U Petrinji otkriveno spomen obilježje masovne grobnice (Foto)

0
1061

U znak sjećanja na 70 žrtava iz Domovinskog rata, tri hrvatska branitelja i 67 civila, na gradskom groblju sv. Benedikta u Petrinji uz vojne počasti i nazočnost mnogobrojnih branitelja, članova obitelji stradalih, državnih dužnosnika, te županijskih i gradskih predstavnika u ponedjeljak 16. rujna 2013. godine, otkriveno je 61. spomen obilježje masovne grobnice u Republici Hrvatskoj i četvrto u samom gradu Petrinji. Trinaest žrtava velikosrpske agresije ekshumirano je iz četiri masovne grobnice u neposrednoj blizini spomenika, a ostale žrtve ekshumirane su iz pojedinačnih grobova.

Prije samog otkrivanja spomenika nazočnima su se obratili gradonačelnik Petrinje Darinko Dumbović, sisačko moslavačka županica Marina Lovrić Merzel, izaslanik predsjednika vlade, ministar branitelja Predrag Matić, izaslanik predsjednika sabora RH, saborski zastupnik Zoran Vasić i predsjednik Republike Hrvatske i vrhovni zapovjednik OS RH Ivo Josipović.

„Ovo je trenutak kada se moramo okrenuti najdubljim ljudskim osjećajima, pijetetu, sućuti prema onima koji su stradali i njihovim obiteljima. Ovo je trenutak kada mora zastati dah jer stradanje, zločin koji se dogodio, je tako strašan, tako velik da pred njim zastaje svaka polemika. Ovdje, u ovom kraju, vođene su teške borbe, ovaj kraj je podnio veliku i strašnu žrtvu. Vi ovdje, zajedno s braniteljima, omogućili ste da Hrvatska danas bude slobodna i demokratska država i na tome Vam dugujemo zahvalnost.” – rekao je predsjednik Josipović. I danas za još gotovo 1700 ljudi ne znamo sudbinu. Naša je najvažnija zadaća pronaći nestale i da im na grob stavimo cvijet, naglasio je predsjednik RH Ivo Josipović.

Ministar branitelja Predrag Matić je podsjetio kako je ovo 61. obilježeno mjesto masovnih grobnica u Hrvatskoj od 149 pronađenih lokacija.  Još ćemo trebati ovakvih obeliska, ovi stećci ostat će zauvijek i trajno sjećati na grozote rata. Petrinja je grad stradalnik i veliki grad heroj – „Petrinjci su 1991. godine, u ovo vrijeme prošli prvu kalvariju, a isto tako i 95-te kada su ovdje vođene završne operacije u akciji „Oluja”, i ovdje je konačno oslobođena Republika Hrvatska, kazao je ministar Matić.

Spomen obilježje na čijem je postolju bilo upaljeno 70 lampiona zajedno su otkrili Ivo Josipović, predsjednik RH i Tonka Pezelj, udovica, predstavnica civilnih žrtava.

Spomen obilježje je blagoslovio vojni biskup mons. Juraj Jezerinac, a potom su nakon predsjednika RH Ive Josipovića, vijence položila i svijeće zapalila brojna izaslanstva, branitelji i članovi obitelji poginulih. Počast je odao i izaslanik ministra obrane, brigadni general Drago Matanović i predstavnici Udruge ratnih veterana 2. gardijske brigade „Gromovi“.

Fotogalerija:

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here