U Petrinji je svečano obilježena 33. obljetnica ustrojavanja 2. GBR „Gromovi“ i Dan mehanizirane bojne „Gromovi“

0
287
U Petrinji je svečano obilježena 33. obljetnica ustrojavanja 2. GBR „Gromovi“ i Dan mehanizirane bojne „Gromovi“, postrojbe koja čuva tradiciju ove proslavljene borbene postrojbe iz Domovinskog rata.
.
Program je započeo polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod Spomenika pukovniku Predragu Matanoviću i suborcima na Senjaku, dok je središnja svečanost održana na strojilištu Vojarne „Pukovnik Predrag Matanović“.
.
Pročitana je povjesnica 2. gbr „Gromovi“, dodijeljene su nagrade za osvojena mjesta na vojničkim natjecanjima, a zapovjednik 2. mehanizirane bojne „Gromovi“ bojnik Mirko Muhek rekao je kako je u sklopu svečanosti 20 novih pripadnika dobilo zelenu beretku.
U nazočnosti veterana „Gromova“, članova obitelji poginulih hrvatskih branitelja, zamjenika zapovjednika Hrvatske kopnene vojske, brigadnog generala Valentina Skroze i predstavnika regionalne i lokalne samouprave, policije i vatrogastva, obilježena je ova vrijedna obljetnica.

Svečanosti su uz brojne uzvanike prisustvovali i zamjenik sisačko-moslavačkog župana Mihael Jurić te petrinjska gradonačelnika Magdalena Komes koji su iskazali ponos na ove borce u ratu i junake u miru.

Naročito smo ponosni na povijesnu ulogu Gromova koji su oslobađali područje grada Petrinje i cijelog šireg područja Sisačko-moslavačke županije, te na taj način branili Zagreb i čitavu Domovinu. Osim tada, svoju veličinu naša vojska pokazala je i kasnije, u našoj novijoj povijesti. Posebno se sjećamo njihove pomoći gađanima nakon razornog potresa kada su štitili hrvatske građane i osiguravali sigurnost. Čestitam im njihov Dan, Grad i Županija uvijek će stajati uz njih.

Svečanost je završila prigodno, Svetom misom služenom u Spomen kapelici svetog Ilije Proroka koju je predvodio vlč. Danijel Čolo.

 

 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here