U Petrinji obilježena obljetnica Bojne Tigrovi

1
1600

U vojarni “Pukovnik Predrag Matanović” u Petrinji je 6. studenog 2018. održana svečanost povodom obilježavanja 11. obljetnice ustrojavanja 1. mehanizirane bojne Tigrovi Gardijske mehanizirane brigade Hrvatske kopnene vojske.

Tom prigodom otvorena je spomen-soba poginulih i nestalih pripadnika 1. gardijske brigade Tigrovi, a najboljim pripadnicima postrojbe uručene su pohvale i nagrade. Svečanosti su, uz članove obitelji poginulih Tigrova i nekadašnje pripadnike postrojbe, nazočili izaslanik potpredsjednika Vlade i ministra obrane RH državni tajnik Zdravko Jakop, zamjenik načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH general-pukovnik Drago Matanović, zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general-bojnik Siniša Jurković, zapovjednik Gardijske mehanizirane brigade brigadni general Tihomir Kundid, gradonačelnik grada Petrinje Darinko Dumbović, predsjednik Udruge ratnih veterana 1. gardijske brigade „Tigrovi“ Ilija Vučemilović Šimunović te drugi gosti i uzvanici.

U svom obraćanju državni tajnik Jakop podsjetio je na nemjerljiv doprinos kojeg su Tigrovi imali boreći se na gotovo svim bojišnicama tijekom Domovinskog rata. “Velika je čast ali i obaveza biti pripadnikom postrojbe koja baštini slavni ratni put legendarne 1. gardijske brigade Tigrovi. Spomen-soba poginulim i nestalim pripadnicima 1. gardijske brigade Tigrovi, koju danas otvaramo, bit će mjesto gdje ćete vi, nasljednici legendarnih prethodnika, naći inspiraciju i motive za nove iskorake i neke nove, mirnodopske pobjede”, rekao je državni tajnik. Također, osvrnuo se na proces kontinuiranog ulaganja u modernizaciju Hrvatske vojske i njeno unaprjeđivanje, ali i u osiguranje odgovarajućih uvjeta života i rada hrvatskih vojnika, dočasnika i časnika te je zaključio: “Upravo ova vojarna, koja s ponosom nosi naziv junaka Domovinskog rata pukovnika Predraga Matanovića, jedan je od primjera kako trebaju izgledati uvjeti života i rada naših pripadnika.”

Zamjenik načelnika GS OSRH general-pukovnik Drago Matanović je naglasio kako su Tigrovi ispisivali pobjedničku povijest Hrvatske vojske, a njihovo junaštvo bit će svim budućim naraštajima putokaz kako se voli i čuva domovina. “Na temeljima koje su postavili legendarni Tigrovi izrasla je Hrvatska vojska”, zaključio je general Matanović, poručivši: “Hrvatska vojska je danas moderna sila, spremna odgovoriti na sve izazove i, prije svega, biti na pomoći svom narodu.”

U svom je obraćanju zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general-bojnik Siniša Jurković naglasio kako se radi o brigadi iznimnog ratnog puta, na čijim počecima je bio “Krvavi Uskrs” na Plitvicama i Vukovar, a zatim su se nizala gotovo sva ratišta Domovinskog rata na kojima su Tigrovi pobjeđivali, ali i plaćali visoku cijenu tih pobjeda. Podsjetio je na 367 poginulih i šestero nestalih Tigrova, a 1711 pripadnika je bilo ranjeno.

Brigadni general Tihomir Kundid, zapovjednik Gardijske mehanizirane brigade, zaključio je kako je snaga Tigrova u njihovoj tradiciji, također se prisjetivši branitelja koji su dali svoje živote za znak Tigra i prepoznatljivu beretku, te je poručio pripadnicima Bojne Tigrovi: “Obaveza vas, današnjih Tigrova, je da ne zaboravljate povijest ali i da gledate u budućnost.”

Zapovjednik Bojne Tigrovi bojnik Krešimir Kršinić istaknuo je kako su pripadnici Tigrova i nakon pobjeda u Domovinskom ratu nastavili spremno odgovarati na nove izazove, od operacije potpore miru u Litvi, Afganistanu ili Poljskoj, do nedavno održane vježbe “Velebit 18”.

Spomen-sobu poginulih i nestalih pripadnika 1. gardijske brigade Tigrovi, u kojoj su izložene fotografije poginulih i nestalih pripadnika te ratnih i poslijeratnih zapovjednika postrojbe, otvorio je general Matanović, a blagoslovio vojni kapelan kapelanije “Blaženog Ivana Merza” don Milenko Majić, koji je potom predvodio misu u kapelici Svetog Ilije proroka.

Izvor: morh.hr

1 KOMENTAR

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here