U Petrinji obilježen Dan sjećanja na stradale u Domovinskom ratu (Foto)

U Petrinji je 16. rujna 2013. godine obilježen središnji Dana sjećanja, spomena na sve civilne i vojne žrtve na području grada Petrinje u Domovinskom ratu,
U
Petrinji se svake godine tijekom mjeseca rujna održavaju „Dani sjećanja” na poginule, nestale i umrle hrvatske branitelje i civilne žrtve u Domovinskom ratu, te razaranja grada u rujnu 1991. godine. Cijeli rujan obilježen je brojnim kulturnim, vjerskim i sportskim događanjima. Središnja manifestacija kao i svake godine održana je 16. rujna, na dan kada je velikosrpski agresor učinio najveće i najbrutalnije zločine u ovome gradu.  Nakon Vukovarsko-srijemske županije najveće žrtve i razaranja u Domovinskom ratu doživjela je Sisačko-moslavačka županija, a posebno velike grad Petrinja.

Obilježavanje je započelo svetom misom za sve poginule, nestale i umrle hrvatske branitelje i civilne žrtve iz Domovinskog rata grada Petrinje. Misno slavlje u petrinjskoj župnoj crkvi sv. Lovre predvodio je vojni ordinarij mons. Juraj Jezerinac uz koncelebraciju petrinjskog vojnog kapelana don Milenka Majića i trojicu župnika svih triju petrinjskih župa.

U spomen na 579 ubijenih branitelja i civila na području Petrinje tijekom Domovinskog rata, nakon svete mise, od župne crkve svetog Lovre do spomenika pukovniku Predragu Matanoviću i hrvatskim braniteljima mnogobrojni građani, branitelji, obitelji žrtava, vojni biskup, svećenici te pripadnici Oružanih snaga RH iz petrinjske vojarne, Kolonom sjećanja ulicama Petrinje odali su počast stradalima. Kod spomenika su pročitana imena svih 579 žrtava Domovinskog rata – poginulih i nestalih hrvatskih branitelja, civilnih žrtava i jednog novinara. U spomen poginulim braniteljima, ministar branitelja Predrag Matić, izaslanik ministra obrane, brigadni general Drago Matanović, gradonačelnik Petrinje Darinko Dumbović, izaslanstvo Sisačko-moslavačke županije, Grada Zagreba, vojna, policijska i mnogobrojna izaslanstva udruga proisteklih iz Domovinskog rata kao i članovi obitelji poginulih, položili su vijence i zapalili svijeće. Svijeće su zapalili zapovjednici 1. mehanizirane bojne „Tigrovi“ i 2. mehanizirane bojne „Gromovi“ Gardijske motorizirane brigade kao i predstavnici Udruge ratnih veterana 2. gardijske brigade „Gromovi“. Prvi su položili vijence i zapalili svijeće roditelji Pk Predraga Matanovića, Julka i Filip Matanović, te sin Leonardo Matanović s ministrom Predragom Matićem.

U poslijepodnevnim satima vijenac je položio i predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović.

Molitvu za pokojne predvodio je biskup Juraj Jezerinac. Nakon komemoracije na spomeniku Kolona sjećanja nastavila je svoj spomen hod do petrinjskog gradskog groblja sv. Benedikta gdje je otkriveno spomen obilježje masovne grobnice za 70 ubijenih žrtava iz Domovinskog rata.

Fotogalerija: