U Novigradu obilježena 26. obljetnica obrane Novigrada i zadarskog zaleđa

0
1687

U organizaciji Općine Novigrad 09. veljače obilježena je 26. obljetnica obrane Novigrada i zadarskog zaleđa u VRO „Maslenica“.  I ove godine Udruga ratnih veterana 2. gardijske brigade Gromovi sudjelovala je u obilježavanju. Veterani Gromova okupljeni u svojim udrugama organizirano su pristigli na obilježavanje.

Obilježba  je počelo komemoracijom i odavanjem počasti kod spomenika  poginulim pripadnicima Hrvatske ratne mornarice, a potom se nastavilo kod spomen obilježja poginulim pripadnicima 2. gardijske brigade „Gromovi“ i  spomen ploče poginulim pripadnicima 145. brigade HV-e u Novigradu.

Izaslanstva su kod spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima položila vijence i zapalile svijeće. Veterani Gromova okupljeni u URV 2. gbr Gromovi i Udrugu Crne mambe u zajedništvu s obiteljima poginulih Gromova i  ZUV HGP  činili su jedno izaslanstvo koje je položilo vijence, zapalilo svijeće poklonilo se poginulim hrvatskim braniteljima u VRO „Maslenica“.

Kod spomen obilježja HRM-e u ime predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića te potpredsjednika Vlade i ministra obrane RH Damira Krstičevića prigodnim riječima obratio se njihov izaslanik,  Zapovjednika HRM-e komodor Ivo Raffanelli.

U operaciji „Maslenica“ a prilikom obrane Novigrada i zadarskog zaleđa poginuli su pripadnici 2. gbr Gromovi; Dragutin Naglaš, Vlado Brebrić, Marijan Mikulin, Boris Krivačić i Ivan Cindrić, s posebnim pijetetom kod spomen obilježja poginulim Gromovima odana je počast njihovoj žrtvi za našu Domovinu. Prigodnim riječima obratio se predsjednik URV 2. gbr Gromovi Ivan Krupec, zahvalivši se Općini Novigrad što organizira obilježavanje  i čuvanje  spomen na poginule hrvatske branitelje u VRO „Maslenica“.

Molitvu za sve poginule hrvatske branitelje u VRO „Maslenica“ i Domovinskom ratu u zajedništvu predvodili su don Branimir Projić kapelan Zapovjedništva HRM-e, don Milenko Majić kapelan Središta za borbenu obuku HKoV-a i Topničko-raketne bojne GMB te Ivan Ćurić župnik župe Novigrad.

Prigodnim recitacijama pjesmama vezanim za Domovinu i Domovinski rat obilježavanje su uveličali učenici OŠ Novigrad. Hrvatska ratna mornarica s bojnog broda iz novigradskog zaljeva, počasnim plotunima odala je počast svim poginulim hrvatskim braniteljima u VRO „Maslenica“.

Nakon Novigrada obilježavanje  je nastavljeno u Paljuvu,  kod spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima i civilima u Domovinskom ratu. U ovoj prigodi prigodnim obraćanjem obratio se načelnik Općine Novigrad Joso Klapan, zahvalio se na dolasku veteranima Gromova i drugim braniteljskim udrugama pristiglih iz drugih krajeva u Novigrad. Općina Novigrad podnijela je veliku žrtvu u Domovinskom ratu, bila je okupirana i razrušena, imala je mnogo ljudskih žrtava u Domovinskome ratu. Zahvalni smo svima koji su žiteljima općine osigurali povratak u svoje domove oslobodivši ovaj kraj od velikosrpske okupacije, iznio je Joso Klapan.

Ovom prigodom riječi zahvale organizatoru obilježavanja ove akcije iznio je i predsjednik podružnice Sisačko-moslavačke županije, URV 2. gbr Gromovi Nenad Bužanić. Potom su izaslanstva položila vijence i svijeće kod spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima i civilima sela Paljuv.

Izvor fotografija: F.Mlinarić i dr.  članovi udruge

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here