U LOVASU SE OBILJEŽAVA DAN STRADANJA U MINSKOM POLJU

0
1319

U Lovasu se obilježavanja 25. obljetnica stradanja u Domovinskom ratu. Naime nakon što je Lovas okupiran 10. listopada 1991., a naknadno i selo Opatovac 14. listopada, u selima su uslijedile torture, mučenja, ubojstva, silovanja žena, bijela traka na rukama Hrvata kao znak raspoznavanja i radni logor. Ono najstrašnije 51 mještanin Lovasa 18. listopada, deset dana nakon okupacije odveden je u čišćenje minskog polja.

Tog 18. listopada 1991. godine pripadnici JNA, paravojne postrojbe “Dušan Silni” i teritorijalne obrane, nakon cjelonoćnog premlaćivanja u prostorijama bivše PZ Lovas, odveli su 51 lovaskog Hrvata, kako su oni to rekli u branje grožđa, a u stvarnosti natjerali su ih u minsko polje koje su srpske postrojbe ranije postavile. Mještanin Lovasa Boško Bođanac nije ni došao do minskog polja. Naime, zbog posljedica batina i uboda nožem više nije mogao hodati, a nakon što je to rekao ubijen je u neposrednoj blizini minskog polja gdje je uskoro počela patnja ostalih ljudi. Držeći se za ruke hodali su po polju kao da nogama kose djetelinu dok nisu naišli na mine. Nakon što su došli do mina Ivan Kraljević je bio gurnut na mine, a nakon eksplozije prve uslijedila je lančana reakcija i eksplozija ostalih. Uz vojnici su istovremeno počeli pucati na zarobljenike tako da su neki poginuli od mina, a neki su ubijeni metkom u leđa. Smrtno je stradao 21, a 17 Lovaščana je ranjeno. Međutim, jedan pripadnik JNA koji se dovezao na lokaciju zaustavio je pokolj, ranjene su odvezli u Šid. Vrijeđani su, vraćani u Lovas gdje im je pomagao liječnik u seoskoj ambulanti. Mrtvi su ostali ležati na polju sve do idućega dana, kada su zakopani u masovnu grobnicu na katoličkom groblju u Lovasu.

Stjepan Peulić, koji je preživio prolazak kroz minsko polje 1991., u razgovoru s novinarima 18. listopada 2012. godine, svjedoči kako su srpski agresori zatočenim hrvatskim civilima rekli da idu u berbu grožđa. „Prvo su odvojili jednu grupu, koju su tukli i boli noževima, onda je Ljuban Devetak i dr. Vojislav Stanimirovićje stajao kraj njega naredili, kažu idu svi i svi smo krenuli prema ulazu u selo, bilo jasno da idemo na streljanje“.

Tijekom agresije i okupacije u Lovasu je ubijeno 86 osoba, pa je tako selo ostalo bez 5,5 posto svog hrvatskog stanovništva. Zbog zločina u minskom polju i drugih zločina nad civilnim stanovništvom tijekom listopada i studenog 1991. godine i smrt više od 70 osoba po optužnici, 2012. godine sud u Beogradu je 14 pripadnika agresorske lokalne civilno-vojne vlasti u okupiranom Lovasu, Teritorijalne obrane i četničkog odreda Dušan Silni, osudio na ukupno 128 godina zatvora. Početkom 2014. godine ta je presuda ukinuta, naloženo je novo suđenje, a početak se i danas čeka tako da za zločine u Lovasu još nema pravomoćne presude.

 

https://www.youtube.com/watch?v=lZmi9qeM5kU

Udruga dr. Ante Starčević – Tovarnik

Antun Ivanković, predsjednik

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here