj agresiji ili će priznati Hrvatsku kao svoju domovinu.”

“Također, dokumenti govore da nisu svi u ratu bili samo “kuhari”, “šoferi”, “bolničari” koji su samo “čuvali seoske straže” jer već popis naoružanja i njihov broj govori da su osobno i masovno sudjelovali u agresiji na Hrvatsku” kaže Ivica Pandža Orkan.

Cijeli je sadržaj knjige prijepis je osam dokumenata vojnih i civilnih organa i pripadnika okupatorskih vlasti, a u više od pola knjige sa 293 stranice nalaze se popisi pripadnika srpskih paravojnih postrojbi. Tu je popis 3270 pripadnika 26. brigade srpske vojske krajine Kostajnica, 1578 pripadnika iste postrojbe s tipom i brojem naoružanja koje su dužili u ratu. Ukupno je na popisima 7669 imena, a u objavljenim dokumentima, dnevnicima, svjedočanstvima i izvješćima još je više od 500 imena pobunjenih Srba.

„Riječ je o ljudima koji su tijekom Domovinskog rata bili paravojno organizirani i angažirani u borbi protiv Hrvatske, a na mnoge od njih primijenjen je Zakon o općem oprostu donesen u Saboru 1996. godine. Ova knjiga dokumentira istinu o srpskoj pobuni u ovom dijelu Hrvatske, a na pravosudnim tijelima je da ispitaju njihov sadržaj. A trebali bi jer kazneno djelo ratnog zločina ne zastarijeva”. zaključio je pukovnik Orkan. Zato su na bijeloj naslovnici knjige „štambilji” i potpisi agresora s originalnih dokumenata, a na zadnjoj crnoj je objavljen Zakon o općem oprostu.

Pozdravni govor održao je Antun Pintar predsjednik HVIDR-e Petrinja, a knjigu je predstavio i predsjednik Županijske Skupštine Željko Kardaš istaknuvši kako hrvatski branitelji ne žele novi rat, ali da se u Hrvatskoj danas vodi pravni i specijalni rat protiv svih onih koji su branili Hrvatsku. Zbog toga kako je rekao, ova knjiga ima iznimnu važnost.” Istina ima samo jedno lice i zbog toga ne smijemo ništa zaboraviti. Sveto pismo kaže „Oče oprosti im što čine”, no ja kažem u ime svih nas „Oče, ne oprosti im, jer dobro znaju što su činili.”

Potvrdio je to i Darko Dumbović, predsjednik Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata grada Petrinje i predsjednik Gradskog vijeća Petrinje zahvalivši Orkanu na sustavnom iznošenju istine o Domovinskom ratu i objavi ovih imena.

„Vidjet ćete koliko će se ovih imena iz knjige naći na razno raznim listama, jer je Vlada RH izvršila politički terorizam izmjenom Zakona o izborima. Drug Milanović i ostali koji vode našu Državu čine sve da zadovolje Srbe koji su ovdje ostali da bi glasali za njih. A rekao je i kako će ćirilicu u Vukovar uvesti nakon izbora. Zašto to ne napravi prije izbora pa da vidi kako bi prošao?” – zaključio je Dumbović.

U predgovoru knjige novinar Željko Maljevac, napisao je kako se netko (ne)dobronamjeran može zapitati zašto se objavljuju ovakvi dnevnici i „spiskovi” i zašto baš sada. „Međutim nema ni dobrog ni lošeg vremena ili trenutka za objavu istine o Domovinskom ratu. Istina se mora zastupati i promicati uvijek i svugdje. To je obveza svih poštenih i pravednih slobodoumnih ljudi kojima je do istine i pravde, bez obzira na njihovu nacionalnost ili vjeroispovijest.”

“Možda će biti onih koji se zbog objave popisa nađu ugroženim ili povrijeđenim. Ali nije to moj popis, nisam ga ja sastavljao, nego oni sami, njihova „država'” za koju su se borili i zbog koje su počinili toliko zločina protiv Hrvata, svojih dojučerašnjih susjeda. Ako žele tužiti, neka tuže one koji su sastavili te „spiskove”, zaključuje Pandža.

Prihod od prodaje knjige namijenjen je za potrebe petrinjske HVIDR-e, u čijim prostorijama se po cijeni od 70 kuna ova knjiga može i kupiti.
.

Autor: Marela Morić

http://www.portal53.hr

 

 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here