U KRAPINI PROSLAVLJENA 23. OBLJETNICA “OLUJE”, SA SREDIŠNJIM DOGAĐANJEM PODNO ZIDINA STAROG GRADA

0
1414

 

Zvonimir Kantolić: Zagorski “kaj” i naša krunica s likom Majke Božje Bistričke. bili su furt z nami.

– 4. kolovoza 1995. godine, kao što je povijest zapisala, u pet sati, topničkim plotunima “Gromova”, “Tigrova”, “Puma” i drugih postrojbi, kroz jutarnju tišinu banijskih praskozorja, kroz ličku rosu i miris velebitskih degenija, kroz dinarski krš, krenula je najslavnija bitka u hrvatskoj povijesti – započeo je svoje obraćanje predsjednik Udruge ratnih veterana druge gardijske brigade “Gromovi” Krapinsko – zagorske županije, umirovljeni bojnik Zvonimir Kantolić, na prostoru Starog grada u Krapini, gdje je sedmu godinu zaredom održano svečano obilježavanje Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i 23. obljetnice Vojno – redarstvene akcije “Oluja”.

– Bili smo jači, puno jači. Danas kada se prisjećamo najslavnijih dana, u mislima smo s obiteljima poginulih. Nas branitelja, nažalost, sve je manje i manje, ali ponos je naša duša i srce zagorsko. Zagorski “kaj” i naša krunica s likom Majke Božje Bistričke bili su furt z nami. Neka nam svima skupa Bog da zdravlja i sreće, da još puno godina obilježavamo Vojno – redarstvenu akciju “Oluja” i da budemo kao zagorski branitelji ponosni da smo na čast i ponos hrvatskog naroda i našeg “kaja” obavili najslavniju zadaću, a to je oslobađanje Lijepe Naše – rekao je Kantolić u ime organizatora ovog događaja, koji zajednički organiziraju Udruga ratnih veterana 1. gardijske brigade “Tigrovi” KZŽ, URV 2. gardijske brigade “Gromovi” PKZŽ i Klub veterana 7. gardijske brigade “Puma” iz Krapine.

Ponos i hrabrost

Himnu Republike Hrvatske izvela je Jill Kantolić, kći hrvatskog branitelja iz Krapine, a za to su vrijeme hrvatski stijeg podigli članovi obitelji poginulih pripadnika “Puma”.
Više od 11 tisuća ljudi iz Krapinsko – zagorske županije sudjelovalo je u Domovinskom ratu. Nema ratišta u Hrvatskoj na kojem nisu bili Zagorci te praktički nema postrojbe u kojoj se nisu borili. Uz “Gromove”, “Tigrove” i “Pume”, u “Oluji” su se posebno istaknuli pripadnici 31. inženjerijske bojne iz Stubičke Slatine, a više od osam tisuća branitelja s ovog područja svoj je ratni put provelo u 103. Zagorskoj brigadi HV-a te tako dalo ogroman doprinos na ratištima diljem Hrvatske, a posebno u “Oluji”. Na čelu 103. Zagorske brigade tada je bio danas umirovljeni pukovnik Žarko Miholić.


– Bilo je to vrijeme kada je trebalo iskazati ponos, hrabrost i odanost domovini, a ono što je bilo najvažnije u tom trenutku, bilo je da smo imali vođu, dr. Franju Tuđmana, predsjednika republike, onoga koji nas je znao organizirati i moralno podignuti. U tih pet godina, mi smo zapravo dosanjali san mnogih – samostalnu i suverenu državu Hrvatsku. Od 11 tisuća Zagoraca koji su prošli kroz Domovinski rat, prema nekim evidencijama, više od tisuću ih je umrlo. U samoj operaciji “Oluja”, 26 ih je ranjeno, od toga sedam teško. Ni jedna mrlja od strane Zagoraca tamo nije ostala, operacija je izvedena profesionalno i mi Zagorci se ponosimo time – rekao je Miholić.

Prisutnima se obratio i prvi zapovjednik “Tigrova”, umirovljeni general Darko Rukavina.

– “Oluja” je kraj jednog dijela povijesti, ali je ujedno i početak jedne nove povijesti. Nakon pobjede u Domovinskom ratu, pred Hrvatskom, pred hrvatskim narodom, pred braniteljima, novi je zadatak. Graditi Hrvatsku za kakvu smo se borili. Svaki hrvatski branitelj jako dobro zna kakva je to država – pravna, demokratska, država jednakih prava i sloboda, ne samo međunarodno priznata, nego i međunarodno ugledna država i mi to postepeno, korak po korak, ostvarujemo. I nemojmo nikada zaboraviti, na čelu svih strateških operacija bio je general Janko Bobetko, a iznad njega bio je jedino vrhovni zapovjednik Franjo Tuđman, koji je sve potpisivao i odobravao. Hrvatska pobjeda nije slučajna, itekako je bila osmišljena, godinama su vršene pripreme da bi se izvela konačna pobjednička operacija i to je djelo hrvatskog naroda, hrvatskih branitelja i tadašnjeg vodstva Republike Hrvatske – istaknuo je Rukavina.

Prvi Hrvatski sabor

Dobrodošlicu u Krapinu prisutnima je poželio krapinski gradonačelnik Zoran Gregurović.

– Iznimno mi je drago da u srcu Zagorja, u Krapini, na Starom gradu obilježavamo Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, jer ove godine ovdje obilježavamo i 420. godina od održavanja prvog Hrvatskog sabora, u vrijeme kada se domovina branila od najezde Turaka. Nekako i simbolički možemo ovu utvrdu, s velikim hrvatskim stijegom, povezati s Kninom, gdje je također jedan veliki stijeg. Mislim da je Krapina pravo mjesto za obilježavanje ovako iznimne obljetnice za našu domovinu – istaknuo je Gregurović.

U ime Krapinsko – zagorske županije, govorio je zamjenik župana Anđelko Ferek – Jambrek.


– S ponosom možemo ovdje stajati i sjetiti se svih branitelja koji su poginuli u Domovinskom ratu kako bi nama danas bilo bolje – rekao je Ferek Jambrek.
Nositelj ovogodišnje proslave “Oluje” u Krapini bila je URV 2. gardijske brigade “Gromovi” PKZŽ, a održana je pod pokroviteljstvom KZŽ i Grada Krapine te uz potporu Ministarstva obrane RH i Ministarstva hrvatskih branitelja.

Na obilježavanju je bio i izaslanik predsjednice RH Kolinde Grabar – Kitarović, umirovljeni pukovnik Ivan Krupec.

– Izuzetno mi je drago što sam danas ovdje, što se ovdje na ovoj utvrdi obilježava Dan pobjede, jer zasigurno možemo naći poveznicu između Krapine i Knina. Naime, za Krapinu vežemo jednu pobjedu, s obzirom na to da je ovdje zasjedao prvi Hrvatski sabor, a Knin je također simbol pobjede u Domovinskom ratu – istaknuo je Krupec te progovorio i o operaciji “Oluja”.
– Operacija je krenula oko pet ujutro s trideset pravaca na bojišnicu od 710 kilometara. Bilo je i žrtava, 174 branitelja je poginulo, 15 ih se vodi kao nestali, tri su zarobljena i oko 1200 ih je ranjeno. Mislim da je to bitka svih bitaka i da je s “Olujom” završio Domovinski rat – zaključio je Krupec.

Naoružanje i oprema HV-a

U Krapini je prigodni program obilježavanja trajao tijekom cijelog dana, pa je tako u podne na igralištu Osnovne škole “Ljudevit Gaj” otvoren taktičko – tehnički zbor, gdje se moglo razgledati naoružanje i oprema Hrvatske vojske, uz stručno vodstvo pripadnika Hrvatske vojske. Kod centralnog križa na Gradskom groblju u Krapini održano je odavanje počasti poginulim hrvatskim braniteljima od strane obitelji poginulih, delegacija lokalne i regionalne vlasti te predstavnika udruga i drugih državnih institucija. Na igralištu osnovne škole prikazana je metodsko – pokazna vježba sa službenim psima, uz stručno vodstvo i izlaganje pripadnika Pukovnije vojne policije, a prije središnje svečanosti na Starom gradu, proslavljena je i sveta misa u krapinskoj župnoj crkvi sv. Nikole, nakon koje je formirana kolona na čelu s pripadnicima Hrvatske vojske i Gradskim puhačkim orkestrom Krapina, koja je prošla ulicama grada.  (ib, jj) 

Izvor tekst/foto: http://www.zagorje-international.hr/index.php/2018/08/02/zvonimir-kantolic-zagorski-kaj-i-nasa-krunica-s-likom-majke-bozje-bistricke-bili-su-furt-z-nami/

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here