U nedjelju ‘nova borba za Vukovar’, protiv ćirilice će pjevati i Thompson

0
852

‘Što nas više dođe, veća je šansa da se odupremo ćirilici i da pokažemo Staziću da mi nismo barbari, da mi nismo prolupali branitelji, da mi nismo crnokošuljaši. Mi smo normalni građani koji se bore za Hrvatsku i hrvatski Vukovar.’, kaže Zdravko Komšić iz Stožera za obranu hrvatskog Vukovara.

Stožer za obranu hrvatskog Vukovara pozvao je sve građane kojima su Vukovar i Hrvatska u srcu na nedjeljni prosvjed. Protiv uvođenja dvojezičnosti zapjevat će i popularni pjevač Marko Perković Thompson.

U Vukovaru je danas održana konferencija za novinare Stožera za obranu hrvatskog Vukovara. Kako saznajemo od Zdravka Komšića iz Stožera, riječ je bila o organizaciji odlaska u Zagreb na nedjeljni prosvjed, kao i o akcijama koje je Stožer dosad poduzeo.

– Vlak iz Vukovara ide s 12 vagona. To je oko 700 sjedećih mjesta, a bit će i stajaćih. U Vinkovcima će se prikopčati još vagona s oko 200 stajaćih i 200 sjedećih mjesta. Tako da bi u tom vlaku bilo gotovo 1500 ljudi. Koliko imamo informacije, iz Iloka idu dva autobusa, Osijeka tri autobusa, mislim da će odaziv iz Slavonije biti jako dobar. Očekujemo potporu iz drugih dijelova Hrvatske, a i samih Zagrepčana. Obične građane pozivamo na prosvjed, pozvali smo sve kojima je Vukovar i Hrvatska u srcu. Ovo je ponovno borba, neću reći rat, ali borba za Vukovar, samo drugim sredstvima – kaže Komšić.

‘Nismo barbari, prolupali ni crnokošuljaši’

Na upit jesu li spremni na provokacije i jednostrano izvještavanje medija koje bi diskreditiralo prosvjed i sve napore Stožera, ukoliko netko od prisutnih, primjerice, obuče nešto s ustaškim znakovljem ili izazove neki incident, Komšić odgovara:

– To se nikada ne može spriječiti. Mi smo pozvali naše prijatelje da ne napravimo niti jedan eksces, da sve prođe u najboljem redu. Ali vi nikad ne možete spriječiti nekog da ne stavi ustašku kapu. U Vukovaru nije bilo nijedne, nije bila nijedna crna odora. Da je bila, to bi umanjilo glavnu vijest. A idemo razmišljati i malo drugačije; taj tko bi došao u ustaškoj odori mogao bi biti ubačeni provokator. Mi pozivamo i apeliramo na sve građane da ne dolaze u ustaškim odorama jer mi nismo crnokošuljaši kako nas potpredsjednik Vlade Nenad Stazić naziva. Zar smo mi barbari, mi koji smo 1991. stali u obranu Hrvatske? Pozivam građane da dođu. Što nas više dođe, veća je šansa da se odupremo ćirilici i da pokažemo Staziću da mi nismo barbari, da mi nismo prolupali branitelji, da mi nismo crnokošuljaši. Mi smo normalni građani koji se bore za Hrvatsku i hrvatski Vukovar.

Dnevno doznaje da će jednu pjesmu na prosvjedu otpjevati Marko Perković Thompson. Napomenimo i kako još uvijek nismo dobili odgovor od Vlade Republike Hrvatske hoće li Vladini dužnosnici na dan prosvjeda u Zagrebu otići u Vukovar, o čemu smo pisali prije dva dana.

Prosvjed protiv uvođenja dvojezičnosti u Vukovar održat će se u nedjelju, 7. travnja na Trgu bana Jelačića u Zagrebu s početkom u 12:05 sati.

www.dnevno.hr

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here