U Osnovne škole Šibensko-kninske županije Gromovi donirali svoju monografiju

0
1105

Udruga ratnih veterana 2. gardijske brigade Gromovi nastavljajući provedbu programa „Promicanje vrijednosti Domovinskog rata“, 16. svibnja 2018. godine podijelila je  Monografiju 2. gbr Gromovi u Osnovne škole Šibensko-Kninske županije.  Promocija monografije i projekta „Promicanje istine o Domovinskom ratu“ upriličena je Gradskoj knjižnici Jurja Šižgorića u Šibeniku a povodom Dana Šibensko-kninske županije.

Ovo je 12. županija u kojoj je Urv. 2. gbr Gromovi sprovela podjelu monografije 2. gbr Gromovi HV-e. Na promociji i podjeli monografije nazočio je i župan Šibensko-kninske županije Goran Pauk i predsjednik županijske skupštine Nediljko Dujić i šibenski biskup mons. Tomislav Rogić.

U prigodnom obraćanju župan Pauk istaknuo je „Projekt stvaranja i doniranja monografije knjižnicama vrijedan je svake hvale jer je upravo to jedan od načina da sačuvamo uspomenu na Domovinski rat. Njegove vrijednosti dužni smo prenijeti na nove naraštaje, na djecu koja se tada nisu ni rodila, a koja su se zahvaljujući hrabrosti hrvatskih branitelja da se suprotstave agresoru, rodila u slobodnoj Hrvatskoj.“ Župan se i zahvalio  Udruzi ratnih veterana 2. gbr Gromovi  na ovom vrijednom poklonu.

Predsjednik Udruge Ivan Krupec istaknuo je da udruga projektom koji provodi a koji podupire i  Ministarstvo hrvatskih branitelja cilj da primjerak monografije dođe u svaku Osnovnu školu  i knjižnicu  u Republici Hrvatskoj.

„Želimo da svaka školska knjižnica ima primjerak monografije u kojoj je na temelju dokumenta, zapovjedi, ratnih dnevnika i riječi gardista, živih svjedoka,  ispričan naš ratni put kako bi naša djeca, naši potomci, saznali kakav je on bio i zašto su naši suborci dali svoje živote. Mi imamo 204 poginula pripadnika, četvorica se i danas vode nestalima, a 1200 pripadnika naše brigade je ranjeno“ , Šibensko- kninska županija je 12 županija u kojoj je proveden projekt „Promicanje vrijednosti Domovinskog rata“ rekao je  predsjednik Udruge ratnih veterana Gromovi.

Projekt „Promicanje vrijednosti Domovinskog rata“  predstavio je  umirovljeni satnik Krešimir Maretić, voditelj projekta koji je ujedno nazočne upoznao i s  slavnim ratnim putem 2. gbr Gromovi.  Ispred udruge na promociji  sudjelovao je i  tajnik udruge Branko Kolarić te Tonko Marković ratni časnik 2. gbr  Gromovi.

Ovom prigodom udruga je poklonila primjerak monografije županu Pauku, biskupu Dujiću i braniteljskim udrugama s područja Šibensko-kninske županije.

Foto/tekst: Branko Kolaric

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here